Θανος_Πλευρης4
Πολιτική

Πλεύρης στα Παραπολιτικά 90,1: Δεν υπάρχει θέμα περαιτέρω επέκτασης της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών

Αναμένεται η εισήγηση της επιτροπής για τη χορήγηση τρίτης δόσης στους άνω των 60 ετών

Ο υπουργός Υγείας, κος Θάνος Πλεύρης , μίλησε στον Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 FM στην εκπομπή “Secret” με τον δημοσιογράφο Παναγιώτη Τζένο.

Αναφορικά με τους εμβολιασμούς, ο υπουργός τόνισε πως «Αυτή τη στιγμή στον γενικό πληθυσμό είμαστε στο 58% περίπου, στον ενήλικο πληθυσμό είμαστε στο 68%, στους άνω των 60 που είναι μια ευάλωτη ομάδα προσεγγίζουμε το 80%. Αυτό σημαίνει ότι όσο μεγαλύτερες ηλικίες είναι έχουμε ένα επαρκές νούμερο, θα θέλαμε και παραπάνω, αλλά όσο πέφτουμε στο ηλικιακό επίπεδο τα νούμερα αυτά μειώνονται κατά πολύ. Δηλαδή στις ηλικίες 15 με 17 είναι μόλις στο 23% και 13% στο 12-15».

Και συμπλήρωσε ότι «Είναι σημαντικό ότι ο ευάλωτος κόσμος έχει εμβολιαστεί, παραμένουν όμως γύρω στις 600 χιλιάδες συμπολίτες μας άνω των 60 ετών που από επιλογή τους δεν έχουν εμβολιαστεί. Θεωρώ ότι ένας 80χρονος που δεν έχει εμβολιαστεί μέχρι τώρα είναι πάρα πολύ δύσκολο να πεισθεί να πάει να εμβολιαστεί. Έχει μια σχηματισμένη άποψη που ενώ γνωρίζει ότι αν κολλήσει κοροναϊό κινδυνεύει πάρα πολύ η ζωή του δεν θέλει να εμβολιαστεί. Θέλουμε λοιπόν να πείσουμε τις νεότερες γενιές που είναι σε χαμηλότερο ποσοστό, όχι να εμβολιαστούν από άποψη αλτρουισμού, σίγουρα ένας νεότερος κινδυνεύει λιγότερο αλλά κινδυνεύει και αυτός. Συνεπώς υπάρχει μεγάλο περιθώριο να πεισθούν γονείς που έχουν παιδιά , που έχουν εμβολιαστεί οι γονείς και είναι λογικό να έχουν προβληματισμό, και εγώ που έχω μια κόρη που θα κλείσει σε δύο μήνες τα 12 τι θα κάνω».

Ο κ. Πλεύρης κατέστησε σαφές πως «Θα εμβολιαστεί είναι επιλογή και δική μου και της γυναίκας μου αλλά και της ίδιας της κόρης μου. Έχουμε μιλήσει και με τον παιδίατρο μας πριν γίνω υπουργός και ο παιδίατρος μας συμφωνεί. Με αυτό το παράδειγμα που έζησα και εγώ ως γονιός γιατί εμείς οι πολιτικοί δεν είμαστε εκτός πραγματικότητας. Κάναμε με τον πρωθυπουργό μια συζήτηση και έχουμε επιλέξει ορθώς ότι θα πρέπει ο γιατρός και ο παιδίατρος να μπουν ενεργά στο ρόλο σύμφωνα με την επιστημονική τους θέση. Για αυτό ξεκινάει ένα πρόγραμμα τα εμβόλια να δίνονται και στους γιατρούς, θα δοθούν και στους παιδιάτρους υπάρχουν κάποια τεχνικά θέματα που πρέπει να λύσουμε γιατί αυτοί οι άνθρωποι είναι που έρχονται σε επαφή με τους «ασθενείς». Θα μιλήσουν με τον γιατρό τους και πιστεύουμε ότι ο γιατρός τους θα τους πείσει. Περνάει τώρα πια η συνεργασία πολύ πιο έντονα στα χέρια του γιατρού, του παιδιάτρου προκειμένου να ανέβουν και άλλο αυτά τα ποσοστά».

