Στην αμυντική συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας αναφέρεται άρθρο του γαλλικού περιοδικού «Marianne».

Στο άρθρο με τίτλο: Naval Group: Στην Ελλάδα, η επιχείρηση αποπλάνησης του Μακρόν για να αποτρέψει μια νέα αποτυχία», το περιοδικό κάνει ειδική αναφορά στις επαφές που έχουν αναπτύξει ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Όπως γράφει, «μετά την αποτυχία της πώλησης των υποβρυχίων στην Αυστραλία, η Naval Group επιδιώκει να έρθει στα συγκαλά της, αυτή τη φορά κάνοντας εμπόριο με την Ελλάδα» και συμπληρώνει: «μετά την απώλεια του συμβολαίου του αιώνα, ήρθε η ώρα της προσοχής από τη γαλλική πλευρά».

«Δεν αποχωρίζεται ο ένας τον άλλον»

Παράλληλα, αναφερόμενο στη σχέση Μακρόν - Μητσοτάκη, το γαλλικό περιοδικό γράφει: «Δεν αποχωρίζεται ο ένας τον άλλον. Μια εβδομάδα αφότου ο Εμανουέλ Μακρόν έγινε δεκτός από τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ-Μεσογείου, οι δύο πολιτικοί άνδρες συναντήθηκαν τη Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου στο μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι».

«Σκοπός της συνάντησής τους ήταν ο εορτασμός του Φιλελληνισμού, αυτού του ρεύματος σκέψης, το οποίο, στις αρχές του 19ου αιώνα, είχε ως στόχο να υποστηρίξει την ανεξαρτησία της Ελλάδας», συνεχίζει το περιοδικό και προσθέτει: «η Γαλλία, μετά την ακύρωση της “συμφωνίας του αιώνα” στην Αυστραλία, επιδιώκει πράγματι να πουλήσει τις φρεγάτες της σε άλλες χώρες. Ήδη από το 2019, η Αθήνα έκανε γνωστό ότι ήθελε να εκσυγχρονίσει τον στόλο της και να αποκτήσει αρκετά πλοία».
marianne
Όπως αναφέρει το «Marianne», τον Φεβρουάριο του 2020, η Naval Group παρουσίασε ένα σχέδιο βιομηχανικής συνεργασίας με την Ελλάδα, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στη Γαλλική Πρεσβεία στην Αθήνα.

«Το καλοκαίρι του 2020, όλα επιταχύνονται. Η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο μιας γεωπολιτικής διαμάχης με την Τουρκία. Το καθεστώς Ερντογάν στέλνει ένα ερευνητικό σκάφος για τον εντοπισμό κοιτασμάτων φυσικού αερίου στα θαλάσσια ύδατα της Ελλάδας. Η ένταση αυξάνεται μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας. Στη συνέχεια, η Γαλλία αποστέλλει ένα αεροπλανοφόρο, μια φρεγάτα και δύο αεροσκάφη Rafale για να υποστηρίξει τους Έλληνες. Η ελληνική κυβέρνηση δίνει παραγγελία για 18 Rafale», συνεχίζει το περιοδικό.

«Στο πλαίσιο αυτό, ο Εμανουέλ Μακρόν φθάνει στην Ελλάδα στις 17 Σεπτεμβρίου για τη σύνοδο κορυφής ΕΕ-Μεσογείου. Αυτό το γρήγορο ταξίδι αναμφίβολα δεν προοριζόταν μόνο για να ποζάρει με τους άλλους δέκα Ευρωπαίους ηγέτες που ήταν παρόντες. Εκείνη την εβδομάδα, ο επικεφαλής της Naval Group, Πιερ Ερίκ Πομελέ, μετέβη επίσης στην Αθήνα», σύμφωνα με το περιοδικό.