«Όλα είναι υπό έλεγχο, συνιστώ ψυχραιμία όλα θα γίνουν όπως πρέπει να γίνουν», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε Φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή, ο εκπρόσωπος τύπου του ΚΙΝΑΛ Παύλος Χρηστίδης.

Αναφερομενος στις εκλογές του ΚΙΝΑΛ, ο κ. Χρηστίδης σημείωσε ότι το καταστατικό του κόμματος προβλέπει την συλλογή 5.000 υπογραφών από μέλη του κινήματος για να είναι υποψήφιοι για το θέση του προέδρου λέγοντας ότι κάποιοι αμφισβητούν το πώς θα γίνει η συλλογή των υπογραφών.

Παράλληλα ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει πρόθεση για αποκλεισμούς, ενώ είπε πως έχουν γίνει διευκολύνσεις για να συμμετέχουν όλοι στην διαδικασία χωρίς προσβολή του καταστατικού.
Τέλος, ο ίδιος τόνισε πως η συμφωνία Ελλάδας - Γαλλίας έχει ιδιαίτερη σημασία για τη χώρα.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Παύλου Χρηστίδη στα Παραπολιτικά 90,1

Αναφορικά με την χθεσινή ένταση στο ΚΙΝΑΛ, ο Παύλος Χρηστίδης σημείωσε: «Όλα είναι υπό έλεγχο. Συνιστώ ψυχραιμία, όλα θα τα κάνουμε όπως πρέπει να τα κάνουμε. Νομίζω ότι κάναμε μια αρχή που βάζει τα πράγματα στη θέση τους υπό την έννοια του ότι μπορεί να βγαίνει προς τα έξω ότι υπήρχε μια ένταση αλλά πρέπει να δούμε για πιο λόγο υπήρξε αυτή η ένταση και να κρίνουν κι όλοι όσοι μας ακούν ποια μεριά έχει δίκιο».

«Πρώτον, γνωρίζετε ότι υπάρχει ένα καταστατικό σε κάθε κόμμα, εν προκειμένω στο ΚΙΝΑΛ υπάρχει ένα καταστατικό το οποίο έχει ψηφιστεί και το 2018 και το 2019. Το καταστατικό αυτό προβλεπει τη συλλογή 5.000 υπογραφών από μέλη του κινήματος για να είναι υποψήφιοι για τη θέση του πρόεδρου, ή 15% των μελών της Κεντρικής Επιτροπής. Υπάρχει λοιπόν από κάποιους μια αμφισβήτηση γύρω από τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να συλλεχθούν αυτές οι υπογραφές. ...Αυτό το οποίο είπε ο κος Καστανίδης είναι ένα πράγμα το οποίο επειδή και η αρμοδία επιτροπή το λαμβάνει πολύ σοβαρά υπόψη της, έδωσε αντί για 5 μέρες προθεσμία 15 μέρες προθεσμία να μαζευτούν 5.000 υπογραφές, ακόμα κι αν δεν είναι από το μητρώο των 135.000 ανθρώπων, με μια μόνη προϋπόθεση, αυτός που θέλει να ψηφίσει τον «Χ» υποψήφιο να γίνεται και μέλος του κόμματος του οποίου θέλει να ηγηθεί ο υποψήφιος», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Εμείς λοιπόν τι λέμε; Το καταστατικό, και με μια διασταλτική ερμηνεία που δεν περιλαμβάνεται γιατί δεν θέλουμε να υπάρξει κανένας αποκλεισμός, όλοι θέλουμε να είναι υποψήφιοι, να συμπεριλαμβάνει 5.000 μέλη ή καινούργια μέλη του κινήματος. Και μάλιστα θέλω να πω ότι ενώ προβλέπεται για τα οικονομικώς ταχτοποιημένα μέλη του κινήματος να υπάρχει μια συνδρομή της τάξης των 6€ το χρόνο, στην παρούσα φάση δεν χρειάζεται ούτε μισό ευρώ για να γίνεις μέλος και αυτό είναι μια αποφαση της επιτροπής. Αυτοί που θα ψηφίσουν θα πληρώσουν τα 3 ευρώ, αυτοί που θα υπογράψουν δεν πληρώνουν τίποτα! Το μοναδικό πράγμα είναι να υπογράψουν μια αίτηση για να γίνουνε μέλη», υπογράμμισε ο ίδιος.

«Δεν υπάρχει πρόθεση για κανέναν αποκλεισμό! Όσο περισσότεροι άνθρωποι κατέβουν και πληρούν τις προϋποθέσεις τόσο το καλύτερο είναι, θέλουμε όμως ταυτόχρονα να εφαρμόσουμε το καταστατικό! Και θέλω επίσης να πω ότι εμείς έχουμε κάνει κάθε διευκόλυνση, η ΕΔΕΚΑΠ έχει κάνει κάθε διευκόλυνση για να συμμετέχουν όλοι στη διαδικασία χωρίς απολύτως καμία προσβολή του καταστατικού», δήλωσε επιπρόσθετα.

