Σε πολιτική έξαρση και αντιπολιτευτική διέγερση, θα μπορούσε να πει κανείς, ότι βρίσκεται ο Βαγγέλης Βενιζέλος, ο οποίος με τις παρεμβάσεις του τον τελευταίο καιρό και την κριτική σε θέματα της πρώτες γραμμής της επικαιρότητας επιχειρεί να μπει εκ νέου στο κάδρο των πολιτικών «ειδήσεων». Εύλογα πολλοί αναρωτιούνται γιατί ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης μπαίνει αυτή τη χρονική στιγμή στη διαδικασία να ξαναβρεί την πολιτική του περπατησιά. Την ώρα μάλιστα που ο πολιτικός του πυρήνας, το ΚΙΝΑΛ, βρίσκεται εν μέσω προεκλογικού πυρετού για την ανάδειξη νέας ηγεσίας  και η κυβέρνηση, δημοσκοπικά τουλάχιστον, δείχνει να ενδυναμώνει την υπεροχή και την κυριαρχίας της.

 Τα τρία χτυπήματα - μηνύματα του Βενιζέλου

Μετά από μια μακρά περίοδο απόστασης από τις πολιτικές εξελίξεις, καθώς επέλεξε να περιοριστεί μόνο σε ιδεολογικές παρεμβάσεις μέσα από τον «Κύκλο Ιδεών» ο Βαγγέλης Βενιζέλος, μέσα σε ένα μήνα, κάνει την πολιτική του «έκρηξη» και με στοχευμένες παρεμβάσεις καταφέρνει τρία πολιτικά «χτυπήματα». Οι παρεμβάσεις του στοχεύουν κυρίως στην κυβέρνηση, κάνοντας κριτική για την στάση της, την ανοχή της, αλλά και για τις ευθύνες της.

Κανείς δεν μπορεί να μιλήσει για συμπτώσεις, καθώς ο Βαγγέλης Βενιζέλος έχει και την εμπειρία και τις γνώσεις, επικοινωνιακές και πολιτικές προκειμένου να στείλει τα δικά του πολιτικά μηνύματα και αυτά να «ηχήσουν» στα αυτιά που πρέπει και όταν πρέπει.

Η κριτική του Βαγγέλη Βενιζέλου προς τον πολιτικό κόσμο, αλλά κυρίως  την κυβέρνηση, με την οποία ωστόσο δεν έχει ανοιχτά μέτωπα, αντίθετα φαίνεται να την αντιμετωπίζει με συμπάθεια, μετρώντας μάλιστα σ’ αυτήν και πολιτικούς του ομοϊδεάτες, επιχειρήθηκε να ερμηνευτεί από πολλούς, ωστόσο, ακόμη το παρασκήνιο παραμένει… θολό.

 Το πρώτο χτύπημα

Ο Βαγγέλης Βενιζέλος έκανε την πρώτη του, ηχηρή παρέμβαση, όταν ακυρώθηκε το ραντεβού Μητσοτάκη με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής στη Νέα Υόρκη. Ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, χαρακτήρισε την στάση της κυβέρνησης  «Βαθιά ανιστόρητη» και «μυωπική».

 Το δεύτερο χτύπημα

Η δεύτερη παρέμβαση Βενιζέλου, έρχεται λίγες ώρες μετά την συμφωνία Μακρόν-Μητσοτάκη. Αφού στην αρχή συνεχάρη την ελληνική κυβέρνηση για την επιτυχία, ο Β. Βενιζέλος, αναφέρθηκε στ άρθρο 2 της συμφωνίας για την αμυντική συνδρομή της Γαλλίας. Με την ευγενική παρατήρηση ότι ο όρος «επικράτεια» αφήνει έξω τις θαλάσσιες ζώνες, δηλαδή την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ.

Η παρέμβαση αυτή έδωσε μάλιστα «πάτημα» στο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος με τη «γραμμή Βενιζέλου» πιέζει την κυβέρνηση για διεύρυνση του άρθρου 2 της συμφωνίας, αλλιώς δηλώνει ότι θα την καταψηφίσει την Πέμπτη στη Βουλή.

 Το τρίτο χτύπημα

Η τρίτη παρέμβαση, ίσως όχι και η τελευταία, αφορούσε  τη διαχείριση της πανδημίας. Ο Βαγγέλης Βενιζέλος, έκανε ένα ξεκαθάρισμα, κρούοντας  τον κώδωνα του κινδύνου, για την εξέλιξη της πανδημίας και επισημαίνοντας ότι «πεθαίνουν σχεδόν 300 άνθρωποι την εβδομάδα, σαν να μη συμβαίνει τίποτα, απόλυτη αδιαφορία όλων». Παράλληλα, κάλεσε  την επιστημονική κοινότητα να ενσκήψει, επιτέλους, στο πρόβλημα προσθέτοντας: «Αφού μας το πουν οι γιατροί επισήμως, η κυβέρνηση και όλο το πολιτικό σύστημα να τοποθετηθεί επί των ιατρικών δεδομένων. Δεν μπορεί να μην παίρνουμε κόστος για τίποτα».