Από το 1974 μέχρι σήμερα, η πορεία της Νέας Δημοκρατίας είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ιστορία της Μεταπολίτευσης. Ιδρύθηκε για να εκφράσει το αίτημα για ένα σύγχρονο κόμμα, που θα υπερβεί διαχωριστικές γραμμές του παρελθόντος, οδηγώντας τη χώρα και τους πολίτες στην πρόοδο, τη σταθερότητα και την ελευθερία. Και πράγματι, απαντώντας στα μεγάλα διακυβεύματα αυτών των τελευταίων δεκαετιών, όλοι -φίλοι και αντίπαλοι- αναγνωρίζουν ότι η Νέα Δημοκρατία ανταποκρίθηκε σε αυτή της την αποστολή, αποτελώντας πυλώνα και εγγυητή της πιο μακρόχρονης περιόδου δημοκρατικής ομαλότητας για τη χώρα.

Από το όραμα της ένταξης στην Ευρωπαϊκή Οικογένεια μέχρι την αποτροπή μιας καταστροφικής ρήξης το 2015 και από τα μεγάλα αναπτυξιακά έργα και την απελευθέρωση του κρατικού μονοπωλίου στην ενημέρωση μέχρι την πανδημική κρίση που αντιμετωπίζουμε με επιτυχία τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, η Νέα Δημοκρατία βρέθηκε στη σωστή πλευρά της Ιστορίας, με αποφάσεις που πολλές φορές έμοιαζαν δύσκολες, ήταν όμως αυτονόητες για ένα κόμμα που θέλει πρώτα να είναι χρήσιμο και μετά ευχάριστο.

Η Νέα Δημοκρατία έχει αποδείξει δεκάδες φορές πως είναι το μοναδικό αληθινά προοδευτικό κόμμα. Και αυτό διότι αποτελεί ο μοναδικό κόμμα που βάζει τον άνθρωπο στο επίκεντρο της πολιτικής ζωής, με γενναίες μεταρρυθμίσεις και αποφασιστικές παρεμβάσεις. Η πρόοδος και η κοινωνική δικαιοσύνη είναι αναπόσπαστα κομμάτια του ιδεολογικού πυρήνα της, διότι αποτελούν τα θεμέλια της σχέσης εμπιστοσύνης των πολιτών με το κόμμα.

Ταυτόχρονα, είναι ένα κόμμα λαϊκό στον πυρήνα του, που αντλεί τη δύναμή του από τον κάθε πολίτη ξεχωριστά. Άνθρωποι από όλη τη χώρα, αλλά και έξω από τα σύνορά μας, από όλες τις ηλικιακές, κοινωνικές και επαγγελματικές ομάδες την θεωρούν κομμάτι της οικογένειάς τους. Και αυτό είμαστε στην πραγματικότητα: μια μεγάλη οικογένεια με βαθιές ρίζες όπου υπάρχει Ελληνισμός, μια παράταξη με βαθιές ρίζες στην ιστορία. Μια παράταξη που διαρκώς μεγαλώνει γιατί έχει τις πόρτες της ανοιχτές και ξεκάθαρους κανόνες που ισχύουν για όλους. Η Νέα Δημοκρατία δεν φοβήθηκε ποτέ την αλλαγή. Πατώντας στον στέρεο ιδεολογικό της προσανατολισμό, δεν δίστασε να υποδεχθεί και να ενσωματώσει νέα και άξια στελέχη, ώστε να εξελιχθεί η ίδια και να πάει τη χώρα μπροστά.

Όλα τα παραπάνω εξακολουθούν να ισχύουν στο ακέραιο και σήμερα. Σε μια από τις πιο κρίσιμες καμπές της σύγχρονης ιστορίας, η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατάφεραν όχι μόνο να κρατήσουν όρθια τη χώρα, που πληγώθηκε και διχάστηκε τόσο βαθιά μετά από μια δεκαετή κρίση, αλλά δημιούργησαν ένα πλέγμα μέτρων κοινωνικής πολιτικής και πρόνοιας για να προστατέψουν τους πολίτες από τις συνέπειες της πανδημίας. Παράλληλα, σχεδίασαν και υλοποιούν ήδη το σχέδιο για μια ευρεία αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας, ικανοποιώντας το αίτημα των πιο δυναμικών ομάδων της χώρας, προς όφελος όλων των Ελλήνων.

