Ολοκληρώθηκε μετά από 45 λεπτά η συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής, Ελπιδοφόρο, στα γραφεία της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Ελλάδος στα Ηνωμένα Έθνη.

Σύμφωνα με Ανώτατη κυβερνητική πηγή μετά τη συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο το θέμα είναι λήξαν.

Αυτό που προέχει είναι η ενότητα του Ελληνισμού, η άρρηκτη σχέση και η αμοιβαία εμπιστοσύνη της Ελλάδας με την Αρχιεπισκοπή Αμερικής και οι στενές σχέσεις της αρχιεπισκοπής με το ποίμνιό της.

Μάλιστα, ο Αρχιεπίσκοπος αντάλλαξε χειραψία και με τον διευθύνοντα Σύμβουλο της Pfizer, Δρ. Αλβέρτο Μπουρλά κατά την αποχώρησή του από την συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Τέλος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ανανέωσε το ραντεβού του με τον κ. Μπουρλά στη Θεσσαλονίκη. Παρούσα είναι  και η πρέσβης Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου.

Τι προηγήθηκε 


Υπενθυμίζεται ότι η συνάντηση Μητσοτάκη - Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου οριστικοποιήθηκε σήμερα μετά την επίσημη ανακοίνωση του Αρχιεπισκόπου Αμερικής, ενώ προς την κατεύθυνση της συνάντησής τους είχε δείξει με σημερινή του συνέντευξη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

Η εν λόγω συνάντηση θεωρείται ως η εκτόνωση στην κρίση που προκλήθηκε μετά την παρουσία του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου στα εγκαίνια του «Σπιτιού της Τουρκίας» στη Νέα Υόρκη, παρουσία που είχε ως αποτέλεσμα την ακύρωση της συνάντησής του με τον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη και τις έντονες αντιδράσεις ομογενειακών εκδηλώσεων. 

Έπειτα από διαρροή της Αρχιεπισκοπής Αμερικής στην οποία αναφερόταν ότι:
«Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, συνομιλεί και θα συνομιλεί με αξιωματούχους της Τουρκίας, όπως και κάθε άλλης χώρας, στο πλαίσιο της προσπάθειάς του για στήριξη του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Οικουμενικής Ορθοδοξίας, της παγκόσμιας και περιφερειακής ειρήνης και του διαθρησκευτικού διαλόγου» επισημαίνοντας ότι ο Αρχιεπίσκοπος θέτει τις πάγιες θέσεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Η ξενάγηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στον ιερό ναό του Αγίου Νικολάου στο «Σημείο Μηδέν» εντάσσεται επισήμως, λίγη ώρα μετά, στο πρόγραμμα του πρωθυπουργού.

Μία μέρα μετά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, αναφέρει χαρακτηριστικά πως «μας ενόχλησε η κίνησή του» και συμπλήρωσε πως «η ελληνική κυβέρνηση εκφράζει την δυσαρέσκειά της».

Το βράδυ της ίδιας μέρας, η ξενάγηση στον Άγιο Νικόλαο αφαιρείται από το πρόγραμμα και αντικαθίσταται με συνάντηση με τη διευθυντική ομάδα (editorial board) της Wall Street Journal. Ακολουθεί δείπνο ομογενών προς τιμή του Κυριάκου Μητσοτάκη, στο οποίο ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος δεν δίνει το παρών.

Λίγες ώρες αργότερα ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής εκδίδει ανακοίνωση στην οποία ζητά συγγνώμη αναφέροντας μεταξύ άλλων: «Λυπάμαι ειλικρινά για την οδύνη που άθελά μου προκάλεσα σε Κύπριους και Ελληνοαμερικανούς αδελφούς μου» ανέφερε σε έγγραφη δήλωσή του ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, μετά τις έντονες αντιδράσεις σε Κύπρο, Ελλάδα και την ομογένεια της Αμερικής.».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέρχεται με συνέντευξή του, αλλάζοντας την εικόνα που είχε δημιουργηθεί, εκφράζοντας όμως και μία γενικότερη άγνοια. «Επειδή το πρόγραμμα του πρωθυπουργού άλλαξε, δεν ξέρω αν θα πάει στο Ground Zero. Κατά πάσα πιθανότητα, δεν το επιτρέπει το πρόγραμμά του να το επισκεφθεί, αλλά νομίζω ότι θα υπάρξει μια συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο» ανέφερε.

Τελικά έγινε γνωστό ότι η συνάντηση Κυριάκου Μητσοτάκη – Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου, θα πραγματοποιηθεί στη μια το μεσημέρι ώρα Νέας Υόρκης, δηλαδή στις οκτώ το απόγευμα ώρα Ελλάδος, στον ΟΗΕ.