Πραγματοποιήθηκε η ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και ανταποκριτών ξένου Τύπου από τον υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, Γιάννη Οικονόμου.

Ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος μίλησε για όλα, ξεκινώντας από την αμυντική συμφωνία Ελλάδας - Γαλλίας και τη σημασία που έχει για τη χώρα η ενίσχυση της αμυντικής ισχύος της χώρας, κατηγορώντας παράλληλα τον Αλέξη Τσίπρα για «αντιπολιτευτικό μένος». Την ίδια στιγμή, με αφορμή τα επεισόδια από φασιστικές ομάδες ανά τη χώρα, ο κ. Οικονόμου κατέστησε σαφές ότι η κυβέρνηση δε θα επιτρέψει τη «νεκρανάσταση ναζιστικών συμμοριών», καθώς η Νέα Δημοκρατία, όπως τόνισε ήταν η παράταξη «που διέλυσε τη Χρυσή Αυγή».

Στη συνέχεια, ο κ.Οικονόμου ανέφερε ότι αναμένονται ανακοινώσεις αύριο από τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη αναφορικά με τα υγειονομικά μέτρα, ενώ υπογράμμισε πως «σύντομα και ενδεχομένως μέσα στην εβδομάδα θα ανακοινωθούν μέτρα στήριξης και για το φυσικό αέριο, όπως είχαν ανακοινωθεί και για το ηλεκτρικό ρεύμα»,

«Ο Τσίπρας δείχνει το αντιπολιτευτικό του μένος»

«Η συμφωνία αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας και Γαλλίας αποτελεί μια μεγάλη επιτυχία της χώρας, μια επιτυχία ιστορικών διαστάσεων. Ο διεθνής αντίκτυπος και το πολιτικό και στρατιωτικό της αποτύπωμα ήδη αποτελούν την τρανότερη απόδειξη. Προσδοκούμε κι ελπίζουμε σε ένα αραγές εθνικό μέτωπο, σε μια πανεθνική πανστρατιά στήριξης της συμφωνίας και των εθνικών μας συμφερόντων», τόνισε ο Γιάννης Οικονόμου.

Στη συνέχεια, ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος εκτόξευσε τα πυρά του προς τον Αλέξη Τσίπρα. «Δυστυχώς, όμως, για πολλοστή φορά ο κ. Τσίπρας αποδεικνύει, τόσο στο ελληνικό όσο και στο διεθνές κοινό, την πολιτική του ανεπάρκεια. Παραμένει προσκολλημένος σε ιδέες και ερμηνευτικά σχήματα του περασμένου αιώνα. Δεν μπορεί να προσφέρει τίποτα στο σύγχρονο πολιτικό, οικονομικό, κοινωνικό και διπλωματικό περιβάλλον και για αυτό επιλέγει –για μια ακόμη φορά - να απόσχει από το εθνικό μέτωπο θωράκισης της Ελλάδας. Να θυμίσω απλώς ότι δεν είναι η πρώτη φορά, το ίδιο έκανε και στη Συμφωνία με την Αίγυπτο. Η χθεσινή του ομιλία, ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, ήταν ανερμάτιστη, με αναμασημένα υπονοούμενα κλισέ και ψέματα. Ήταν ενδεικτική της σύγχυσης στην οποία βρίσκεται, αντιλαμβανόμενος το προσωπικό πολιτικό του αδιέξοδο. Προσπάθησε να παρουσιάσει την εικόνα της χώρας που βρίσκεται σε πλήρη διάσταση με την πραγματικότητα και την αντίληψη της συντριπτικής πλειοψηφίας των Ελλήνων πολιτών».

Αναφορικά με την αμυντηική συμφωνία, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος «εκτόξευσε πυρά» εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά του Αλέξη Τσίπρα, τονίζοντας ότι «τα εθνικά μας δίκαια δεν διασφαλίζονται με κορώνες και με κραυγές, αλλά με ενεργητική διπλωματία και πράξεις. Και αυτή την πολιτική ακολουθούν ο Πρωθυπουργός και η Κυβέρνηση», καθώς «η συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας αναβαθμίζει στρατηγικά την Πατρίδα μας, διασφαλίζει τα εθνικά μας συμφέροντα, εμπεδώνει το ρόλο της χώρας στην Ανατολική Μεσόγειο και αποτελεί το πρώτο βήμα για την στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης».

«Καμία ανοχή στη βία»

Αναφορικά με τα επαναλαμβανόμενα περιστατικά βίας του τελευταίου διαστήματος, ο κ. Οικονόμου διαμήνυσε ότι η πολιτεία απαντά «με την εφαρμογή του νόμου», επισημαίνοντας πως η πολιτική καταδίκη του φασισμού είναι αυτονόητη και απερίφραστη. «Για την κυβέρνηση είναι ξεκάθαρο ότι ότι η χρήση βίας και οι εγκληματικές συμπεριφορές απ’ όπου κι αν προέρχονται προξενούν μόνιμη βλάβη στην κοινωνία και για αυτό και δεν υπήρξε ούτε πρόκειται να υπάρξει καμιά ανοχή. Απέναντι σε αυτά τα φαινόμενα η συντεταγμένη πολιτεία απαντά με την εφαρμογή του νόμου. Σε αυτή την κατεύθυνση άλλωστε κινούνται και οι συλλήψεις, οι έρευνες και οι προσαγωγές που πραγματοποίησε το τελευταίο διάστημα η Ελληνική Αστυνομία. Όπως είμαστε και αποφασισμένοι να μην επιτρέψουμε την νεκρανάσταση νεοναζιστικών συμμοριών. Άλλωστε για μας η πολιτική καταδίκη του φασισμού είναι αυτονόητη, είναι απερίφραστη. Άλλοι είναι εκείνοι που όσο κυβερνούσαν δεν έκαναν τίποτα έμπρακτο εναντίον της ακροδεξιάς, σε αντίθεση με την παράταξη μας και την κυβέρνησή μας που ανυποχώρητα αντιμετώπισε και διέλυσε την Χρυσή Αυγή».

