Πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης η ενημέρωση των πολιτικών συντακτών υπό τον κυβερνητικό Εκπρόσωπο, Γιάννη Οικονόμου.

Ο κ. Οικονόμου, μίλησε για τις διεθνείς εξελίξεις και τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, όπου και σχολίασε ότι: «Η εισβολή της Ρωσίας σήμερα το πρωί στην Ουκρανία, την οποία η χώρα μας καταδικάζει ανεπιφύλακτα και απερίφραστα δημιουργεί νέα δεδομένα στην παγκόσμια κοινότητα, την Ευρωπαϊκή Ένωση και την ευρύτερη γειτονιά μας, τα οποία επηρεάζουν αναπόφευκτα και τη χώρα μας», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ξεκινώντας την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Παράλληλα, επισήμανε ότι το πρωί συνεδρίασε εκτάκτως το ΚΥΣΕΑ υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, με τη συμμετοχή και του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας του κ. Σκρέκα. «Η επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας -όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός στη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ θέτει με δραματικό τρόπο την παγκόσμια κοινότητα ενώπιον των ευθυνών της. Γιατί στην ουκρανική κρίση δοκιμάζονται πολλά: τα όρια του διεθνούς δικαίου, η ισχύς των συνθηκών αλλά και το δικαίωμα των κρατών να ζουν ελεύθερα. Όπως και απειλούνται πολλά: από τη γεωπολιτική σταθερότητα στην Ευρώπη μέχρι τη διεθνή ενεργειακή ισορροπία», τόνισε.

«Βρισκόμαστε σε άμεση συνεργασία με τους εταίρους μας»

Στη συνέχεια, επανέλαβε ότι η Ελλάδα από θέση αρχής σέβεται την εδαφική ακεραιότητα, κυριαρχία και την ανεξαρτησία όλων των χωρών. «Καταδικάζει συνεπώς ανεπιφύλακτα αναθεωρητικές ενέργειες που αντιβαίνουν σ' αυτές τις αξίες και πολύ περισσότερο καταδικάζει την ωμή βία απ' την οποία δυστυχώς πολλοί αθώοι άνθρωποι θα χάσουν τη ζωή τους», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Παράλληλα, κατέστησε σαφές ότι η Ελλάδα ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ, βρίσκεται σε άμεση συνεργασία με τους εταίρους της ώστε η αντίδραση να είναι κοινή και αντίστοιχη της πρωτοφανούς ρωσικής προκλητικότητας. Επίσης πως «κρατάμε ταυτόχρονα στραμμένο το βλέμμα μας στους ομογενείς μας ειδικά στην περιοχή της Μαριούπολης».

Στο ζήτημα της ενεργειακής κρίσης και τις τελευταίες εξελίξεις που φέρουν οι διεθνείς εξελίξεις, ο Γιάννης Οικονόμου επεσήμανε πως «η κυβέρνηση προσαρμόζει τις πολιτικές της στα νέα δεδομένα. Έχει ήδη εξασφαλιστεί η ενεργειακή επάρκεια και επεξεργαζόμαστε σενάρια που θα αφορούν την όσο το δυνατόν καλύτερη αντιμετώπιση και απορρόφηση των διακυμάνσεων στις τιμές ενέργειας».

Ενεργειακή κρίση και ρωσο-ουκρανικές επιπτώσεις

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι έχει ληφθεί πρόνοια για περαιτέρω προμήθειες με lng και φυσικό αέριο. Είπε πάντως ότι το ενεργειακό πρόβλημα και η έκρηξη στις τιμές ενέργειας είναι ένα πρόβλημα πανευρωπαϊκό και γι αυτό απαιτείται πανευρωπαϊκή λύση, κάτι που θα θέσει και ο πρωθυπουργός το βράδυ της Πέμπτης στις Βρυξέλλες. «Χρειάζονται ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία για την αντιμετώπιση των ενεργειακών ανατιμήσεων», τόνισε.

Διευκρίνισε πως τόσο η κρίση στην Ουκρανία όσο και η ευρύτερη αστάθεια δικαιώνει την επιλογή της κυβέρνησης να επενδύσει στον τομέα της άμυνας αλλά και της αποτρεπτικής ισχύος της χώρας. Να ενδυναμώσει τις υπάρχουσες και να προχωρήσει σε νέες στρατηγικές συμφωνίες και συμμαχίες τόσο με υπερδυνάμεις όπως με τις ΗΠΑ και τη Γαλλία αλλά και με φίλιες χώρες της ευρύτερης περιοχής μας. «Η άμυνα ήταν και εξακολουθεί να παραμένει και προτεραιότητα και αυτοσκοπός», υπογράμμισε.

Ακόμη, έκανε ξεκάθαρο πως η κυβέρνηση αντιμετωπίζει την κατάσταση με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα, με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, το δίκαιο της θάλασσας, τις διεθνείς συνθήκες με άξονα την πολιτική για μια ισχυρή Ελλάδα, παράγονται ειρήνης και σταθερότητας στην ευρύτερη γειτονιά μας.

Παράλληλα, για τον αμυντικό εξοπλισμό της χώρας έκανε μία αναλυτική περιγραφή για τις συμφωνίες προμήθειας αεροσκαφών, φρεγατών και άλλου υλικού αλλά και τις συμφωνίες αμυντικής συνεργασίας με ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής με τη Γαλλία, και την επέκταση της αμυντικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ αλλά και την ενίσχυση των σχέσεων με Αίγυπτο, Ισραήλ και ΗΑΕ.

Κλείνοντας την εισαγωγική τοποθέτησή του τόνισε πως «οι καιροί επιβάλλουν ομοψυχία, ενότητα και προσήλωση στην υπεράσπιση του εθνικού συμφέροντος. Η πατρίδα είναι το σπίτι μας και οι συμπολίτες μας είναι η οικογένειά μας».

Δείτε την ενημέρωση όπως πραγματοποιήθηκε