Εμβληματικές μεταρρυθμίσεις γίνονται πραγματικότητα, ο δρόμος των επενδύσεων και της ανάκαμψης ανοίγει, δημιουργήθηκαν νόμοι που προστατεύουν τους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας και δίνουν ουσιαστικές ευκαιρίες στη νέα γενιά. Η χώρα βρίσκεται ξανά στο κέντρο του χάρτη των στρατηγικών συμμαχιών, μεγαλώνει μέρα με τη μέρα με την σύναψη διεθνών συμφώνων που προστατεύουν τα σύνορά της και έχει ανακτήσει την θέση της ως ένας υπολογίσιμος και συνεπής εταίρος στη Μεσόγειο.

Τα δύο τελευταία χρόνια η Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη ενίσχυσε και αναβάθμισε τα θεμέλιά του κράτους: την οικονομία, την παιδεία, την υγεία, τον ψηφιακό μετασχηματισμό, την ασφάλεια, το περιβάλλον και την προστασία των συνόρων. Η πρόοδος έγινε καθημερινότητα και όχι εξαίρεση στον κανόνα. Οι νέοι ήρθαν στο προσκήνιο και η περαιτέρω πρόοδός τους παραμένει ο βασικός στόχος.

Όλα αυτά αποδεικνύουν πως δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Γιατί η Νέα Δημοκρατία ήταν και παραμένει το μοναδικό κόμμα που ενδιαφέρεται για τις επόμενες γενιές, όχι τις επόμενες εκλογές. Έχει κάνει λάθη, όπως όλοι, αλλά έχει κάνει την αυτοκριτική της και έχει ζητήσει έμπρακτα συγγνώμη διορθώνοντάς τα. Ένα κόμμα που τολμά να αλλάζει ώστε να παραμένει σταθερός ο πυρήνας του, που είναι τα συμφέροντα της πατρίδας και των πολιτών.

Γνώρισα τη Νέα Δημοκρατία ήδη από τα μαθητικά μου χρόνια, σε μια περιοχή που αποτελούσε προπύργιο του ιστορικού της πολιτικού αντιπάλου. Τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια, από πρωτοετής φοιτητής, έχω την τιμή να την υπηρετώ από πολλές θέσεις ευθύνης. Η πιο σημαντική από όλες τις ιδιότητες που ανέλαβα είναι ότι αποτελώ ενεργό μέλος της, κομμάτι της ιστορίας της. Και ας μην τα έζησα ο ίδιος, μπορώ να σχηματίσω εικόνα για τα ηρωικά χρόνια της δεκαετίας του 1980, που λίγοι αλλά πολύ αποφασισμένοι έδιναν μάχες ενάντια στο κύμα λαϊκισμού που εξαπλωνόταν. Τη μάχη απέναντι στον ίδιο αντίπαλο έδωσε και η δική μου γενιά, κρατώντας ανοιχτές τις σχολές μας απέναντι στις καταλήψεις, απέναντι σε πολιτικούς καιροσκόπους και σε κάθε λογής παραβατικούς, με μόνο όπλο τις ιδέες μας και πυξίδα το καλό όλων.

Η Νέα Δημοκρατία μπορεί δικαίως να υπερηφανεύεται ότι είναι το μακροβιότερο κόμμα εξουσίας στην ιστορία αυτού του τόπου. Αυτό δεν συνέβη τυχαία. Η Νέα Δημοκρατία παραμένει διαχρονική, παραμένει ανθεκτική γιατί ξέρει να τολμάει, να αλλάζει, να προσαρμόζεται και να εξελίσσεται. Και όλα αυτά ξέρει να τα κάνει για την Ελλάδα και όλους τους Έλληνες.

*Ο Παύλος Μαρινάκης είναι πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