Σταϊκούρας στα Παραπολιτικά 90,1: Θα υπάρξει κοινή υπουργική απόφαση για την επιδότηση φυσικού αερίου
«Η Ελλάδα θα επανέλθει στην κανονικότητα καθώς θα έχει μεγαλύτερο βαθμό ελευθερίας»
Ο υπουργός Οικονομικών, κος Χρήστος Σταϊκούρας, μίλησε στον Ρ/Σ «Παραπολιτικά» 90.1 FΜ, στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή.
Αναφορικά με την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας επεσήμανε πως «Αυτή τη στιγμή τα δεδομένα που έχουμε στην οικονομία πράγματι ικανοποιούν το οικονομικό επιτελείο και την ελληνική κυβέρνηση. Είναι η προσπάθεια που έχει καταβάλει η ίδια η κοινωνία προκειμένου να ανακάμψει ισχυρά το 2021. Οι εκτιμήσεις στο προσχέδιο του προϋπολογισμού που θα ανακοινωθούν τη Δεύτερα θα κινούνται στα επίπεδα που έχει ανακοινώσει μέχρι τώρα ο πρωθυπουργός».
Και εξήγησε ότι «Θα κινούνται στο 5,9. Βεβαίως πράγματι οι πρόδρομοι δείκτες της οικονομίας μέχρι σήμερα και οι εκτιμήσεις διάφορων φορέων συγκλίνουν στο ότι μπορεί αυτή η εκτίμηση να είναι και συντηρητική. Θα το αξιολογήσουμε, θα δούμε τα καινούργια δεδομένα που θα έχουμε και για τον μήνα Σεπτέμβριο, θα δούμε πως θα εξελιχθεί η υγειονομική κρίση και στον προϋπολογισμό περίπου μετά από ένα μήνα όταν θα καταθέσουμε θα κανουμε την τελική μας εκτίμηση για το 2021».
Ερωτηθείς αν τα στοιχεία είναι πολύ καλύτερα από αυτά που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός οι ανακοινώσεις για τον ΕΝΦΙΑ θα είναι ακόμα πιο γενναίες, ο κ.Σταϊκούρας απάντησε πως «Να ξεκαθαρίσω για οποιοδήποτε μέτρο με ρωτήσετε δυνητικά και στη συνέχεια της συνέντευξης δεν έχω να προσθέσω τίποτα από αυτά που είπε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ. Ισχύει ότι έχει πει ο Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ. Προφανώς όσο υψηλότερη είναι η ανάκαμψη της οικονομίας φέτος και έχει μόνιμα χαρακτηριστικά, δημιουργώντας έτσι και τον αναγκαίο δημοσιονομικό χώρο, γιατί η ανάπτυξη θα πρέπει να συνδυαστεί και να συνοδέψει την δημιουργία δημοσιονομικού χώρου, τότε ο δημοσιονομικός χώρος θα αξιοποιηθεί επ’ ωφέλεια της ελληνικής κοινωνίας στο σύνολο της, ιδιαιτέρα της μεσαίας τάξη και των χαμηλότερων εισοδηματικών στρωμάτων. Εικάζω συνεπώς ότι η καλύτερη πορεία της οικονομίας θα δημιουργήσει αυτό το δημοσιονομικό χώρο για να λάβουμε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες».
Δεν σχολίασε κάτι για τη 13η σύνταξη ενώ τόνισε πως 10,5 δισεκατομμύρια ευρώ είναι η κοστολόγηση των μέτρων του ΣΥΡΙΖΑ ενώ στην ερώτηση πως τα αντίστοιχα μέτρα της κυβέρνησης κόμματος είναι μόνο 400 εκατομμύρια, ο κ. Σταϊκούρας υποστήριξε πως «Εύλογος ο προβληματισμός που μου εγείρετε με βάση την ανακοίνωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Να ρωτήσω το εξής, τις μειωμένες ασφαλιστικές εισφορές του 2022 ή την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για το 2022 για τα εισοδήματα του ιδιωτικού τομέα, ο πολίτης στην τσέπη του τα έχει βιώσει; Η απάντηση είναι οχι! Αυτό είναι νέο μέτρο. Η επέκταση συνεπώς το 2022 είναι νέο μέτρο, το ότι η κυβέρνηση είχε την προνοητικότητα να βρει το δημοσιονομικό χώρο και να τον βάλει στο μεσοπρόθεσμο πλαίσιο που ανακοινώσαμε πριν από τρεις μήνες δεν σημαίνει οτι δεν είναι νέο μέτρο. Απλά ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι «βρήκατε επιπλέον δημοσιονομικό χώρο», αυτό είναι επιτυχία της κυβέρνησης. Άρα αυτά είναι νέα μέτρα. Το επίδομα θέρμανσης το οποίο αυξάνει κατά 20% δεν είναι νέο μέτρο; Ο διπλασιασμός του ελαχίστου εγγυημένου εισοδήματος τον Δεκέμβριο δεν είναι νέο μέτρο; Και η επιδότηση για το φυσικό αέριο είναι νέο μέτρο πάνω στο νέο μέτρο που ανακοινώθηκε στη ΔΕΘ και αφορούσε την ηλεκτρική ενέργεια».
