Μπορεί το σύνθημα «Λεφτά υπάρχουν» να στοιχειώνει ακόμη τον χώρο του ΠΑΣΟΚ, αλλά στην πορεία προς τις εσωκομματικές εκλογές για την ανάδειξη νέας ηγεσίας στο ΚΙΝ.ΑΛ. το ταμείο της Χαριλάου Τρικούπη είναι «μείον». Ως αποτέλεσμα, το θέμα της κάλυψης των δαπανών για δύο εκλογικούς γύρους εξελίσσεται σε οικονομικό βραχνά, σε περίπτωση που το κόστος δεν καλυφθεί από τη «συνδρομή» των ψηφοφόρων που θα προσέλθουν στις κάλπες. Ήδη στο παρασκήνιο αναπτύσσεται προβληματισμός για το κατά πόσο θα ήταν «οικονομικά ορθό» να οδηγηθεί το κόμμα σε επαναληπτικές εκλογές, εάν το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου είναι τέτοιο που να μην επιδέχεται αμφισβήτηση το πρόσωπο που θα κυριαρχήσει με μεγάλη διαφορά έναντι των ανθυποψηφίων του. Επιπλέον, πέραν της συζήτησης για εξοικονόμηση πόρων από μια «συμφωνία υποψηφίων» για μη διεξαγωγή επαναληπτικών εκλογών σε περίπτωση που οι διαφορές σε επίπεδο συσχετισμών δείχνουν μη αναστρέψιμες, υπάρχει ένας ακόμα λόγος: να μην οδηγηθεί ο χώρος σε μια αχρείαστη εσωκομματική σύγκρουση, που μπορεί να τραυματίσει την ενότητα του κόμματος και να διαμορφώσει συνθήκες εμφύλιου πολέμου.

Με βάση τα παραπάνω, δεν θα αποτελέσει έκπληξη αν δούμε πως το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των εσωκομματικών εκλογών, που έχει προγραμματιστεί για τις 5 Δεκεμβρίου, είναι τέτοιο σε επίπεδο διαφοράς ποσοστών μεταξύ των υποψηφίων που να δικαιολογεί την ακύρωση μιας νέας εκλογικής αντιπαράθεσης. Και αυτό διότι, με βάση τους υπολογισμούς, το συνολικό κόστος, ανεξάρτητα από το ποια θα είναι η συμμετοχή στις εκλογές, για να στηθούν κάλπες δύο Κυριακές ανέρχεται στα 500.000 ευρώ.

Ποσό τεράστιο και συνάμα δυσανάλογο των οικονομικών δυνατοτήτων της Χαριλάου Τρικούπη, που ακόμη δεν έχει αποπληρώσει τα χρέη της προς τις τράπεζες, ενώ είναι γνωστό πως για να καλύπτει τις τρέχουσες λειτουργικές δαπάνες του κόμματος, ώστε να μην κινδυνεύει με «κατάσχεση» της κρατικής χρηματοδότησης που δικαιούται, κατέφυγε για φορολογικούς λόγους στην πατέντα του τριπλού ΑΦΜ. Δηλαδή, η κρατική χρηματοδότηση, για να μη χάνεται λόγω χρεών από το ταμείο του ΠΑΣΟΚ, μοιράζεται αναλογικά στους «εταίρους» του κόμματος που συγκροτούν το ΚΙΝ.ΑΛ. και έτσι σπάει στα τρία η οικονομική ενίσχυση. Δηλαδή, στο ΚΙΔΗΣΟ του Γιώργου Παπανδρέου, την ΕΔΕΜ του Απ. Πόντα και το ΠΑΣΟΚ.

Άρα, αν δεν γίνουν επαναληπτικές εκλογές, το κόστος, αντί για 500.000 ευρώ, θα πέσει στις 250.000. Ενδεχομένως και παρακάτω.