*** Οριστικά για τον Δεκέμβριο μετατίθενται οι κρίσιμες αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) αναφορικά με την επόμενη μέρα του έκτακτου προγράμματος επαναγοράς ομολόγων (QE). Η συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΚΤ στις αρχές εκείνου του μήνα – να μας το θυμηθείτε – θα είναι το event των ημερών. Γιατί από τις αποφάσεις που θα ληφθούν ως προς το συγκεκριμένο θέμα, θα κριθούν πολλά.

^^^ Εμείς θα επιμένουμε ως την τελευταία στιγμή: Μη στοιχηματίζετε υπέρ καμίας εξέλιξης, αφού όλα θα παίζονται ως το παρά 5’ της συνεδρίασης. Η Λαγκάρντ μαζί με Έλληνες, Ισπανούς, Ιταλούς, Πορτογάλους, αλλά και κάποιες …μεταγραφές, «κρατούν άμυνα», αλλά μαθαίνουμε ότι το Βερολίνο σκληραίνει ακόμα περισσότερο την στάση του. Ας ελπίσουμε ότι δεν θα βρει εφαρμογή εν προκειμένω η γνωστή ρήση του Γκάρι Λίνεκερ, που ισχύει στο ποδόσφαιρο για τους Γερμανούς. Γιατί, τη βάψαμε…


### Για να μην πέσετε πάντως από τα σύννεφα σε καμία περίπτωση, θα σας επαναλάβουμε τη σύσταση που σας απευθύναμε και την περασμένη εβδομάδα: Εσείς να κοιτάτε την πορεία του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη. Αν σκαρφαλώσει στο 4% μέχρι το τέλος Νοεμβρίου, τότε σκούρα τα πράγματα για το έκτακτο πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων της ΕΚΤ, λόγω πανδημίας. Οι Γερμανοί θα το υποβάλουν στη βάσανο της Μπαρτσελόνα από τη Μπάγερν της περασμένης Τετάρτης.

*** Για τον Οκτώβριο τοποθετείται χρονικά η κατάθεση του νέου, ανανεωμένου, φορολογικού νομοσχεδίου. Μας λένε αρμοδίως ότι θα προβλέπει σχεδόν ό,τι έχει ανακοινωθεί μέχρι σήμερα. Χωρίς καμία ιδιαίτερη έκπληξη. Πάντα, εκτός πολύ σοβαρού απροόπτου, εννοείται.


*** Άσχετο, αλλά εκείνες τις μέρες θα αναχωρεί για την Ουάσιγκτον ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας. Στις 14 του μηνός θα υπογράψει τη νέα συμφωνία για την ανανέωση της παραμονής των αμερικανικών βάσεων στη χώρα μας. Τι μαθαίνουμε ως προς το περιεχόμενο της;

^^^ Θα είναι όντως πενταετούς διάρκειας – πράγμα μοναδικό, αφού μέχρι τώρα οι ανανεώσεις ήταν μονοετούς διάρκειας και εθεωρείτο μεγάλη πρόοδος η επέκταση τους σε διετούς – αλλά είναι ακόμα αδιευκρίνιστο πόσο κερδισμένη βγαίνει η ελληνική πλευρά από το τελικό της περιεχόμενο. Όσοι ξέρουν, επιμένουν «πολύ». Οι υπόλοιποι, απλώς, περιμένουν να μάθουν


### Μέχρι την τελευταία στιγμή, ζητούμενο αποτελεί η χρήση της Σκύρου από την αμερικανική πολεμική αεροπορία. Αυτό είναι το κυρίως θέμα τριβής. Στο μεταξύ, οριστικά «πέρασε» των Αμερικανών και δεν θα χρησιμοποιηθεί κανένα νησί του ανατολικού Αιγαίου από τη πλευρά τους, στο πλαίσιο της νέας συμφωνίας. Ο λόγος προφανής: Δεν θέλουν να ενοχλήσουν κι άλλο την Άγκυρα. Η εξέλιξη αυτή, όμως, λογικά ανεβάζει τον πήχη της Αθήνας ως προς τα υπόλοιπα προσδοκώμενα ανταλλάγματα.

*** Παλιό, αλλά καλό. Σύμφωνα με μια εκδοχή, ξέρετε πώς έμεινε εκτός κυβερνητικού σχήματος ο πρώην υφυπουργός, Γιάννης Κεφαλογιάννης; Εκλέγεται στο Ρέθυμνο, τόπο καταγωγής και του παρ’ ολίγον υπουργού Πολιτικής Προστασίας, Βαγγέλη Αποστολάκη. Επειδή λοιπόν ο συγκεκριμένος νομός δεν θα μπορούσε να εκπροσωπείται από δυο στελέχη στη νέα κυβέρνηση, «κόπηκε» ο Κεφαλογιάννης. Αλλά στο τέλος υποχώρησε και ο Αποστολάκης κι έτσι δεν έμεινε κανένας.

^^^ Επαναλαμβάνουμε: Πρόκειται περί εκδοχής. Φανταστείτε όμως να ισχύει κι ελάτε στη θέση του Κεφαλογιάννη…

### Κι αφού θυμόμαστε τα παλιά, περί του ανασχηματισμού, να σας ενημερώσουμε ότι η επιλογή του Χρήστου Στυλιανίδη, για τη θέση του υπουργού Πολιτικής Προστασίας, ήταν τελικώς του ίδιου του πρωθυπουργού. Κι αποτελούσε προεπιλεγμένο plan b’. Εξ΄ ου και η άμεση κίνηση μετά την ιστορία με τον Αποστολάκη.