Ξεκάθαρα θετική στάση υπέρ της ελληνο-γαλλικής αμυντικής συμφωνίας εκφράζουν ο πρώην υπουργός, Στέφανος Μάνος και η οικονομολόγος Μιράντα Ξαφά, με αναρτήσεις τους.

Νωρίτερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τονίσει ότι η εν λόγω συμφωνία αποτελεί μία επιλογή «που θα εκσυγχρονίσει το στόλο μας για πολλές δεκαετίες και θα μας δώσει πολύ σημαντικές επιχειρησιακές δυνατότητες στο θέατρο της Ανατολικής Μεσογείου, αλλά όχι μόνο».

«Είναι μια πολύ σημαντική στιγμή για την εξωτερική και αμυντική πολιτική της χώρας. Πρώτον γιατί η συμφωνία περιλαμβάνει μια πολύ ισχυρή ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής, η οποία πηγαίνει πέρα και πάνω από τις δεσμεύσεις συλλογικής υποστήριξης που υπάρχουν και στο ΝΑΤΟ αλλά και στις Συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το δεύτερο στοιχείο είναι ότι αποκτούν οι Ένοπλες Δυνάμεις υπερσύγχρονες γαλλικές φρεγάτες. «Αποκτήσαμε πιστεύω, τα καλύτερα πλοία στην καλύτερη δυνατή τιμή. Ουσιαστικά, κάνοντας μια επιλογή που θα εκσυγχρονίσει το στόλο μας για πολλές δεκαετίες και θα μας δώσει πολύ σημαντικές επιχειρησιακές δυνατότητες στο θέατρο της Ανατολικής Μεσογείου, αλλά όχι μόνο», ανέφερε ο πρωθυπουργός. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως ανέφερε και ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος, θα καταψηφίσει την αμυντική συμφωνία, με το επιχείρημα ότι έχει «σοβαρότατες ελλείψεις και προβλήματα». Ανέφερε συγκεκριμένα ότι «δεν δεσμεύει την Γαλλία να στηρίξει την Ελλάδα έναντι τουρκικών παραβιάσεων στην υφαλοκρηπίδα της και κυρίως στην οριοθετημένη ΑΟΖ της με την Αίγυπτο» και ότι «εκθέτει τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις σε γαλλικές στρατιωτικές αποστολές πολύ μακριά από την ελληνική και την ευρωπαϊκή επικράτεια, σε εμπόλεμες περιοχές όπως το Σαχέλ».

«Μπαμπέσικη φιλοσοφία»

Ο Στέφανος Μάνος έδωσε το δικό του μήνυμα με αφορμή τη συμφωνία, αλλά και την στάση του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέροντας ότι «η μπαμπέσικη φιλοσοφία ζωής του ΣΥΡΙΖΑ» είναι το «θα πάρω αλλά δε θα δώσω».

«Μάθημα αποτυχίας ζωής για τους νέους ανθρώπους. Η Γαλλία θα μας βοηθήσει αν δεχθούμε επίθεση από τη Τουρκία, αλλά εμείς δεν πρέπει να βοηθήσουμε τη Γαλλία στην Αφρική. Ο ΣΥΡΙΖΑ καταψηφίζει τη συμφωνία!», έγραψε συγκεκριμένα.

Την ανάρτηση του Στέφανου Μάνου σχολίασε η οικονομολόγος Μιράντα Ξαφά: «Αφορμή για ρήξη με την κυβέρνηση έψαχναν, αυτή ήταν η καλύτερη που βρήκαν. Είναι απόλυτα συμβατή με την μπουρδολογία και ασυναρτησία που χαρακτηρίζει τον @syriza_gr. Δυστυχώς για τους ίδιους και τη χώρα».