Οι εμβολιασμοί έχουν παγιωθεί στους 30.000 την ημέρα ενώ από αυτούς οι 20.000 μπαίνουν για πρώτη φορά στο σύστημα δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή Μπρα ντε Φερ, με τον Δημήτρη Τάκη και την Χριστίνα Κοραή, ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γιώργος Γεωργαντάς.

 Παράλληλα, ο κ. Γεωργαντάς εκτίμησε ότι το επόμενο διάστημα θα αυξηθεί ο εμβολιασμός στους νέους μετά την συμμετοχή των παιδιάτρων.

 Είπε όπως δεν θα υπάρξει κλιμάκωση με τα πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού καθώς όπως ανέφερε έχει γίνει αντιληπτό ότι το σύστημα μπορεί αν βρει τα πάντα.

 Τόνισε πως τα μεγάλα εμβολιαστικά θα ανοίξουν αν χρειαστεί ενώ είπε πως έκλεισαν καθώς έχουν μειωθεί οι εμβολιασμοί.

 Ανέφερε επίσης πως με τα σημερινά δεδομένα όποιος δεν θέλει να κάνει την τρίτη δόση θα θεωρείται πλήρως εμβολιασμένος.

Αναλυτικά η συνέντευξη του κ. Γεωργαντά στα Παραπολιτικά 90,1

 Ο  υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κος  Γιώργος Γεωργαντάς,  μίλησε στον Ρ/Σ «Παραπολιτικά» 90.1 FΜ, στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους  Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή.

Μεταξύ άλλων, επεσήμανε αναφορικά με τον αριθμό των εμβολιασμών «Με τους εμβολιασμούς έχει παγιωθεί ένας συγκεκριμένος αριθμός 30 περίπου χιλιάδων την ημέρα από τις οποίες  οι 20 χιλιαδες περίπου αφορούν συμπολίτες που μπαίνουν για πρώτη φόρα για να κανουν το εμβόλιο τους. Είναι ένα ρυθμός σταθερός αλλά σίγουρα θα θέλαμε να είναι μεγαλύτερος. Αναμένουμε το επόμενο διάστημα και εγώ πιστεύω ότι θα ανέβει πολύ ο ρυθμός των εμβολιασμών στους νέους μας με τη συμμετοχή των παιδιάτρων. 

Πρέπει όλοι πια να εντείνουμε τις προσπάθειες τις στοχευμένες για να πείσουμε ο καθένας όποιον μπορούμε  γιατί  τα αποτελέσματα του μεγάλου ποσοστού  εμβολιασμού που υπάρχει στη χώρα  αποτυπώνεται και με αυτούς που βρίσκονται στα νοσοκομεία και στις ΜΕΘ που είναι καταλυτικό ότι όντως πάνω από το 90% είναι ανεμβολίαστοι. Νομίζω ότι πρέπει να γίνει κατανοητό στον κόσμο ότι είναι αναγκαιότητα για τους ίδιους πρώτα από όλα να εμβολιαστούν.

Πλαστά πιστοποιητικά

Ερωτηθείς αν ανησυχεί ότι θα υπάρξει κλιμάκωση του φαινομένου  με τα πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού και νόσησης απάντησε: «Η εικόνα που παρουσιάστηκε από κάποιους ότι  υπάρχει τρύπα στο σύστημα είναι εσφαλμένη. Δεν νομίζω ότι θα υπάρχει καμιά κλιμάκωση γιατί έγινε αντιληπτό σε όλους ότι είναι θωρακισμένο το σύστημα και επειδή είναι ψηφιοποιημένο μπορούμε να βρούμε τα πάντα. Μπορούμε να βρούμε οποιονδήποτε έχει παραβατική συμπεριφορά. Οι περιπτώσεις όλες που πήραν δημοσιότητα και οι οποίες ελέγχονται από τις αρμόδιες αρχές είναι περιπτώσεις κάποιων επίορκων λειτουργών των δομών υγείας οι οποίοι έκαναν ψευδείς βεβαιώσεις. Να σας πω πόσο εύκολο είναι να βρεθούν αυτοί και ήδη οι έλεγχοι οδηγούν προς τα εκεί. Όλο αυτό ξεκίνησε από τη στιγμή που είχαμε την υποχρεωτικότητα  σε ορισμένα επαγγέλματα, αυτό ανακοινώθηκε 13 Ιουλίου. Μετά τις 13 Ιουλίου ξέρουμε ότι η διαθεσιμότητα των εμβολίων υπήρχε σε όλα τα σημεία της Ελλάδας πάρα πολύ εύκολη για οποιοδήποτε.  Όταν κάποιος για παράδειγμα που  υπηρετεί στο σύστημα υγείας και δεν έχει εμβολιαστεί μέχρι τον Ιούλιο και ξαφνικά μετά τις 15 Ιουλίου αλλάζει τον ταχυδρομικό κώδικά από εκεί που είναι η διαμονή του και πηγαίνει να  εμβολιαστεί στο Κιλκίς ή στα Τρίκαλα ή στην Καρδίτσα καταλαβαίνετε ότι αυτό με συνδυαστικά στοιχεία τα οποία μας δίνει τη δυνατότητα να έχουμε το εμβολιαστικό σύστημα μπορούμε να καταλήξουμε στις ύποπτες καταρχήν συμπεριφορές και στη συνέχεια να ελέγξουμε τι  ακριβώς έγινε εκεί.