Για την οικονομία και τον Προϋπολογισμό του 2022

Για τα οικονομικά στοιχεία, ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος ανέφερε ότι: «Εγκρίθηκε χθες από το υπουργικό Συμβούλιο και κατατέθηκε στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής το Προσχέδιο του Προϋπολογισμού του 2022. Αναθεωρεί το ρυθμό ανάπτυξης για το 2021 από 3,6% στο 6,1% και στο 4,7% για το 2022, γεγονός που ανεβάζει τη σωρευτική ανάπτυξη 2021-2022 στο 10,8%».

Χαρακτηριστικά στοιχεία της δυναμικής οικονομικής ανάπτυξης που βρίσκεται σε εξέλιξη είναι τα ακόλουθα:

  • Ο ισχυρός ρυθμός οικονομικής μεγέθυνσης που το δεύτερο τρίμηνο του 2021 έφτασε το 16,2%.
  • Ο πολλαπλασιασμός των επενδύσεων και η ενίσχυση των εξαγωγών.
  • Η συρρίκνωση της ανεργίας από 16,8% τον Ιούλιο του 2020 στο 14,2% τον Ιούλιο του 2021.
  • Η συνεχής αύξηση των καταθέσεων των επιχειρήσεων και νοικοκυριών
  • Η αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών που σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ για το πρώτο τρίμηνο του 2021 κατά 5,1%.
  • Η συνεχής βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας και οι αλλεπάλληλες αναβαθμίσεις της χώρας από διεθνείς οίκους αξιολόγησης.

«Δε θα ξαναζήσουμε σκληρό lockdown»

Αναφορικά με την πλήρη κατάργηση των lockdown ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε: «Αύριο ο κ. Πλεύρης θα προβεί σε συγκεκριμένες ανακοινώσεις. Αυτό που έχω να πω είναι ότι οι εμβολιασμένοι συμπολίτες μας δικαιούνται να έχουν προνόμια για την συμβολή τους στην εθνική προσπάθεια».

Σε ερώτηση για το «αν είναι το νέο πλαίσιο ομολογία αποτυχίας του προηγούμενου», ήταν σαφής, καθώς ανέφερε ότι 2 στους 3 συμπολίτες μας έχουν θωρακιστεί με τον εμβολιασμό τους και το πλαίσιο αυτό αλλάζει ανάλογα με την συγκυρία και ανταποκρίνεται στην σημερινή πραγματικότητα. Η χώρα δεν πρόκειται να ξανακλείσει και να ζήσουμε συνθήκες σκληρού lockdown. Να πω, ότι παρατηρώντας κανείς τους αριθμούς και όσους είναι διασωληνωμένοι, διαπιστώνει ότι αφορά σε πολύ μεγάλο ποσοστό ανεμβολίαστους συμπολίτες μας. Ας είναι ένα μήνυμα αυτό για να καταλάβουν όλοι ότι πρέπει να αξιποιησουν το δώρο της επιστήμης. 

Μέτρα στήριξης για το φυσικό αέριο

«Σύντομα και ενδεχομένως μέσα στην εβδομάδα θα ανακοινωθούν μέτρα στήριξης και για το φυσικό αέριο, όπως είχαν ανακοινωθεί και για το ηλεκτρικό ρεύμα», απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για το κύμα ακρίβειας στον τομέα της ενέργειας.

Φέτος δεν είναι όπως πέρυσι και έχουμε πολλούς εμβολιασμένους, είπε ο κ. Οικονόμου απαντώντας σε ερώτηση για το τι θα γίνει με τις παρελάσεις. Ο κόσμος δικαιούται και αξίζει μια κανονικότητα.

Η κυβέρνηση έχει τη δική της ατζέντας και παράγει αποτελέσματα

Για το αν προβληματίζει την κυβέρνηση η εμφάνιση του Ευάγγελου Βενιζέλου ο κ. Οικονόμου είπε ότι η κυβέρνηση έχει την δική της ατζέντα και παράγει αποτελέσματα στην οικονομία, στην εξωτερική πολιτική, στην εκπαίδευση και την ασφάλεια και είναι μια πολιτική που μπορεί να δώσει απαντήσεις στον δημόσιο διάλογο. Είναι μια πολιτική που δεν ετεροκαθορίζεται. Αν κάποια κόμματα επιθυμούν κάτι τέτοιο αυτό είναι δικό τους θέμα.

Για τις αλλαγές στους επικεφαλής σε τομείς της πανδημίας, ο κ. Οικονόμου είπε ότι όλο το προηγούμενο διάστημα έγιναν τομές με μεθόδους και εργαλεία και πολιτικές για μια πρωτόγνωρη κατάσταση και πετύχαμε πολλά με την συνδρομή της κοινωνίας και των ειδικών. Έχουμε περάσει σε έναν δεύτερο κύκλο και αναδιατάσσεται το δυναμικό σε όλα τα επίπεδα
 

Δείτε την ενημέρωση όπως πραγματοποιήθηκε