Την άνοιξη του 2022, και πιο συγκεκριµένα τον Μάιο, βλέπουν τα στελέχη της αξιωµατικής αντιπολίτευσης ως πιθανότερο διάστηµα για να στήσει κάλπες για πρόωρες εκλογές ο πρωθυπουργός. Ο Αλέξης Τσίπρας στην πρόσφατη συνέντευξή του αναφέρθηκε, µάλιστα, συγκεκριµένα σε αυτό το διάστηµα, λέγοντας ότι η κυβέρνηση δεν θα αντέξει τη φθορά και γι’ αυτό θα αναγκαστεί να πάει τότε σε εκλογές. Αξιολογώντας µάλιστα τη χρονική συγκυρία, οι συνεργάτες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ισχυρίζονται ότι ο φετινός χειµώνας θα είναι καθοριστικός για την κυβέρνηση, αφού, από τη µία, θα έχει χρήµατα για να τονώσει την αγορά, αλλά, από την άλλη, οι αυξήσεις-φωτιά που έρχονται στα είδη πρώτης ανάγκης και στην ενέργεια αναµένεται να δηµιουργήσουν ένα µεγάλο κύµα κοινωνικής οργής. Επισηµαίνουν µάλιστα ότι αυτή που θα αντιδράσει περισσότερο είναι η µεσαία τάξη, καθώς ο πρωθυπουργός «τους είχε υποσχεθεί πάρα πολλά και τελικά κάνει πολύ λίγα». «Ο κ. Μητσοτάκης εξελέγη πριν από δύο χρόνια ξεγελώντας τη µεσαία τάξη µε τρία βασικά συνθήµατα: Το πρώτο ήταν ότι θα φέρει λιγότερους φόρους, το δεύτερο ότι θα φέρει ασφάλεια και το τρίτο, καλύτερες δουλειές. Τι έχει κάνει λοιπόν αυτά τα δύο χρόνια σε αυτούς τους τρεις τοµείς; Εχει χειροτερεύσει τα πράγµατα», σηµείωσε ο κ. Τσίπρας και εξήγησε: «Αντί για λιγότερους φόρους για τη µεσαία τάξη, έχει φέρει µια τραγική συρρίκνωση της αγοραστικής δύναµης, µε τις ανατιµήσεις, µε την ακρίβεια. Αντί για ασφάλεια, βλέπουµε τους πολίτες να ζουν σε ένα καθεστώς πρωτοφανούς ανασφάλειας. Και, αντί για καλύτερες δουλειές, έχει οδηγήσει τη µεγάλη πλειοψηφία των εργαζοµένων σε έναν εργασιακό µεσαίωνα, µε την κατάργηση του οκταώρου και τη θεσµοθέτηση απλήρωτων υπερωριών».

 Σκληρό καλοκαίρι

Τα στελέχη της Κουµουνδούρου επιµένουν ότι ο πρωθυπουργός δεν θα θελήσει να αντιµετωπίσει ακόµη ένα καλοκαίρι, καθώς το φετινό τού στοίχισε πάρα πολύ, αποδοµώντας, από τη µία, το επιτελικό κράτος και, από την άλλη, το προφίλ του ίδιου του Κυριάκου Μητσοτάκη. Εκτός όλων των άλλων, θεωρούν ότι το 2023 θα είναι µια δύσκολη χρονιά, καθώς τότε η κυβέρνηση θα βρεθεί αντιµέτωπη µε το συσσωρευµένο χρέος και τα ελλείµµατα, ενώ παράλληλα θα έχει στερέψει η κάνουλα των επιδοµάτων, που σήµερα την εµφανίζουν να ακολουθεί µια πιο κοινωνική πολιτική. Οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα υποστηρίζουν, ωστόσο, ότι, παρά τη ροή των χρηµάτων που υπάρχει από την Ευρώπη -εξαιτίας της πανδηµίας -, αλλά και την πιο ανεκτική στάση για την εφαρµογή των συµπεφωνηµένων, τα δύσκολα για την κυβέρνηση είναι µπροστά.

 Αυξήσεις στο ρεύμα

Οι µεγάλες αυξήσεις στην ενέργεια αναµένεται να επηρεάσουν ιδιαίτερα τα ελληνικά νοικοκυριά, από τη στιγµή που τόσο στο φυσικό αέριο όσο και στο πετρέλαιο και τη βενζίνη οι τιµές θα φτάσουν στα ύψη. Το κοµµάτι της ενέργειας αναµένεται να παίξει µεγάλο ρόλο στην προσπάθεια που κάνουν οι µικροµεσαίες επιχειρήσεις να σταθούν στα πόδια τους, καθώς βγαίνουν από ένα πολύ µεγάλο lockdown, το οποίο επηρέασε τη ρευστότητά τους. Ακόµη, παρά τα όσα υποστηρίζουν τα κυβερνητικά στελέχη, οι υπέρογκες αυξήσεις στο γάλα, στο ψωµί, στον καφέ, στο κρέας, στο λάδι, στις παιδικές τροφές, αλλά και στα ναύλα αναµένεται να δηµιουργήσουν ένα ασφυκτικό περιβάλλον, από τη στιγµή µάλιστα που η κυβέρνηση εµφανίζεται να µην µπορεί να κάνει πολλά σε αυτόν τον τοµέα. Στην Κουµουνδούρου θεωρούν, ωστόσο, ότι κάποιοι από τους συνεργάτες του πρωθυπουργού στο Μέγαρο Μαξίµου «φλερτάρουν» ακόµα και τώρα µε το ενδεχόµενο των πρόωρων εκλογών το φθινόπωρο, καθώς θεωρούν ότι τα προβλήµατα είναι µπροστά τους. Οπως λένε, όµως, οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα, ένα τέτοιο σενάριο δεν είναι εφικτό, από τη στιγµή που η χώρα βρίσκεται αντιµέτωπη µε το τέταρτο κύµα της πανδηµίας, µε τα σχολεία να ανοίγουν και µε τις µεταλλάξεις να αποτελούν τον άγνωστο παράγοντα για τους επιδηµιολόγους. Προσθέτουν, δε, ότι από τη στιγµή που θα µπει ο χειµώνας τα πράγµατα θα είναι ιδιαίτερα δύσκολα για να στηθούν κάλπες, αφού οι καιρικές συνθήκες θα παίξουν τον πρώτο και καθοριστικό ρόλο στη διαδικασία αυτή.