Εν συνεχεία, σχετικά με την επιδότηση για το φυσικό αέριο, ο υπουργό απάντησε ότι «Θα το δούμε το επόμενο διάστημα διότι εξαρτάται από δύο παράγοντες, ο ένας είναι ο κρατικός προϋπολογισμός και ο άλλος είναι οι δημοπρασίες των δικαιωμάτων εκπομπών αερίου θερμοκηπίου. Άρα η χρηματοδότηση αυτών των μέτρων που αφορούν τη επιδότηση φυσικού αερίου με οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια για τη χορήγηση έκπτωσης στους λογαριασμούς φυσικών προσώπων, οικιακών καταναλωτών δηλαδή, και για την ενέργεια θα προέρχονται από αυτές τις δύο πηγές».
Ερωτηθείς αν υπάρχει περίπτωση για τα νοικοκυριά η επιδότηση του φυσικού αερίου να γίνει αντίστοιχα όπως έγινε για το ρεύμα, ο ίδιος είπε πως «Θα το δούμε αυτό στην κοινή απόφαση των υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Οικονομικών όπου θα καθορίζονται οι δικαιούχοι καταναλωτές. Προφανώς αυτές είναι παρεμβάσεις έχοντας στο μυαλό μας και στις πολιτικές μας αυτή που είναι η κοινή συνισταμένη αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη που είναι ότι ουσιαστικά υπάρχει ένα πρόβλημα αύξησης των τιμών, υπάρχει μια αύξηση του πληθωρισμού αλλά φαίνεται ότι αυτή να είναι παροδική. Αυτό σημαίνει ότι ναι μεν είναι παροδικό αλλά θα είμαστε κοντά στην κοινωνία για όσο διάστημα υπάρχει αυτή η παροδικότητα. Γιατί δεν ξέρουμε αν αυτή η παροδικότητα θα είναι μέχρι τέλος Δεκεμβρίου ή θα κρατήσει, πιθανότατα στην ενέργεια, και για κάποιους μήνες το 2022».
Αναφορικά με τον κατώτατο μισθό ο υπουργός κατέστησε σαφές ότι «Ο κ.Τσίπρας είπε ότι είχαμε δεσμευτεί εμείς προεκλογικά να αυξήσουμε τον κατώτατο μισθό κατά το διπλάσιο ποσοστό του ρυθμού οικονομικής μεγέθυνσης άρα πολύ εύκολα τοποθετήθηκε στη Βουλή και είπε ότι αφού η οικονομία θα αυξηθεί περίπου με 6% διπλασιάστε το. Λησμονεί κάτι πολύ βασικό ότι πέρυσι η οικονομία συρρικνώθηκε με 8,2% άρα θέλει πολύ μεγάλη προσοχή όταν τοποθετείται κάποιος, ειδικά πολιτικός αρχηγός. Προσθέτω ότι όλες οι επιχειρήσεις και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις ζητούσαν να μην αυξηθεί ο κατώτατος μισθός. Η κυβέρνηση με τις πολιτικές της, κυρίως στο πεδίο της φορολογίας, έχει ενισχύσει το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών και έχει μειώσει σημαντικά την ανεργία. Σήμερα όσοι αμείβονται με κατώτατο μισθό από τις πολιτικές που εχουμε υλοποιήσει έχουν ένα ετήσιο όφελος που κινείται από 305 μέχρι 536€. Προφανώς αυτή η αύξηση δεν αρκεί άρα όσο επιτυγχάνονται υψηλοί και διατηρήσιμοι ρυθμοί μεγέθυνσης, βελτιώνεται η παραγωγικότητα και ενισχύεται η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας τόσο θα μπορούμε να προχωράμε σε αυξήσεις του κατώτατου μισθού χωρίς να τίθενται σε κίνδυνο υφιστάμενες ή νέες θέσεις απασχόλησης. Θέλει πολύ μεγάλη προσοχή μεταξύ της αύξησης του κατώτατου μισθού και γενικά της αύξησης των απολαβών αλλά και της διατήρησης και δημιουργίας θέσεων απασχόλησης ακολουθώντας τη δυναμική της οικονομίας και τις αντοχές της οικονομίας. Ήδη το πρώτο λελογισμένο βήμα έγινε, εκτιμώ ότι πολύ σύντομα θα ακολουθήσουν και άλλα με βάση την πορεία της οικονομίας τα επόμενα χρόνια. Οι εκτιμήσεις μας είναι ότι θα έχουμε σταθερά υψηλούς ρυθμούς οικονομικής μεγέθυνσης άρα η ελληνική κυβέρνηση υπό τον συντονισμό του αρμόδιου υπουργού Εργασίας θα κάνει τις εισηγήσεις το επόμενο χρονικό διάστημα».