Σχετικά με την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών ο υπουργός ανέφερε πως «Δεν υπάρχει από τον πρωθυπουργό, σε πρώτη φάση, θέματα περαιτέρω επέκτασης της υποχρεωτικότητας. Είναι κάτι που υπάρχει στο τραπέζι αλλά αυτή τη στιγμή δεν εξετάζεται ως ενδεχόμενο. Εμείς αυτή τη στιγμή κάνουμε μια ισορροπία μεταξύ των δικαιωμάτων, το ένα δικαίωμα είναι η ατομική επιλογή και το άλλο δικαίωμα είναι η προστασία της δημόσιας υγεία συνεπώς ο ρόλος της Επιτροπής Βιοηθικής είναι κομβικός διότι επ’ ουδενί εμείς δεν θέλουμε να διαταράξουμε αυτή την ισορροπία».

Και συμπλήρωσε πως «Είναι θέμα καθαρά αντίληψης της κυβέρνησης ότι η υποχρεωτικότητα πρέπει να περιοριστεί εκεί ακριβώς που η αναλογία είναι ξεκάθαρα εις βάρος της ατομικής επιλογής και υπέρ του δημόσιου αγαθού της υγείας. Δεν είναι δηλαδή θέμα πολιτικού κόστους. Είναι καθαρά επιλογής της κυβέρνησης ότι θα πρέπει να λειτουργεί αποκλειστικά και μόνο με την στάθμιση και την αναλογία των δικαιωμάτων όπως ορίζει το σύνταγμα άρα είμαστε πολύ προσεκτικοί. Η υποχρεωτικότητα δεν είναι κάτι που αρέσει σε κανέναν, γίνεται μόνο εκεί που υπάρχει ανάγκη».

Ερωτηθείς πόσοι από τους υγειονομικούς είναι εκτός συστήματος λόγω μη εμβολιασμού τους, ο κ. Πλεύρης απάντησε ότι «Στους υγειονομικούς συνολικά ήταν γύρω στις 6.400 οι αναστολές που βγήκαν για άτομα που είναι στο ΕΣΥ. Υπάρχει και ένας κόσμος ο οποίος είχε αιτηθεί αναρρωτική άδεια οπότε εξετάζονται αυτές οι άδειες, αυτό δεν σημαίνει ότι όλοι είναι ανεμβολιάστοι. Το σύστημα είχε προετοιμαστεί από την προηγούμενη πολιτική ηγεσία για κενά άνω των 10 χιλιάδων πράγμα που δείχνει ότι η υποχρεωτικότητα λειτούργησε. Έχει φτάσει γύρω στο 90% άμα βάλουμε και αυτούς που έχουν νοσήσει άρα στην πραγματικότητα μιλάμε για 93-94% και υπάρχουν και άλλοι 4.000 που κάνανε την πρώτη δόση και βρίσκονται στο σύστημα».

Αναφορικά με τη λειτουργία των νοσοκομείων ο υπουργός Υγείας υποστήριξε ότι «Σίγουρα οποιαδήποτε απουσία σε ένα νοσοκομείο δημιουργεί δυσλειτουργίες και τις δημιουργεί εκεί που έχουμε απουσία γιατρών συγκεκριμένων ειδικοτήτων όπως είναι λχ οι αναισθησιολόγοι οι οποίοι είναι περιορισμένοι αρκετά ακόμα και στην κοινότητα έξω για να τους αναζητήσεις. Το πρόβλημα λοιπόν εντοπίζεται στους αναισθησιολόγους. Προσπαθούμε να λύσουμε ατό το πρόβλημα με τρεις τρόπους. Η πρώτη πράξη που έκανα είναι ότι μπορούν να μπουν στο σύστημα και με τον ένα εμβολιασμό άρα σιγά –σιγά πιστεύουμε ότι θα επιστρέψει κόσμος στο σύστημα. Δεύτερον, με μετακινήσεις εσωτερικές που γίνονται και το τρίτο είναι με άλλη τροπολογία που ήρθε να μπορούν να γίνουν τρίμηνες συμβάσεις με γιατρούς και γενικότερο προσωπικό αλλά και με ιδιώτες προκειμένου να εξυπηρετηθεί η κατάσταση. Σίγουρα θα υπάρξουν και αρρυθμίες, κανένας δεν λεει ότι τα κενά θα καλυφθούνε πλήρως, θα υπάρξει ένα πρόβλημα είναι όμως επιλογή της κυβέρνησης κάποιος ο οποίος δεν εμβολιάζεται ο ίδιος με την επιλογή του έχει θέσει τον εαυτό του σε αυτή τη θέση επειδή είναι πιο επικίνδυνος να παράσχει μια υπηρεσία και ένας ευάλωτος ασθενής ενδεχομένως να νοσήσει από κορονοϊό. Πιστεύουμε ότι το αμέσως προσεχές διάστημα και κυρίως λόγο του ότι θα γίνουν οι προσλήψεις γιατί τώρα βγήκε η τροπολογία που δίνει τη δυνατότητα να πάρουμε κόσμο και από τον ιδιωτικό τομέα με τρίμηνες συμβάσεις, αυτά τα κενά θα περιοριστούν. Κάποια χειρουργεία προγραμματισμένα ναι θα πάνε πιο πίσω αλλά θεωρούμε ότι το σύστημα τελικά θα λειτουργήσει».

