Στην πρώτη Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργου για τη νέα Κοινοβουλευτική περίοδο, ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Βαγγέλης Μεϊμαράκης μίλησε για τις επιπτώσεις των φυσικών καταστροφών που έπληξαν ιδιαίτερα την Ελλάδα αυτό το καλοκαίρι.

Ο κ. Μεϊμαράκης τόνισε ότι Ελλάδα έχει πληγεί τα τελευταία χρόνια από πρωτοφανείς πλημμύρες και πυρκαγιές, οι οποίες έχουν κάνει στάχτη εκατομμύρια στρέμματα δασικών εκτάσεων και έχουν καταστρέψει περιουσίες ανθρώπων, εκφράζοντας τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη του σε όλους τους πληγέντες αλλά και στους πυροσβέστες και τους εθελοντές που έδωσαν μάχη με τις φωτιές.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, τα ακραία αυτά φαινόμενα, απόρροια της κλιματικής αλλαγής, είναι μπροστά μας και δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν μεμονωμένα από τις κυβερνήσεις των κρατών-μελών αλλά είναι αναγκαία μια ολιστική και ενιαία Ευρωπαϊκή Πολιτική για την πρόληψη και άμεση αντιμετώπισή τους.

Ολόκληρη η παρέμβαση 

«Οι επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή είναι πλέον εμφανείς. Οι φυσικές καταστροφές, οι οποίες αυξάνονται ολοένα και περισσότερο τα τελευταία χρόνια, πλήττουν ανεπανόρθωτα τους φυσικούς πνεύμονες οξυγόνου, καταστρέφουν περιουσίες πολιτών και υποδομές και προκαλούν ανυπολόγιστες επιπτώσεις σε βασικούς παραγωγικούς τομείς της οικονομίας μας όπως είναι ο αγροτικός, ο γεωργικός και ο κτηνοτροφικός, οι οποίοι αποτελούν βασικό πυρήνα της οικονομικής δραστηριότητας των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πιο συγκεκριμένα, η πατρίδα μου η Ελλάδα έχει πληγεί τα τελευταία χρόνια από πρωτοφανείς πυρκαγιές και πλημμύρες. Για να αντληθούμε το μέγεθος της οικολογικής καταστροφής, αρκεί να σας αναφέρω ότι μόνο από τις πυρκαγιές του περασμένου Αυγούστου έγιναν στάχτη περισσότερα από 1 εκατομμύριο στρέμματα δασικής έκτασης, εκατοντάδες ζώα κάηκαν και πολλοί άνθρωποι είδαν το βιός τους να χάνεται.

Θέλω, από το βήμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να εκφράσω τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη μου προς όλους όσοι επλήγησαν και να τους πω ότι είμαστε δίπλα τους. Το φαινόμενο αυτό, όπως καταλαβαίνουμε όλοι, είναι μπροστά μας και δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μεμονωμένα από τις κυβερνήσεις των κρατών-μελών και ευτυχώς η Ευρωπαϊκή Ένωση εμπράκτως δείχνει την αλληλεγγύη της αλλά αυτό δεν φτάνει.

Η Ελληνική Κυβέρνηση δίνει μεγάλη σημασία στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής αναλαμβάνοντας συγκεκριμένες πρωτοβουλίες αλλά αυτό που χρειάζεται είναι μια ολιστική και ενιαία Ευρωπαϊκή Πολιτική για την πρόληψη και άμεση αντιμετώπιση αυτών των ακραίων φαινομένων που απειλούν την ασφάλεια και τη ζωή όλων μας. Και σε αυτό θα μας βρείτε συμπαραστάτες και θα βοηθήσουμε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο μπορούμε».