Αναφορικά με την έξοδο από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας,ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι «Το ουσιαστικό θα έχει να κάνει με το ότι η χώρα θα επανέλθει στην κανονικότητα και δεν θα είναι η μοναδική εξαίρεση στην Ευρώπη. Αυτή τη στιγμή είμαστε η μοναδική χώρα στην Ευρώπη που ήμασταν σε μνημόνια και παραμένουμε σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας όπως αυτό ορίστηκε από τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Θα μπούμε σε μια κανονικότητα όπως αυτή ισχύει για την Ισπανία, την Πορτογαλία, την Κύπρο και την Ιρλανδία».
Και συμπλήρωσε πως «Οι βαθμοί ελευθερίας δεν έχουν να κάνουν με το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας, έχουν να κάνουν με τη σοβαρότητα και την μεθοδικότητα με την οποία υλοποιούμε οι ίδιοι πολιτικές και μεταρρυθμίσεις ώστε να δημιουργήσουμε οι ίδιοι βαθμούς ελευθερίας προκειμένου να προχωρήσουμε σε συγκεκριμένες πολιτικές επ’ ωφελεία της κοινωνίας. Για παράδειγμα είμαστε σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας και έχουμε μειώσει πλειάδα φόρων παρά το γεγονός ότι είχαμε σε υγειονομική κρίση. Άρα αποκτήσαμε τους βαθμούς ελευθερίας γιατί είχαμε αξιοπιστία».
Όσον αφορά στη δημοσιονομική χαλάρωση λόγω της πανδημίας και τη διαπραγμάτευση των πρωτογενών πλεονασμάτων, ο ίδιος είπε ότι «Είμαστε σε περιβάλλον δημοσιονομικής ευελιξίας αλλά όχι δημοσιονομικής αβελτηρίας ή ουσιαστικά να κάνουμε πράγματα τα οποία να μην έχουν μια ορθολογική σε ότι αφορά το δημοσιονομικό πεδίο. Άρα αξιοποιήσαμε τη δημοσιονομική ευελιξία με ρεαλισμό και σύνεση. Ναι υπάρχει αυτή η ευελιξία αλλά αν δει κανένας τα σπρεντ της χώρας σε σχέση με τη Γερμανία και με τις άλλες χώρες του Νότου όλες οι χώρες είχαν ευελιξία αλλά στην Ελλάδα το κόστος δανεισμού έπεσε περισσότερο, αυτό είναι δείγμα αξιοπιστίας της κυβέρνησης. Τρίτη παρατήρηση, το 2022 θα συνεχίσει να υπάρχει δημοσιονομική ευελιξία όμως θα συνεχίσει να υπάρχει και δημοσιονομική προσαρμογή και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη αλλά η δημοσιονομική προσαρμογή δηλαδή ουσιαστικά θα τείνουμε προς το 0 το πρωτογενές έλλειμμα, θα γίνει μόνο από την ανάκαμψη της οικονομίας φέτος και από την ανάπτυξη του χρόνου και όχι με μέτρα λιτότητας. Το ίδιο μπορώ να σας πω και για το μέλλον, στο μέλλον όμως πριν φτάσουμε στο σκέλος του πως θα πετύχουμε τους όποιους στόχους πρέπει να συζητήσουμε το πώς θα διαμορφωθούν οι στόχοι στην Ευρώπη από το 2023».
