Ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, μίλησε για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και διέψευσε ότι έχει προγραμματιστεί συνάντηση μεταξύ του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο υπουργός Επικρατείας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, επισήμανε ότι η χώρα είναι πανέτοιμη να αντιμετωπίσει κάθε ένταση. Συγκεκριμένα, είπε ότι «είμαστε πιο έτοιμοι από ποτέ να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε ένταση τόσο επί του πεδίου όσο και διπλωματικά. Ο πρωθυπουργός δεν έχει ζητήσει συνάντηση κι από όσο γνωρίζω δεν υπάρχει και σύμπτωση στα προγράμματα των δύο ηγετών. Η ελληνική πλευρά δεν είναι αντίθετη στο να βρίσκονται οι ηγέτες».
Στη συνέχεια, σχολιάζοντας την παρενόχληση ερευνητικού σκάφους ανατολικά της Κρήτης από τουρκικά πολεμικά πλοία, ο υπουργός Επικρατείας επισήμανε ότι «αυτή τη στιγμή διανύουμε μια φάση έντονης ρητορικής επιθετικότητας, αλλά και γενικά επιθετικότητας εκ μέρους της Τουρκίας».

Πού οφείλεται η ένταση του Τούρκου προέδρου

Ο υπουργός πρόσθεσε πως η ένταση του Τούρκου προέδρου πιθανότατα οφείλεται στην ελληνική πρωτοβουλία για την EUMED. «Ήταν μια πολύ σπουδαία δράση, η οποία ενοποιεί τον ευρωμεσογειακό χώρο. Κακώς αισθάνθηκε αυτή την ενόχληση, γιατί η EUMED δεν ήταν τίποτα παραπάνω από την αυτονόητη παραδοχή σεβασμού, κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων και κυριαρχίας επί τη βάση του διεθνούς δικαίου», υπογράμμισε.
Ακόμα, ο κος Γεραπετρίτης μίλησε για τη μεγάλη ετοιμότητα της ελληνικής πλευράς να απαντήσει σε οποιαδήποτε πρόκληση. «Είμαστε πιο έτοιμοι από ποτέ να αντιμετωπίσουμε αυτή την ένταση. Η ελληνική πλευρά και στο πεδίο και στο κομμάτι της διεθνούς διπλωματίας έχει αποδείξει ότι έχει πολύ γρήγορα αντανακλαστικά».

Η χώρα θα σεβαστεί το διεθνές δίκαιο

Σε κάθε περίπτωση, ξεκαθάρισε, ότι η αντίδραση της χώρας μας θα είναι ανάλογη, με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, αλλά χωρίς καμία παραχώρηση στα δικαιώματα μας.

Ερωτηθείς αν το ερευνητικό σκάφος θα κατευθυνθεί και προς το Καστελόριζο, όπως προβλέπει το πρόγραμμα για τη χαρτογράφηση της διαδρομής του Eastmed, δήλωσε ότι θα υπάρξει πλήρης εφαρμογή των σχεδίων, τα οποία έχουν έρεισμα στις διεθνείς συμβάσεις για το δίκαιο της θάλασσας και στην αμοιβαία αναγνώριση των δικαιωμάτων των χωρών της Μεσογείου.