Η αγορά υπερσύγχρονων φρεγατών από τη Γαλλία δεν μια μόνο μια «εμπορική» εξοπλιστική κίνηση για την ενίσχυση του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού. Περιλαμβάνεται σε μια συμφωνία στρατηγικής-στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών με δεδομένα την πίεση της Ελλάδας από τον τουρκικό ισλαμισμό σε Αιγαίο και Μεσόγειο και την αντίθεση της Γαλλίας στις πολιτικές της «γαλάζιας πατρίδας» του Ερντογάν.

Οι αγορές των «Ραφάλ» και τώρα των φρεγατών από την Αθήνα υπογραμμίζουν την απόφαση τα ελληνικής ηγεσίας να θωρακίσει με κάθε κόστος την αεροναυτική δύναμη της απέναντι σε μια χώρα, την Τουρκία, που αμφισβητεί την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας με το επιθετικό εφεύρημα της «γαλάζιας πατρίδας». Τα πράγματα οδηγούν στο να αποτελεί μονόδρομο η μεγαλύτερη δυνατή ενίσχυση της Άμυνας της χώρας.

Επιπλέον, η Γαλλία είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα, που κινείται στη Μεσόγειο με στρατηγική γραμμή της την απόκρουση του ριζοσπαστικού Ισλάμ, με τον οποίο η Τουρκία επιχειρεί να διασφαλίσει «επιρροές» σε μια ευρύτερη μεσογειακή περιοχή. Είναι λοιπόν, φανερά τα πλεονεκτήματα που δίνει στην Ελλάδα η προωθημένη συμμαχία της με τη Γαλλία, ή οποία στηρίζει επίσης την Κύπρο στην Ανατολική Μεσόγειο «απέναντι» στην Τουρκία. Η συνεργασία Αθήνας-Παρισίων έρχεται να συμπληρώσει την ελληνική πολιτική της συμμαχίας Ελλάδας-ΗΠΑ, έτσι ώστε η επιθετική Τουρκία να βρίσκεται πλέον απέναντι σ’ ένα ισχυρό μέτωπο στο οποίο έχουν στρατηγική παρουσία δίπλα στην Ελλάδα δύο στρατιωτικά ισχυρές χώρες της Δύσης.