Στην ερώτηση: Υπάρχει περίπτωση το πλεόνασμα που θα υποχρεούμαστε να έχουμε κάθε χρόνο να είναι κάτω από 2%, ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι «Πριν φτάσουμε σε αυτό το θέμα είναι να συμφωνήσουμε στην Ευρώπη πως θα υπάρχουν στόχοι και κανόνες από το ’23 και μετά, αν θα υπάρχει και που θα υπάρχει ευελιξία, πως θα μπαίνουν μέσα στην μέτρηση των ελλειμμάτων διάφορα ζητήματα όπως αφορούν την ανάπτυξη μιας χώρας, όπως αφορούν τις επενδύσεις σε πράσινη οικονομία, σε ψηφιοποίηση ή ακόμα και τις αμυντικές δαπάνες. Άρα το πρώτο πράγμα που πρέπει να συζητήσουμε και θα συζητήσουμε τους επόμενους μήνες είναι πως θα είναι οι κανόνες από το ’23 και μετά. Η δεύτερη ενότητα έχει να κάνει με την Ελλάδα στο καθεστώς που θα είναι το ’23, δεν θα είναι σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας, πως θα επιτυγχάνει ρεαλιστικούς δημοσιονομικούς στόχους».
Τέλος, ερωτηθείς αν θα αποπληρώσουμε το ΔΝΤ, απάντησε ότι «Με τους όρους που το θέτετε ναι, ο σκοπός είναι το 2022 απλά να ξεκαθαρίσουμε ότι ούτως ή άλλως έχουμε χρηματοδοτική σχέση με το ΔΝΤ. Εσείς μιλάτε και αναφέρεστε μόνο στο κομμάτι της δανειοδότησης που έγινε μέσα στην κρίση. Τα «ακριβά δάνεια» τα έχουμε ήδη αποπληρώσει σε δύο δόσεις ως κυβερνηση της ΝΔ την τελευταία διετία, υπάρχει μια εκκρεμότητα λίγο κάτω από 2 δις € ο σκοπός είναι αυτή η διαδικασία να ολοκληρωθεί το 2022».
Αναφορικά με την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας επεσήμανε πως «Αυτή τη στιγμή τα δεδομένα που έχουμε στην οικονομία πράγματι ικανοποιούν το οικονομικό επιτελείο και την ελληνική κυβέρνηση. Είναι η προσπάθεια που έχει καταβάλει η ίδια η κοινωνία προκειμένου να ανακάμψει ισχυρά το 2021. Οι εκτιμήσεις στο προσχέδιο του προϋπολογισμού που θα ανακοινωθούν τη Δεύτερα θα κινούνται στα επίπεδα που έχει ανακοινώσει μέχρι τώρα ο πρωθυπουργός».
Και εξήγησε ότι «Θα κινούνται στο 5,9. Βεβαίως πράγματι οι πρόδρομοι δείκτες της οικονομίας μέχρι σήμερα και οι εκτιμήσεις διάφορων φορέων συγκλίνουν στο ότι μπορεί αυτή η εκτίμηση να είναι και συντηρητική. Θα το αξιολογήσουμε, θα δούμε τα καινούργια δεδομένα που θα έχουμε και για τον μήνα Σεπτέμβριο, θα δούμε πως θα εξελιχθεί η υγειονομική κρίση και στον προϋπολογισμό περίπου μετά από ένα μήνα όταν θα καταθέσουμε θα κανουμε την τελική μας εκτίμηση για το 2021».