Υπάρχουν δικλείδες και φίλτρα τα οποία δεν είναι όλα ανακοινώσιμα τα οποία μπορούν συνδυαστικά να μας καταλήξουν σε ύποπτες συμπεριφορές διαγνωστικών κέντρων. Βεβαίως έχει και άλλους τρόπους για να θωρακιστεί   στη συνέχεια το σύστημα αν χρειαστεί αλλά νομίζω ότι με την εγκύκλιο του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου αλλά και με τον έλεγχο ο οποίος γίνεται νομίζω ότι όποιοι είχαν αυτή τη σκέψη (να εξαπατήσουν το σύστημα) πρέπει να την αποσύρουν.

Γίνονται  έλεγχοι ήδη παντού και για τους εμβολιασμούς αλλά θα γίνονται και για τα τεστ».

 Εμβολιαστικά κέντρα

Αναφορικά με το κλείσιμο των τριών μεγάλων εμβολιαστικών κέντρων ανέφερε: «Είχαμε φτάσει στις 110 χιλιάδες εμβολιασμούς την ημέρα τώρα είμαστε στις 30 χιλιάδες και με αυτούς της τρίτης δόσης θα είμαστε κοντά στις 35 χιλιάδες  καταλαβαίνετε ότι  δεν υπάρχει λόγος να είναι ανοιχτά όλα αυτά τα κέντρα. Τα υπάρχοντα μπορούν να εξυπηρετήσουν τη ζήτηση αν όχι αυθημερόν σίγουρα την επόμενη μέρα

ΔΗΜ: Αν χρειαστεί θα ξανανοίξουν;

Γ.ΓΕΩΡΓΑΝΤΑΣ: Μακάρι να χρειαστεί και θα ανοίξουν».

Για την τρίτη δόση του εμβολίου

 Αναφορικά με την τρίτη δόση εμβολίου ο κ. Γεωργαντάς τόνισε: « Όποιος επιθυμεί θα μπαίνει και θα κλείνει  το ραντεβού για την τρίτη δόση αλλά  αυτή τη στιγμή με τα σημερινά δεδομένα αυτός που δεν θα ανταποκριθεί στην τρίτη δόση, που δεν θέλει να την κάνει θα θεωρείται πλήρως εμβολιασμένος».

Ερωτηθείς πότε θα ανοίξει για όλους η τρίτη δόση απάντησε: «Δεν νομίζω ότι θα είναι πολύ αργά αυτό αλλά σίγουρα δεν θα αργήσει, πιστεύω ότι αρχές Οκτωβρίου θα γίνει».

 Ψηφιακό συμπαραστάτη ΚΕΠ

Αναφορικά με τον ψηφιακό συμπαραστάτη για τα ΚΕΠ διευκρίνισε: «Είναι ένα πρόγραμμα ΕΣΠΑ μεγάλο το οποίο για δυο χρόνια θα δώσουμε τη δυνατότητα σε κάθε  έναν πολίτη ο οποίος επιθυμεί να μπαίνει στα ΚΕΠ σε συγκεκριμένο υπάλληλο ο οποίος θα συμμετέχει σε αυτό το πρόγραμμα με έναν κοινόχρηστο υπολογιστή και  εκεί να του επιδεικνύονται και να πληροφορείται για τις δυνατότητες που έχει το gov.gr Δηλαδή όποιος πηγαίνει στο γκισέ των ΚΕΠ να του δίνεται η εναλλακτική να δει πως μπορεί να βγάλει μόνος του το όποιο έγγραφο, το όποιο πιστοποιητικό και να μην ξαναπάει.  Αυτό θα βοηθήσει όλους τους πολίτες να αναπτύξουν τις ψηφιακές δεξιότητες που είναι αναγκαίες. Αυτό θα ξεκινήσει περίπου στο Πάσχα».