Με πανηγυρισμούς αντέδρασε ο τουρκικός Τύπος στην υπόθεση της παρενόχλησης του πλοίου Nautical Geo, ακολουθώντας τη στάση των κυβερνητικών στελεχών.

Για «μανούβρα-χαστούκι στους κακομαθημένους» κάνει λόγο η Χουριέτ, «απομάκρυναν το πλοίο από τη Γαλάζια Πατρίδα» αναφέρει η Γενί Σαφάκ.

Κατηγορεί για προβοκάτσια Ελλάδα και Κύπρο ο Τσαβούσογλου

Προκλητικός εμφανλιστηκε και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Ισχυρίστηκε ότι η Άγκυρα απομάκρυνε το ερευνητικό σκάφος που δήθεν βρισκόταν σε τουρκική υφαλοκρηπίδα και κατηγόρησε Ελλάδα και Κύπρο για προβοκάτσιες.

«Κάθε χώρα έχει την υποχρέωση να προστατέψει την υφαλοκρηπίδα της, την ΑΟΖ της, τα χωρικά της ύδατα. Δυστυχώς το τελευταίο διάστημα υπάρχουν προβοκατόρικες ενέργειες της Ελλάδας και των Ελληνοκυπρίων. Τα πλοία τους επιχειρούν να εισέλθουν στην υφαλοκρηπίδα μας. Δικαίως το Ναυτικό μας κάνει προειδοποιήσεις και μετά λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα. Στα τέλη Αυγούστου οι Ελληνοκύπριοι είχαν ανακοινώσει πως στα τέλη Οκτωβρίου θα ξεκινήσουν και γεωτρήσεις κι αυτό είναι μια προβοκάτσια», είπε ο Τσαβούσογλου.

Ο Τούρκος υπουργός ανέφερε επίσης πως όταν «εξαντλείται η διπλωματία, κατεβαίνουμε στο πεδίο και ο λόγος που πάμε στο πεδίο έχει στόχο να επαναφέρουμε τους πάντες πίσω στη διπλωματία».

Τατάρ: «Για να κυριαρχήσουμε στη Μεσόγειο»

Στον χορό των προκλήσεων μπήκε και ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων, Ερσίν Τατάρ, ο οποίος δήλωσε ότι οι Τουρκοκύπριοι θα συνεχίσουν να συνεργάζονται με την Τουρκία για να κυριαρχήσουν στη Μεσόγειο.

«Η «Τουρκική Δημοκρατία της Βορείας Κύπρου» θα συνεχίσει να συνεργάζεται με την Τουρκία, με τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη και τα οπλισμένα μη επανδρωμένα μας αεροσκάφη, θα συνεργαστούμε και στις θάλασσες στη Γαλάζια Πατρίδα, για τους ενεργειακούς πόρους αλλά και στους αιθέρες για να συνεχίσουμε να έχουμε την υπεροχή και να κυριαρχήσουμε στη Μεσόγειο», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Τούρκος πολιτικός αναλυτής: Αθήνα και Παρίσι υψώνουν ανάστημα στη «Γαλάζια Πατρίδα»

Η νευρική κρίση που προκάλεσε στην Άγκυρα η ελληνογαλλική συμφωνία συνεχίζει να απασχολεί την κοινή γνώμη της χώρας.

«Η Ελλάδα και η Γαλλία με τη συμφωνία την όποια υπέγραψαν στις 28 Σεπτεμβρίου επισημοποίησαν τη στρατηγική που ακολουθούν στην Ανατολική Μεσόγειο στο διπλωματικό, στρατιωτικό, εξοπλιστικό τομέα. Πρώτη φορά έθεσαν ένα έγγραφο που καταγράφει τη στάσης τους ενάντια στο δόγμα της Γαλάζιας Πατρίδας της Τουρκίας», αναφέρει ο Τσετινέρ Τσετίν πολιτικός αναλυτής στο HaberTurk.