«Επειδή δεν πρέπει κανένας να παίξει ένα κακό παιχνίδι το οποίο δημιουργεί προβλήματα στην πορεία της παράταξης να σας πω ότι δεν είναι η πρώτη φορά που δημιουργείται σύγχυση, και πριν από 6 μήνες κάποιοι έλεγαν για κλειστά μητρώα, για μια διαδικασία αντικαταστατική κλπ αποδεικνύεται ότι η κα Γεννηματά έχει μια στρατηγική η οποία έχει να κάνει με την εφαρμογή του καταστατικού όπως ψήφισε όχι η Φώφη Γεννηματά αλλά χιλιαδες μέλη του κινήματος που ήρθαν στο τελευταίο συνέδριο. Επομένως καθαρές κουβέντες, δεν υπάρχει κανένα παιχνίδι, κανένα διαδικαστικό ζήτημα και νομίζω ότι κάθε ένας από τους υποψήφιους έχει πάνω από 10 μέρες να συλλέξει υπογραφές», επισήμανε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΚΙΝΑΛ.

«Θα έχουμε τη δυνατότητα να ανταλλάξουμε επιχειρήματα όλο το επόμενο χρονικό διάστημα γύρω από μια σειρά κρίσιμων ζητημάτων σχετικά με την ταυτότητα της παράταξης, και εκεί θα δώσουμε εμείς την έμφασή μας μακριά από διαδικαστικά ζητήματα και επικοινωνιακά παιχνίδια», σημείωσε επεξηγηματικά.

Ερωτηθείς αν είναι «τζαμπατζήδες» οι ευρωβουλευτές και δεν πληρώνουν τη συνδρομή του, ο κ. Χρηστίδης απάντησε: «Ο κ. Κεγκέρογλου δεν είπε για τζαμπατζήδες. Αυτό το οποίο είναι ξεκάθαρο είναι ότι όλοι βουλευτές, ευρωβουλευτές και στελέχητου κινήματος οφείλουν να συνεισφέρουν στην παράταξη ειδικά σε μια περίοδο που η παράταξη έχει περάσει εξαιρετικά δύσκολα στο οικονομικό επίπεδο».

ΔΗΜ.: Ο κ. Ανδρουλάκης χρωστάει στο ΚΙΝΑΛ συνδρομές;

«Δεν θα μπω σε αυτή τη συζήτηση, δεν είναι μια συζήτηση η οποία μπορεί να εξυπηρετήσει την πορεία της παράταξης. Στις Κεντρικές Επιτροπές πολλές φορές συζητιούνται κάποια πράγματα εγώ είμαι σαφής όλοι πρέπει να συνεισφέρουν, δεν θα μπω σε μια συζήτηση η οποία θα ρίξει νερό στο μύλο των άλλων παρατάξεων», διευκρίνισε ο ίδιος.

Ερωτηθείς αν θα γίνει debate μεταξύ των υποψηφίων, απάντησε: «Είναι αυτονόητο ότι θα κάνουμε debate, θα ανοίξει μια συζήτηση όλο το επόμενο διάστημα».

Αναφορικά με την ελληνογαλλική συμφωνία, δήλωσε: «Θα έρθει η συζήτηση αυτή τη Βουλή και ο καθένας θα μετρηθεί με βάση τον τρόπο με τον οποίο έχει πορευτεί συνολικά όλα αυτά τα χρόνια. Το γεγονός ότι η Ελλάδα αναπτύσσει μια πορεία μέσα στην ΕΕ είναι κάτι σημαντικό και πρέπει να δούμε και τις λεπτομέρειες οι οποίες έχουν να κάνουν με την αξιοποίηση των ελληνικών ναυπηγείων, με τα ζητήματα τα οποία αφορούν την ελληνική αμυντική βιομηχανία συνολικά δεν μπορεί όμως όπως ο ΣΥΡΙΖΑ να κρατάμε αυτή τη στάση σε μια σειρά πολύ κρίσιμων δεδομένων. Είναι ένα πράγμα το οποίο θα το βρούμε μπροστά μας, πρέπει να ενισχύσουμε την άμυνά μας και το ΠΑΣΟΚ , το Κίνημα Αλλαγής, η Δημοκρατική Συμπαράταξη τα τελευταία πέντε –έξι χρόνια ανεξαρτήτως ποιος ήταν κυβέρνηση στήριξε αυτή την πορεία γιατί έχουμε ένα πατριωτικό καθήκον όχι μόνο στο σήμερα αλλά απέναντι και στις επόμενες γενιές».

ΔΗΜ.: Θα την ψηφίσετε την συμφωνία;

«Θα βάλουμε και μια σειρά ζητημάτων γιατί δεν είναι όλα καλά αλλά η πρόθεσή μας είναι αυτή», κατέληξε.