Ερωτηθείς αν τα στοιχεία είναι πολύ καλύτερα από αυτά που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός οι ανακοινώσεις για τον ΕΝΦΙΑ θα είναι ακόμα πιο γενναίες, ο κ.Σταϊκούρας απάντησε πως «Να ξεκαθαρίσω για οποιοδήποτε μέτρο με ρωτήσετε δυνητικά και στη συνέχεια της συνέντευξης δεν έχω να προσθέσω τίποτα από αυτά που είπε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ. Ισχύει ότι έχει πει ο Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ. Προφανώς όσο υψηλότερη είναι η ανάκαμψη της οικονομίας φέτος και έχει μόνιμα χαρακτηριστικά, δημιουργώντας έτσι και τον αναγκαίο δημοσιονομικό χώρο, γιατί η ανάπτυξη θα πρέπει να συνδυαστεί και να συνοδέψει την δημιουργία δημοσιονομικού χώρου, τότε ο δημοσιονομικός χώρος θα αξιοποιηθεί επ’ ωφέλεια της ελληνικής κοινωνίας στο σύνολο της, ιδιαιτέρα της μεσαίας τάξη και των χαμηλότερων εισοδηματικών στρωμάτων. Εικάζω συνεπώς ότι η καλύτερη πορεία της οικονομίας θα δημιουργήσει αυτό το δημοσιονομικό χώρο για να λάβουμε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες».
Δεν σχολίασε κάτι για τη 13η σύνταξη ενώ τόνισε πως 10,5 δισεκατομμύρια ευρώ είναι η κοστολόγηση των μέτρων του ΣΥΡΙΖΑ ενώ στην ερώτηση πως τα αντίστοιχα μέτρα της κυβέρνησης κόμματος είναι μόνο 400 εκατομμύρια, ο κ. Σταϊκούρας υποστήριξε πως «Εύλογος ο προβληματισμός που μου εγείρετε με βάση την ανακοίνωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Να ρωτήσω το εξής, τις μειωμένες ασφαλιστικές εισφορές του 2022 ή την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για το 2022 για τα εισοδήματα του ιδιωτικού τομέα, ο πολίτης στην τσέπη του τα έχει βιώσει; Η απάντηση είναι οχι! Αυτό είναι νέο μέτρο. Η επέκταση συνεπώς το 2022 είναι νέο μέτρο, το ότι η κυβέρνηση είχε την προνοητικότητα να βρει το δημοσιονομικό χώρο και να τον βάλει στο μεσοπρόθεσμο πλαίσιο που ανακοινώσαμε πριν από τρεις μήνες δεν σημαίνει οτι δεν είναι νέο μέτρο. Απλά ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι «βρήκατε επιπλέον δημοσιονομικό χώρο», αυτό είναι επιτυχία της κυβέρνησης. Άρα αυτά είναι νέα μέτρα. Το επίδομα θέρμανσης το οποίο αυξάνει κατά 20% δεν είναι νέο μέτρο; Ο διπλασιασμός του ελαχίστου εγγυημένου εισοδήματος τον Δεκέμβριο δεν είναι νέο μέτρο; Και η επιδότηση για το φυσικό αέριο είναι νέο μέτρο πάνω στο νέο μέτρο που ανακοινώθηκε στη ΔΕΘ και αφορούσε την ηλεκτρική ενέργεια».
Εν συνεχεία, σχετικά με την επιδότηση για το φυσικό αέριο, ο υπουργό απάντησε ότι «Θα το δούμε το επόμενο διάστημα διότι εξαρτάται από δύο παράγοντες, ο ένας είναι ο κρατικός προϋπολογισμός και ο άλλος είναι οι δημοπρασίες των δικαιωμάτων εκπομπών αερίου θερμοκηπίου. Άρα η χρηματοδότηση αυτών των μέτρων που αφορούν τη επιδότηση φυσικού αερίου με οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια για τη χορήγηση έκπτωσης στους λογαριασμούς φυσικών προσώπων, οικιακών καταναλωτών δηλαδή, και για την ενέργεια θα προέρχονται από αυτές τις δύο πηγές».
Ερωτηθείς αν υπάρχει περίπτωση για τα νοικοκυριά η επιδότηση του φυσικού αερίου να γίνει αντίστοιχα όπως έγινε για το ρεύμα, ο ίδιος είπε πως «Θα το δούμε αυτό στην κοινή απόφαση των υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Οικονομικών όπου θα καθορίζονται οι δικαιούχοι καταναλωτές. Προφανώς αυτές είναι παρεμβάσεις έχοντας στο μυαλό μας και στις πολιτικές μας αυτή που είναι η κοινή συνισταμένη αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη που είναι ότι ουσιαστικά υπάρχει ένα πρόβλημα αύξησης των τιμών, υπάρχει μια αύξηση του πληθωρισμού αλλά φαίνεται ότι αυτή να είναι παροδική. Αυτό σημαίνει ότι ναι μεν είναι παροδικό αλλά θα είμαστε κοντά στην κοινωνία για όσο διάστημα υπάρχει αυτή η παροδικότητα. Γιατί δεν ξέρουμε αν αυτή η παροδικότητα θα είναι μέχρι τέλος Δεκεμβρίου ή θα κρατήσει, πιθανότατα στην ενέργεια, και για κάποιους μήνες το 2022».
