Μια μόλις εβδομάδα έμεινε από τις εκλογές στη Γερμανία, μια διαδικασία η οποία θα σημάνει και το τέλος της παντοκρατορίας της Άνγκελα Μέρκελ (και ίσως και του CDU).

 Η πιο μακρά περίοδος πολιτικής κυριαρχίας στην Ευρώπη οδεύει προς το τέλος της. Μετά από 16 χρόνια, οι Γερμανοί αρχίζουν να υποψιάζονται ότι οι λέξεις Μέρκελ και καγκελαρία δεν είναι συνώνυμα.

 Τον Νοέμβριο του 2015, ο Economist την αποκάλεσε «απαραίτητη Ευρωπαία». Ένα μήνα αργότερα οι Financial Times την χαρακτήρισαν «πρόσωπο της χρονιάς».

  Το περιοδικό Time την ανακήρυξε «καγκελάριο του ελεύθερου κόσμου». Όταν ο Ντόναλντ Τραμπ εξελέγη πρόεδρος των ΗΠΑ, οι New York Times τη χαρακτήρισαν «τελευταίο προπύργιο της φιλελεύθερης Δύσης».

 H DW αφιερώνει ένα βίντεο στην μακρά θητεία της καγκελαρίου και τη σχέση της με την Ελλάδα. Η ίδια η Άνγκελα Μέρκελ ονομάτισε πρόσφατα την ευρωκρίση, «όταν ζήτησα τόσα πολλά από τους πολίτες στην Ελλάδα», ως τη δυσκολότερη στιγμή της 16ετούς θητείας της στην καγκελαρία.

 Αντίθετα από τις πιο ευχάριστες περιέγραψε τις στιγμές «που πετυχαίναμε συμβιβασμό», π.χ. για τη διαχείριση της κρίσης του κοροναϊού ή για τη Συνθήκη της Λισαβόνας.