Την εκ νέου υποψηφιότητά του για την Περιφέρεια Αττικής για τις εκλογές του 2023 ανακοίνωσε ο νυν περιφερειάρχης Γιώργος Πατούλης σε συνέντευξή του  στο e-ota. «Θα θέσω με αυτοπεποίθηση στην κρίση των πολιτών εκ νέου την υποψηφιότητά μου» αναφέρει με νόημα, θέτοντας ως στόχους για τα δύο επόμενα χρόνια την υιοθέτηση ενός νέου μοντέλου διαχείρισης των απορριμμάτων της Αττικής και την υλοποίηση έργων που θα θωρακίσουν την Αττική από τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.

Σχολιάζοντας την προετοιμασία για τον χειμώνα και τις βροχοπτώσεις έθεσε ως προτεραιότητα την προστασία της ζωής και της περιουσίας των πολιτών επισημαίνοντας ότι απαιτείται τουλάχιστον ένα δισεκατομμύριο ευρώ για να υπάρξουν μελέτες και να εκτελεστούν τα αναγκαία για όλη την Αττική αντιπλημμυρικά έργα και 3-4 χρόνια για να υλοποιηθούν. Στον απόηχο των μεγάλων πυρκαγιών του καλοκαιριού επισήμανε ότι πρέπει να αλλάξει το επιχειρησιακό μοντέλο αντιμετώπισης των πυρκαγιών.

Κύριε περιφερειάρχη, η Αττική για ακόμα μία φορά αντιμετώπισε προβλήματα πυρκαγιών. Αναγνωρίζοντας ότι δεν υπήρχαν απώλειες ανθρωπίνων ζωών, θεωρείτε ότι υπήρξαν προβλήματα στον συντονισμό σε επιχειρησιακό επίπεδο; Κι αυτό διότι μεταξύ του 2018 και το 2021 έχουν αλλάξει όλα τα πρόσωπα αλλά το πρόβλημα παρέμεινε και μεγεθύνθηκε.

Μας πληγώνει όλους τόσο ο θάνατος του εθελοντή δασοπυροσβέστη Βασίλη Φιλώρα , όσο και η καταστροφή δεκάδων χιλιάδων στρεμμάτων δάσους σε όλη την Αττική και σε όλη την Ελλάδα. Δυστυχώς για μια ακόμη φορά, αποδείχθηκε ότι η χώρα δεν ήταν έτοιμη να αντιμετωπίσει ακραίες καταστάσεις. Υπάρχουν σίγουρα πράγματα που πρέπει να αλλάξουν κι ευθύνες οι οποίες πρέπει να αποδοθούν. Σίγουρο όμως είναι πως πρέπει να αλλάξει και το επιχειρησιακό μοντέλο αντιμετώπισης των πυρκαγιών, να επενδύσουμε στην πρόληψη και στην εκπαίδευση του προσωπικού, να εμπιστευτούμε την αυτοδιοίκηση και να αντιληφθούμε ότι το ζήτημα της προστασίας του δασικού πλούτου της χώρας είναι ένα ζήτημα που δεν πρέπει να γίνεται αντικείμενο κομματικής αντιπαράθεσης.

Εκτός από τη μετακίνηση των Διευθύνσεων Δασών και των δασαρχείων στο υπουργείο Περιβάλλοντος, υπάρχουν άλλες αλλαγές που κατά τη γνώμη σας πρέπει να γίνουν ή μέχρι να παρθούν οι αποφάσεις θα είναι πολύ αργά;

Αξιοποιώντας την εμπειρία που αποκτήθηκε στις πρόσφατες πυρκαγιές, θεωρούμε ότι αποτελεί προϋπόθεση για την αποτελεσματικότερη λειτουργία της πολιτικής προστασίας, το μοντέλο της Περιφερειακής Διαχείρισης, αφού κάθε περιοχή έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες, που της γνωρίζει καλύτερα το εκάστοτε τοπικό κέντρο.

Πιστεύουμε ότι κινείται προς την σωστή κατεύθυνση η εξαγγελία από την Κυβέρνηση και  τον αρμόδιο υφυπουργό , όσον αφορά τη λειτουργία 13 Περιφερειακών Κέντρων Πολιτικής Προστασίας. Προς την σωστή κατεύθυνση είναι και η απόφαση να περάσει η ευθύνη των Δασαρχείων στο Υπουργείο Περιβάλλοντος.  Καθοριστικής σημασίας θα καταστεί η αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, για την υπογειοποίηση του δικτύου ηλεκτροδότησης από τον ΑΔΜΗΕ.