Αναφορικά με τον κατώτατο μισθό ο υπουργός κατέστησε σαφές ότι «Ο κ.Τσίπρας είπε ότι είχαμε δεσμευτεί εμείς προεκλογικά να αυξήσουμε τον κατώτατο μισθό κατά το διπλάσιο ποσοστό του ρυθμού οικονομικής μεγέθυνσης άρα πολύ εύκολα τοποθετήθηκε στη Βουλή και είπε ότι αφού η οικονομία θα αυξηθεί περίπου με 6% διπλασιάστε το. Λησμονεί κάτι πολύ βασικό ότι πέρυσι η οικονομία συρρικνώθηκε με 8,2% άρα θέλει πολύ μεγάλη προσοχή όταν τοποθετείται κάποιος, ειδικά πολιτικός αρχηγός. Προσθέτω ότι όλες οι επιχειρήσεις και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις ζητούσαν να μην αυξηθεί ο κατώτατος μισθός. Η κυβέρνηση με τις πολιτικές της, κυρίως στο πεδίο της φορολογίας, έχει ενισχύσει το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών και έχει μειώσει σημαντικά την ανεργία. Σήμερα όσοι αμείβονται με κατώτατο μισθό από τις πολιτικές που εχουμε υλοποιήσει έχουν ένα ετήσιο όφελος που κινείται από 305 μέχρι 536€. Προφανώς αυτή η αύξηση δεν αρκεί άρα όσο επιτυγχάνονται υψηλοί και διατηρήσιμοι ρυθμοί μεγέθυνσης, βελτιώνεται η παραγωγικότητα και ενισχύεται η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας τόσο θα μπορούμε να προχωράμε σε αυξήσεις του κατώτατου μισθού χωρίς να τίθενται σε κίνδυνο υφιστάμενες ή νέες θέσεις απασχόλησης. Θέλει πολύ μεγάλη προσοχή μεταξύ της αύξησης του κατώτατου μισθού και γενικά της αύξησης των απολαβών αλλά και της διατήρησης και δημιουργίας θέσεων απασχόλησης ακολουθώντας τη δυναμική της οικονομίας και τις αντοχές της οικονομίας. Ήδη το πρώτο λελογισμένο βήμα έγινε, εκτιμώ ότι πολύ σύντομα θα ακολουθήσουν και άλλα με βάση την πορεία της οικονομίας τα επόμενα χρόνια. Οι εκτιμήσεις μας είναι ότι θα έχουμε σταθερά υψηλούς ρυθμούς οικονομικής μεγέθυνσης άρα η ελληνική κυβέρνηση υπό τον συντονισμό του αρμόδιου υπουργού Εργασίας θα κάνει τις εισηγήσεις το επόμενο χρονικό διάστημα».
Αναφορικά με την έξοδο από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας,ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι «Το ουσιαστικό θα έχει να κάνει με το ότι η χώρα θα επανέλθει στην κανονικότητα και δεν θα είναι η μοναδική εξαίρεση στην Ευρώπη. Αυτή τη στιγμή είμαστε η μοναδική χώρα στην Ευρώπη που ήμασταν σε μνημόνια και παραμένουμε σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας όπως αυτό ορίστηκε από τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Θα μπούμε σε μια κανονικότητα όπως αυτή ισχύει για την Ισπανία, την Πορτογαλία, την Κύπρο και την Ιρλανδία».
Και συμπλήρωσε πως «Οι βαθμοί ελευθερίας δεν έχουν να κάνουν με το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας, έχουν να κάνουν με τη σοβαρότητα και την μεθοδικότητα με την οποία υλοποιούμε οι ίδιοι πολιτικές και μεταρρυθμίσεις ώστε να δημιουργήσουμε οι ίδιοι βαθμούς ελευθερίας προκειμένου να προχωρήσουμε σε συγκεκριμένες πολιτικές επ’ ωφελεία της κοινωνίας. Για παράδειγμα είμαστε σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας και έχουμε μειώσει πλειάδα φόρων παρά το γεγονός ότι είχαμε σε υγειονομική κρίση. Άρα αποκτήσαμε τους βαθμούς ελευθερίας γιατί είχαμε αξιοπιστία».