Ερωτηθείς για τις ενδεχόμενες συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα, ο κ. Πλεύρης είπε ότι «Η κυβέρνηση είναι υπέρ των συμπράξεων δημοσίου και ιδιωτικού τομέα άρα δεν χρειάζεται καμία συγκυρία για να το πει. Όταν θα έχουμε το πρόγραμμα έτοιμο θα το παρουσιάσουμε και θα πούμε πως θα είμαστε στην πράξη. Εδώ είναι σε ένα άλλο πράγμα, πάμε μια έκτακτη κατάσταση λόγω των αναστολών να την καλύψουμε και ναι εκεί έχουμε δώσει και τη δυνατότητα γιατί υπάρχει πρόβλημα και την Πρωτοβάθμια, και έχουμε δώσει τη δυνατότητα ότι οπουδήποτε σε Πρωτοβάθμιες δομές παρουσιάζεται πρόβλημα λόγω αυτών των ελλείψεων να μπορούνε να χρησιμοποιήσουν υπηρεσίες του ιδιωτικού τομέα. Αυτό είναι κάτι το οποίο είναι για τη συγκυρία, το αν θα γίνει και συνολικά αργότερα θα είναι στην επιλογή της κυβέρνησης ότι θέλει συμπράξεις με ιδιώτες αλλά τώρα αυτό που γίνεται είναι ότι για ένα τρίμηνο συνθήκες εκτάκτου ανάγκης λόγω των κενών που έχουν δημιουργηθεί στα νοσοκομεία και στην Πρωτοβάθμια περίθαλψη».

Αναφορικά με τα πλαστά πιστοποιητικά ο υπουργός τόνισε ότι «Στο κομμάτι των υγειονομικών το αντιμετωπίζουμε σε δύο επίπεδα, στο ένα επίπεδο που είναι η άμεσα πλήρως παραβατική συμπεριφορά όπως είδαμε λόγου χάρη στον Παλαμά όπου υπήρχε άτομο που παρενέβαινε στο σύστημα. Το σύστημα είναι ασφαλές και για αυτό το λόγο γίνεται και εύκολη ιχνηλάτηση των περιστατικών που βρίσκουμε και δεν παραβιάζεται παρά μόνο με τον ανθρώπινο παράγοντα. Εκεί είναι περιορισμένες περιπτώσεις. Το άλλο που εξετάζουμε πολύ επισταμένα και έχουμε αποτελέσματα, είναι στο κομμάτι ατόμων του υγειονομικού προσωπικού που δήλωσαν ότι έχουν εμβολιαστεί ή έχουν νοσήσει το κρίσιμο διάστημα των τριάντα ημερών από τότε που ψηφίστηκε η τροπολογία της υποχρεωτικότητας μέχρι να εφαρμοστεί. Εκεί έχουμε κάποιες καταγγελίες. Παρακολουθούμε αυτά τα περιστατικά, έχει ζητηθεί και σε περιπτώσεις να γίνουν και τεστ αντισωμάτων. Είναι σε εξέλιξη αυτή η έρευνα, εξετάζονται όπου υπάρχουν καταγγελίες με στοιχεία έχουν πάρει εντολή οι διοικητές να γίνονται οι αντίστοιχες ΕΔΕ. Όπου υπάρχουν περιπτώσεις που δεν έχουμε αντισώματα καταλαβαίνετε ότι θα πρέπει να αναζητηθεί γιατί κάποιος που φέρεται ότι έχει εμβολιαστεί στα μέσα Αυγούστου στα μέσα Σεπτεμβρίου δεν έχει καθόλου αντισώματα. Δημιουργεί ένα προβληματισμό... Να ξέρουν ότι θα τα εξετάσουμε όλα αυτά και ήδη τα εξετάζουμε και θα υπάρχουν και τα αποτελέσματα για αυτούς τους ελέγχους».

