Ανοικτό παραμένει το θέμα των υποκλοπών για τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς, όπως λένε τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η κυβέρνηση επέλεξε να μη δώσει καμία απάντηση στο γιατί παρακολουθείτο για δύο ολόκληρα χρόνια ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ από την ΕΥΠ.

Οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα επιμένουν ότι η τακτική της κυβέρνησης να ρίχνει για τρεις ολόκληρες ημέρες «την μπάλα στην εξέδρα», μιλώντας για όλα τα άλλα θέματα εκτός από τις υποκλοπές, έδειξε «ενοχή», καθώς προφανώς το Μέγαρο Μαξίμου δεν είχε να δώσει απαντήσεις στα καίρια ερωτήματα που έθεταν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Έτσι, λοιπόν, όπως όλα δείχνουν, η προεκλογική περίοδος θα κινηθεί στους ρυθμούς των υποκλοπών πάνω στις εξής παραμέτρους:

Κατ’ αρχάς, οι παρακολουθήσεις του αρχηγού ΓΕΕΘΑ και των άλλων στελεχών που εμπλέκονται με τα θέματα της άμυνας της χώρας έγιναν ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη το θέμα των εξοπλιστικών πακέτων και οι συζητήσεις για τις γαλλικές φρεγάτες αλλά και η σύμβαση για τα Rafale. Επισημαίνουν, δε, με νόημα ότι το συνολικό εξοπλιστικό πακέτο την ώρα των παρακολουθήσεων «ακουμπούσε» σχεδόν τα 2 δισ. ευρώ.

Παράλληλα, τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέδειξαν στη Βουλή και μια άλλη πτυχή του θέματος. Οπως ανέφεραν, στην περίπτωση που η Ν.Δ. δεν έχει αυτοδυναμία στις εκλογές, με βάση τα στοιχεία που έχει στα χέρια του το Μέγαρο Μαξίμου, δεν αποκλείεται να «πιεστούν» μεμονωμένα βουλευτές άλλων κομμάτων για να τη στηρίξουν.

Επιπλέον, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι έφεραν σε πέρας τον βασικό στόχο για τον οποίο έγινε η πρόταση δυσπιστίας από τον Αλέξη Τσίπρα. Δηλαδή, ισχυρίζονται ότι κατάφεραν να συνδέσουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη με την υπόθεση των επισυνδέσεων. «Και μόνο η εικόνα του πρωθυπουργού από το βήμα της Βουλής να μιλάει για τις υποκλοπές αρκεί για να πειστεί ο μέσος πολίτης -ο ψηφοφόρος που προέρχεται από το Κέντρο- ότι ο πρωθυπουργός βρισκόταν πίσω από αυτή την ιστορία και με δική του ευθύνη άνοιξαν τα μαγνητόφωνα της ΕΥΠ», λένε χαρακτηριστικά.

Προσθέτουν, δε, ότι με την αποκάλυψη των ονομάτων δεν υφίσταται πλέον το επιχείρημα της κυβέρνησης ότι δεν υπάρχουν στοιχεία για την υπόθεση των υποκλοπών και, άρα, δεν υπάρχει σκάνδαλο.

Σε ό,τι αφορά την υπόθεση Ράμμου, όπου η κυβέρνηση εμφανίστηκε σύσσωμη να τον χρεώνει πολιτικά στον ΣΥΡΙΖΑ, οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα υποστηρίζουν ότι και μόνο η παρέμβαση του Ευάγγελου Βενιζέλου, ο οποίος ανέφερε ότι ήταν πρόταση του ΠΑΣΟΚ -την οποία αποδέχθηκαν όλα τα κόμματα-, δείχνει πόσο έωλο και απαράδεκτο ήταν αυτό το επιχείρημα. «Δεν διστάζουν να κάνουν μπούλινγκ σε έναν δικαστικό μόνο και μόνο επειδή κάνει τη δουλειά του», λένε οι συνεργάτες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. - Μάλιστα, θεωρούν ότι η κυβερνητική στάση απέναντι στον πρόεδρο της ανεξάρτητης Αρχής θα στοιχίσει στον Κυριάκο Μητσοτάκη, καθώς οι ψηφοφόροι που κινούνται ανάμεσα στη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ και στις εκλογές του 2019 στήριξαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη εμφανίζονται σήμερα ενοχλημένοι από την επίθεση της κυβέρνησης στον Χρήστο Ράμμο.

Η πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε εναντίον της κυβέρνησης ο Αλέξης Τσίπρας έχει να κάνει, ωστόσο, και με μια άλλη παράμετρο. Με το γεγονός ότι σχεδόν όλες οι δημοσκοπήσεις, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του επιτελείου του ΣΥΡΙΖΑ, δείχνουν πως ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίζεται στη διαχείριση των θεσμικών θεμάτων και των ζητημάτων της ακρίβειας να τα πηγαίνει καλύτερα από τον πρωθυπουργό, συγκεντρώνοντας υψηλότερα ποσοστά. Στην Κουμουνδούρου δίνουν, άλλωστε, απόλυτη βάση στα στοιχεία της MRB, σύμφωνα με τα οποία σε ποσοστό 77,5% οι πολίτες θεωρούν πολύ ή αρκετά σοβαρό το θέμα των υποκλοπών, ενώ οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι «η ιστορία αυτή κάνει σημαντική ζημιά σε ζητήματα ηθικής της κυβέρνησης».

Η ιδέα για την πρόταση δυσπιστίας συζητήθηκε για πρώτη φορά στην Κουμουνδούρου όταν, πριν από δέκα ημέρες, ο πρόεδρος της Βουλής και η Ν.Δ. -ως πλειοψηφούν κόμμα- αποφάσισαν να μην επιτρέψουν στον πρόεδρο της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών, Χρήστο Ράμμο, να ενημερώσει τους εκπροσώπους των κομμάτων για τα ευρήματα της έρευνάς του.

Δημοσιεύτηκε στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ στις 28/1