Απευθείας στην Κρήτη μετέβη ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά την υπογραφή της ιστορικής συμφωνίας στο Παρίσι για τη στρατηγική συνεργασία Ελλάδας -Γαλλίας στην άμυνα και την ασφάλεια. 

Ο πρωθυπουργός έφτασε στην Κρήτη το μεσημέρι της Τρίτης, με τον υφυπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη να τον υποδέχεται στο αεροδρόμιο. Στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης πήγε στο Χουδέτσι Αρχανών Αστερουσίων, περιοχή που επίσης αντιμετωπίζει σοβαρές ζημιές από τον σεισμό, σε οδικό δίκτυο αλλά και κτίρια. Εκεί, συνομίλησε με κατοίκους, μικρά παιδιά αλλά και στελέχη της ΕΜΑΚ.
5386595

5386584
Μία ηλικιωμένη γυναίκα έσπευσε να του πει αναφερόμενη στο φονικό σεισμό «Είμαι 80 χρονών και αυτό δεν το έχω ξαναδεί». «Εδώ είμαστε για να βοηθήσουμε» της απάντησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
5386593

μητσοτακης2
Ο πρωθυπουργός συνοδευόταν από τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστο Στυλιανιδη, τον υφυπουργό Μεταφορών και Υποδομών Γιώργο Καράγιαννη, τον υφυπουργό στον Πρωθυπουργό Χρήστο Τριαντόπουλο, τον υφυπουργό Αθλητισμού Λευτερη Αυγενάκη, τον Πρόεδρο του ΟΑΣΠ Ευθύμη Λέκκα, αλλά και τοπικούς φορείς ο κ. Μητσοτάκης είδε τις καταστροφές που έχουν υποστεί κτίσματα αλλά και το οδικό δίκτυο.
5386582
Κατά την επίσκεψή του στις πληγείσες περιοχές ο πρωθυπουργός συνομίλησε με σεισμόπληκτους κατοίκους που του εξέφρασαν τον προβληματισμό τους για την κατάσταση που βιώνουν, ζητώντας την στήριξη της πολιτείας. «Θα μείνετε στα λόγια όπως πάντα;» ρώτησαν οι κάτοικοι, με τον πρωθυπουργό να αποφαίνεται «όχι όπως πάντα, όχι πάντα τουλάχιστον».
5386591
Στην συνέχεια οι κάτοικοι αναφέρθηκαν στις τεράστιες καταστροφές στα χωριά τους ενώ τόνισαν πως η κοινωνία έχει καταστραφεί εδώ και ένα ενάμιση χρόνο και από τις επιπτώσεις της πανδημίας.

Παράλληλα κάτοικοι κάνουν λόγο για «απαράδεκτη κατάσταση στο εκθεσιακό κέντρο Αρκαλοχωρίου, όπου οικογένειες κοιμούνται στο τσιμέντο». «Έχουμε κάνει ότι καλύτερο μπορούμε, θα στεγαστείτε κανονικά, και θα φτιάξουμε την πόλη από την αρχή, σωστά όμως αυτή την φορά», απάντησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.


Μετά το Χουδέτσι, ο πρωθυπουργός πήγε στο Αρκαλοχώρι και επισκέφτηκε στο παλιό τμήμα της κωμόπολης όπου βρίσκονται και τα περισσότερα από τα κτίρια, στα οποία έχουν καταγράφει σοβαρές ζημιές.

Ο κ. Μητσοτάκης από χθες μετά τη σεισμική δόνηση, έδωσε εντολή να βρεθεί στην περιοχή η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και άλλα στελέχη της κυβέρνησης, όπως επίσης ζήτησε να αναπτυχθεί τάχιστα ο μηχανισμός αντιμετώπισης της κατάστασης που έχει προκληθεί.
mitso
μητσοτακης_στυλιανιδης
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αφού επισκεφτεί τις περιοχές που επλήγησαν από τον εγκέλαδο, θα ανακοινώσει το πλέγμα των μέτρων που έχει ετοιμάσει ήδη η κυβέρνηση.
243139739_403595477955026_3814034664186363863_n
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η κρατική ενίσχυση που θα καταβληθεί άμεσα στους πληγέντες υπολογίζεται στα 25-30 εκατ. ευρώ, ενώ οι μακροπρόθεσμες ανάγκες για ενισχύσεις θα προκύψουν μετά τις αυτοψίες. Οι σχετικές διατάξεις ώστε να ενταχθούν σε καθεστώς κρατικής αρωγής οι περιοχές της Κρήτης που επλήγησαν από τον χθεσινό σεισμό θα ψηφιστούν μέσα στην εβδομάδα.

Μοντέλο Εύβοιας για τους σεισμόπληκτους 

Ουσιαστικά επισημαίνουν και στην Κρήτη, θα εφαρμοστεί το μοντέλο Καρδίτσας και Εύβοιας.

Οι ίδιες κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι για πρώτη φορά η Ελλάδα έχει πάγιο πλαίσιο κρατικής αρωγής και σε αντίθεση με το παρελθόν που η βοήθεια δινόταν ανάλογα με την περίπτωση και με καθυστέρηση, πλέον οι σχετικές διαδικασίες στήριξης των πληγέντων συμπολιτών μας από τις διάφορες καταστροφές, έχουν τυποποιηθεί.