Θεωρούμε αναγκαίο να δοθεί βάρος στον τομέα της πρόληψης , αφού κοστίζει ελάχιστα σε σχέση με το κόστος κατάσβεσης αλλά και αποκατάστασης των ζημιών που προκαλούνται. Η χρήση drones και συστημάτων πυρανίχνευσης για τον έγκαιρο εντοπισμό των πυρκαγιών στο αρχικό στάδιο, είναι κρίσιμης σημασίας .

Η πρόσληψη του απαραίτητου προσωπικού και η ανάληψη πρωτοβουλιών για αύξηση του αριθμού των εθελοντών αλλά και την εκπόνηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων για την αναβάθμιση των ικανοτήτων τους, αποτελεί ζήτημα προτεραιότητας.

Η έγκαιρη και όχι η εκ των υστέρων διάθεση πόρων προς τους ΟΤΑ , προκειμένου να υλοποιούν τις απαραίτητες δράσεις ( π.χ. καθαρισμούς), θα συμβάλλει στην καλύτερη πρόληψη για την εκδήλωση καταστροφικών φαινομένων.  Αλλά και η αναβάθμιση του ρόλου της αυτοδιοίκησης, με συγκεκριμένες ευθύνες, πόρους και αρμοδιότητες, θα συμβάλλει στην αποτελεσματικότερη λειτουργία του συστήματος.  Η αξιοποίηση των πόρων των Περιφερειών που προέρχονται κυρίως από ευρωπαϊκά προγράμματα, μπορεί να λειτουργήσει ενισχυτικά. Αξιοποιώντας  ευρωπαϊκούς πόρους η Περιφέρεια Αττικής πριν μερικούς μήνες παρέδωσε στο Πυροσβεστικό Σώμα 35 οχήματα που προμηθεύθηκε, για να ενισχύσει το έργο του.  Σημαντικότερο όμως όλων των παραπάνω, είναι να αντιληφθούμε επιτέλους ότι δεν μπορούμε να χτίσουμε ένα νέο σύστημα πολιτικής προστασίας, βασιζόμενοι σε συνταγές που απέτυχαν. Τώρα είναι η ώρα της περιφερειακής διαχείρισης, το μοντέλο που εμπιστεύονται όλες οι ανεπτυγμένες ευρωπαϊκές κι όχι μόνον χώρες.

Η επόμενη μέρα για τις πυρκαγιές ποια είναι; Η Περιφέρεια Αττικής προτίθεται να αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για την αποκατάσταση των καμένων εκτάσεων;

Η αποκατάσταση των καμένων εκτάσεων είναι ένα ζήτημα που απαιτεί αξιοποίηση της επιστημονικής γνώσης και μια ευρύτερη κινητοποίηση της κοινωνίας. Είναι μια διαδικασία, πέραν της φυσικής αποκατάστασης ,  που θα διαρκέσει πάνω από 3-4 χρόνια και η Περιφέρεια Αττικής ασφαλώς και θα συνδράμει με όλα τα μέσα, σε αυτή την προσπάθεια

Το μυαλό όλων πηγαίνει στις βροχοπτώσεις και τα πλημμυρικά φαινόμενα του χειμώνα. Στο παρελθόν είχατε παρουσιάσει ειδικό πρόγραμμα για την παρακολούθηση των ρεμάτων. Αναπροσαρμόζετε τον αντιπλημμυρικό σχεδιασμό της Περιφέρειας δεδομένων των καμένων εκτάσεων δάσους και του προβλήματος με τα φερτά υλικά;

Είμαστε η μόνη Περιφέρεια της χώρας που έχει δημιουργήσει Παρατηρητήριο Ρεμάτων και παρακολουθεί σε καθημερινή βάση την κατάσταση που βρίσκονται τα ρέματα της Αττικής, ώστε να μπορούμε να αναλαμβάνουμε προληπτικά δράσεις και να αποτρέπουμε την εκδήλωση καταστροφικών περιστατικών.