Όσον αφορά στη δημοσιονομική χαλάρωση λόγω της πανδημίας και τη διαπραγμάτευση των πρωτογενών πλεονασμάτων, ο ίδιος είπε ότι «Είμαστε σε περιβάλλον δημοσιονομικής ευελιξίας αλλά όχι δημοσιονομικής αβελτηρίας ή ουσιαστικά να κάνουμε πράγματα τα οποία να μην έχουν μια ορθολογική σε ότι αφορά το δημοσιονομικό πεδίο. Άρα αξιοποιήσαμε τη δημοσιονομική ευελιξία με ρεαλισμό και σύνεση. Ναι υπάρχει αυτή η ευελιξία αλλά αν δει κανένας τα σπρεντ της χώρας σε σχέση με τη Γερμανία και με τις άλλες χώρες του Νότου όλες οι χώρες είχαν ευελιξία αλλά στην Ελλάδα το κόστος δανεισμού έπεσε περισσότερο, αυτό είναι δείγμα αξιοπιστίας της κυβέρνησης. Τρίτη παρατήρηση, το 2022 θα συνεχίσει να υπάρχει δημοσιονομική ευελιξία όμως θα συνεχίσει να υπάρχει και δημοσιονομική προσαρμογή και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη αλλά η δημοσιονομική προσαρμογή δηλαδή ουσιαστικά θα τείνουμε προς το 0 το πρωτογενές έλλειμμα, θα γίνει μόνο από την ανάκαμψη της οικονομίας φέτος και από την ανάπτυξη του χρόνου και όχι με μέτρα λιτότητας. Το ίδιο μπορώ να σας πω και για το μέλλον, στο μέλλον όμως πριν φτάσουμε στο σκέλος του πως θα πετύχουμε τους όποιους στόχους πρέπει να συζητήσουμε το πώς θα διαμορφωθούν οι στόχοι στην Ευρώπη από το 2023».
Στην ερώτηση: Υπάρχει περίπτωση το πλεόνασμα που θα υποχρεούμαστε να έχουμε κάθε χρόνο να είναι κάτω από 2%, ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι «Πριν φτάσουμε σε αυτό το θέμα είναι να συμφωνήσουμε στην Ευρώπη πως θα υπάρχουν στόχοι και κανόνες από το ’23 και μετά, αν θα υπάρχει και που θα υπάρχει ευελιξία, πως θα μπαίνουν μέσα στην μέτρηση των ελλειμμάτων διάφορα ζητήματα όπως αφορούν την ανάπτυξη μιας χώρας, όπως αφορούν τις επενδύσεις σε πράσινη οικονομία, σε ψηφιοποίηση ή ακόμα και τις αμυντικές δαπάνες. Άρα το πρώτο πράγμα που πρέπει να συζητήσουμε και θα συζητήσουμε τους επόμενους μήνες είναι πως θα είναι οι κανόνες από το ’23 και μετά. Η δεύτερη ενότητα έχει να κάνει με την Ελλάδα στο καθεστώς που θα είναι το ’23, δεν θα είναι σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας, πως θα επιτυγχάνει ρεαλιστικούς δημοσιονομικούς στόχους».
Τέλος, ερωτηθείς αν θα αποπληρώσουμε το ΔΝΤ, απάντησε ότι «Με τους όρους που το θέτετε ναι, ο σκοπός είναι το 2022 απλά να ξεκαθαρίσουμε ότι ούτως ή άλλως έχουμε χρηματοδοτική σχέση με το ΔΝΤ. Εσείς μιλάτε και αναφέρεστε μόνο στο κομμάτι της δανειοδότησης που έγινε μέσα στην κρίση. Τα «ακριβά δάνεια» τα έχουμε ήδη αποπληρώσει σε δύο δόσεις ως κυβερνηση της ΝΔ την τελευταία διετία, υπάρχει μια εκκρεμότητα λίγο κάτω από 2 δις € ο σκοπός είναι αυτή η διαδικασία να ολοκληρωθεί το 2022».