Αναφορικά με το θέμα της τρίτης δόσης για το γενικό πληθυσμό, ο κ. Πλεύρης επεσήμανε ότι «Αυτή τη στιγμή έχει βγει για τους ανοσοκατασταλμένους, έχουν ξεκινήσει να εμβολιάζονται. Περιμένουμε την εισήγηση της Επιτροπής Εμβολιασμού. Τα ερωτήματα κατά βάση είναι αν θα είναι άνω των 60 ετών ή άνω κάποιων μηνών μετά τη δόση. Περιμένουμε να ολοκληρώσει την έρευνά της η Επιτροπή που πιστεύω ότι θα είναι άμεσα μέχρι την άλλη εβδομάδα και βάση της εισήγησης θα κινηθούμε. Αν μας πει δηλαδή ότι θα πάμε με το ηλικιακό κριτήριο ή αν μας πει γενικώς στον πληθυσμό μετά από ένα χρονικό διάστημα αλλά αυτό είναι αμιγώς επιστημονικό και αυτό θα το ακολουθήσει η πολιτεία».

Τέλος, αναφορικά με την επιθυμία της κοπέλας που δέχτηκε την επίθεση με το βιτριόλι να συναντηθεί με τον υπουργό, ο ίδιος εξήγησε πως «Επικοινώνησα με τον δικηγόρο που χειρίζεται την υπόθεση, κάλεσα και ιδιωτικά ανθρώπινα γιατί ένα τέτοιο συμβάν νομίζω ότι δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην συγκλονιστεί και να μην αισθάνεται ότι θέλει να στηρίξει όσο μπορεί τη συγκεκριμένη γυναίκα για αυτή την άθλια επίθεση που δέχτηκε. Παράλληλα όμως του εξέφρασα ότι και με τη θεσμική μου ιδιότητα ήδη το σύστημα έχει πέσει πάνω σε όλες τις επεμβάσεις, μπορεί να υπάρχουν πράγματα τα οποία ως υπουργός να μην γνωρίζω που να μπορούμε να κάνουμε ακόμα για να βοηθήσουμε το συγκεκριμένο θύμα και να το ανακουφίσουμε όσο γίνεται από την ταλαιπωρία που έχει. Και του είπα ότι πέρα από πέρα από το ιδιωτικό, το ανθρώπινο ως Θάνος Πλεύρης που δηλώνω συμπαράσταση ότι και ως υπουργός θέλω ανά πάσα στιγμή κρίνει ότι υπάρχουν θέματα τα οποία μπορούν να τη βοηθήσουν από το υπουργείο και δήλωσα ότι είμαι στην διάθεσή της. Με μεγάλη χαρά να επικοινωνήσω μαζί της, όχι απλά εθιμοτυπικά αλλά αν υπάρχουν συγκεκριμένα πράγματα του υπουργείου που μπορούν να γίνουν να τα εξαντλήσουμε για να αισθανόμαστε ως πολιτεία ότι εξαντλήσαμε τη δυνατότητα να βοηθήσουμε ένα θύμα μιας τέτοιας επίθεσης».

Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη

Aποδοχή Cookies

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies της Google ή/και άλλων παρόχων διαφήμισης για την παροχή των υπηρεσιών του, για την εξατομίκευση διαφημίσεων και για την ανάλυση της επισκεψιμότητας. Η Google κοινοποιεί πληροφορίες σχετικά με την από μέρους σας χρήση αυτού του ιστότοπου. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Διαβάστε περισσότερα