Για τη σημερινή Διοίκηση της Περιφέρειας; Αττικής αποτελεί προτεραιότητα η προστασία της ζωής και της περιουσίας των πολιτών. Όμως δεν αρκούν οι δικές μας προθέσεις και παρεμβάσεις. Πρέπει να γνωρίζουν οι πολίτες πως για να εκτελεστεί σήμερα ένα αντιπλημμυρικό έργο, χρειάζονται τουλάχιστον δύο με δυόμιση χρόνια. Από την εκπόνηση της μελέτης, την προκήρυξη του διαγωνισμού, τις ενστάσεις και την εκτέλεση του έργου. Ακόμη κι αν καταφέρναμε λοιπόν με ένα μαγικό ραβδί να είχαμε έτοιμο αύριο το πρωί έναν επικαιροποιημένο αντιπλημμυρικό σχεδιασμό, διαδικασία που έχουμε ήδη ξεκινήσει σε συνεργασία με τους επιστημονικούς μας συνεργάτες στο ΕΚΠΑ και το Αστεροσκοπείο Αθηνών, δεν θα είμαστε έτοιμοι το προσεχές φθινόπωρο να εκτελέσουμε κανένα μεγάλο έργο, στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων μας. Κι αυτό για δύο λόγους. Γιατί δεν έχουμε τους αναγκαίους πόρους και γιατί είναι πολύ γραφειοκρατικές και χρονοβόρες οι διαδικασίες. Απαιτείται τουλάχιστον ένα δισεκατομμύριο ευρώ για να υπάρξουν μελέτες και να εκτελεστούν τα αναγκαία για όλη την Αττική αντιπλημμυρικά έργα και 3-4 χρόνια για να υλοποιηθούν.

Γι αυτό σε όλες τις συναντήσεις που έχω τις τελευταίες μέρες με τους αρμόδιους υπουργούς, το πρώτο πράγμα που θέτω είναι να υπάρξει άμεσα ένα νέο νομοθετικό πλαίσιο, που να διευκολύνει την εκτέλεση αντιπλημμυρικών έργων με fast track διαδικασίες, χωρίς όμως εκπτώσεις σε θέματα διαφάνειας. Καθώς και την ανάγκη να εξασφαλιστούν οι απαραίτητοι πόροι, που σήμερα η Περιφέρεια Αττικής δεν διαθέτει για να εκτελέσει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα αντιπλημμυρικής θωράκισης. Παρόλα αυτά ούτε η γραφειοκρατία, ούτε η έλλειψη πόρων αποτελεί δικαιολογία για μας. Με τα μέσα που έχουμε, σε συνεργασία με το Κεντρικό Κράτος και τους Δήμους κι αξιοποιώντας τις προτάσεις των επιστημονικών μας συνεργατών θα επικαιροποιήσουμε το σχέδιο πολιτικής προστασίας της Περιφέρειας Αττικής, θα προχωρήσουμε σε παρεμβάσεις όπου κριθεί αναγκαίο , καθώς και θα ενημερώσουμε και θα εκπαιδεύσουμε τους πολίτες, προκειμένου να δράσουμε προληπτικά και να αποφύγουμε καταστάσεις σαν αυτές που ζήσαμε στη Μάντρα.

[caption id="attachment_47890" align="alignnone" width="640"] Τελετή απονομής βραβείων «Λήκυθος» παρουσία του περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη. Δευτέρα 5 Ιουλίου 2021 (EUROKINISSI / Γ.Τ. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ)[/caption]

Έχοντας φτάσει στα μισά της διαδρομής μέχρι τις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές τι θεωρείτε ότι έχετε πετύχει και τι υπάρχει ακόμα σε εκκρεμότητα από τους στόχους που είχατε θέσει;

Αυτό που μέχρι σήμερα έχουμε πετύχει, είναι να διαθέτει η μεγαλύτερη Περιφέρεια της χώρας μια περισσότερο αποτελεσματική Διοίκηση, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, η οποία βρίσκεται διαρκώς, δίπλα στον πολίτη. Με πράξεις κι όχι με λόγια. Η ιδιαιτερότητα βέβαια της δικής μας θητείας είναι πως από το Μάρτιο του 2020 ως σήμερα, διαχειριζόμαστε τη μεγαλύτερη υγειονομική κρίση που βίωσε όχι μόνον η χώρα, αλλά ο πλανήτης. Μας ικανοποιεί βέβαια πως η διαχείριση αυτή κρίνεται απόλυτα πετυχημένη από την πλειοψηφία των συμπολιτών μας, καθώς κι ότι παρά την κρίση, οι παρεμβάσεις μας με έργα και δράσεις είναι διαρκείς και καθημερινές. Στόχος μας παραμένει και το επόμενο διάστημα να βρισκόμαστε ως Περιφέρεια στην πρώτη γραμμή της μάχης ενάντια στην πανδημία, αλλά και να προχωρά η υλοποίηση του σχεδιασμού μας για την επίλυση των μεγάλων ζητημάτων της Αττικής. Η ολοκλήρωση εμβληματικών έργων όπως η ανάπλαση του Φαληρικού Όρμου, η λύση στο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων, η ενίσχυση των κοινωνικών δομών , η υλοποίηση έργων και η ανάληψη πρωτοβουλιών για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, η ενίσχυση της οδικής ασφάλειας , η αντιπλημμυρική θωράκιση της Αττικής , είναι οι προτεραιότητές μας για την επόμενη διετία.

Αν μπορούσατε να θέσετε έναν μεγάλο στόχο για την Περιφέρεια Αττικής για τα 2 επόμενα χρόνια ποιος θα ήταν αυτός;

Δύο είναι οι μεγάλοι στόχοι που έχω θέσει ως Περιφερειάρχης και θέλω τα επόμενα δύο χρόνια να έχει προχωρήσει σε μεγάλο βαθμό η πραγματοποίησή τους. Ο πρώτος στόχος, να έχει δρομολογηθεί οριστικά η υιοθέτηση ενός νέου μοντέλου διαχείρισης των απορριμμάτων της Αττικής, που αποτελεί μια βραδυφλεγή βόμβα για το Λεκανοπέδιο. Αυτό σημαίνει στην πράξη ότι θα έχουν προχωρήσει οι διαδικασίες κατασκευής των απαραίτητων νέων υποδομών για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων και των βιοαποβλήτων και η ανακύκλωση θα έχει μπει δυνατά στην καθημερινότητα των πολιτών και των 66 Δήμων της Αττικής. Θέλουμε η Αττική να καταστεί μια πράσινη Περιφέρεια , πρωταθλήτρια στην ανακύκλωση. Ο δεύτερος στόχος μου, είναι να βάλουμε ισχυρές βάσεις για την υλοποίηση έργων που θα θωρακίσουν την Αττική από τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Οι επιστήμονες μας προειδοποιούν ότι η Αθήνα και η Αττική θα είναι από τις περιοχές που θα πλήξει τα επόμενα χρόνια η κλιματική αλλαγή. Οφείλουμε λοιπόν ως Διοίκηση να μην αφήσουμε την επίλυση του προβλήματος στους επόμενους, όπως συνηθίζεται στην Ελλάδα, αλλά να αναλάβουμε από τώρα δράση. Θέλω να κάνουμε τη διαφορά αφήνοντας κληρονομιά ένα έργο για τις επόμενες γενιές κι όχι για τις επόμενες εκλογές.

 

Θα είστε εκ νέου υποψήφιος το 2023 με το χρίσμα της Νέας Δημοκρατίας; Θα επιδιώξετε συγκλίσεις δυνάμεων προεκλογικά; 

Θα επιδιώξω καταρχήν να έχω βάλει το «νερό στο αυλάκι» και να έχουν δρομολογηθεί όλες οι μεγάλες παρεμβάσεις, που ως Διοίκηση έχουμε σχεδιάσει για την Αττική. Στόχος μου δεν είναι απλά να είμαι Περιφερειάρχης, αλλά να είμαι ένας χρήσιμος κι αποτελεσματικός Περιφερειάρχης, που θα αξίζει οι πολίτες να εμπιστευτούν ξανά. Από τη στιγμή που θα έχω πετύχει το στόχο αυτό , θα θέσω με αυτοπεποίθηση στην κρίση των πολιτών εκ νέου την υποψηφιότητά μου. Και θα είναι μια υποψηφιότητα με αυτοδιοικητική και όχι κομματική ατζέντα, επιδιώκοντας ευρύτερες συνεργασίες όχι μόνον προεκλογικά αλλά και μετεκλογικά, πάνω από κόμματα και παρατάξεις, όπως έχω ήδη κάνει στα πρώτα δύο χρόνια της θητείας μου. Είμαι βέβαιος ότι η Νέα Δημοκρατία θα στηρίξει μια υποψηφιότητα που θα διαθέτει τα παραπάνω χαρακτηριστικά.