Το Μέγαρο Μαξίμου εκτιμά ότι η κυβέρνηση προχωρά στο τελευταίο τρίμηνο της χρονιάς με ενισχυμένο το ηγετικό προφίλ του Κυριάκου Μητσοτάκη, μέσα από τη συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή της ελληνογαλλικής συμφωνίας.

Η συμφωνία Ελλάδας - Γαλλίας για την εγκαθίδρυση στρατηγικής εταιρικής σχέσης για τη συνεργασία στην άμυνα και την ασφάλεια ψηφίστηκε τόσο από τα δεξιά της Ν.Δ. (Ελληνική Λύση) όσο και από τα αριστερά (Κίνημα Αλλαγής), με τον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως επισημαίνουν κυβερνητικά στελέχη, «βάζοντας το κόμμα πάνω από την πατρίδα», να επιλέγουν την καταψήφιση μιας ιστορικής συμφωνίας, «αποδεικνύοντας για άλλη μία φορά ότι αποτελούν “εθνική εξαίρεση”».

Η συμφωνία, όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, είναι ιστορικής σημασίας, με ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής, συμβολή στην ενίσχυση των Ενόπλων μας Δυνάμεων, καθώς και δυνατότητα να λειτουργήσει ως πρόπλασμα για τη στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης. Τρία σημεία ξεχωρίζουν στην κυβέρνηση από τη συμφωνία αυτή, η οποία έχει προκαλέσει ποικίλες συζητήσεις και στο διεθνές πεδίο:

1. Για πρώτη φορά προβλέπεται ρητά και κατηγορηματικά ρήτρα στρατιωτικής συνδρομής. Η χώρα μας διαπραγματευόταν από το 1974 μια τέτοια συμφωνία και σήμερα γίνεται χειροπιαστή πραγματικότητα.

2. Σε περίπτωση επίθεσης, η Ελλάδα θα έχει στο πλευρό της τον ισχυρότερο στρατό της ευρωπαϊκής ηπείρου, τη μόνη ευρωπαϊκή πυρηνική δύναμη και τη μόνη χώρα της Ένωσης που είναι μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

3 .Το προπολεμικό δίλημμα «ψωμί ή κανόνια» δεν ισχύει, όπως υπογράμμισε στη Βουλή ο κ. Μητσοτάκης, που πρόσθεσε ότι η χώρα μας χρειάζεται και θα έχει και τα δύο. Άλλωστε, όπως είπε, δεν υπάρχει άμυνα χωρίς ισχυρή οικονομία που να τη χρηματοδοτεί, αλλά ούτε και η οικονομία μπορεί να αναπτυχθεί χωρίς την ασφάλεια που οι Ένοπλες Δυνάμεις και η ενεργητική διπλωματία μπορούν να εξασφαλίσουν. Πάνω σε αυτό ακριβώς το αφήγημα θα «χτίσει» η κυβέρνηση το προσεχές διάστημα: Η προσέλκυση επενδύσεων, οι μεταρρυθμίσεις, η συνετή διαχείριση των δημοσιονομικών και η συνεπακόλουθη ανάπτυξη δημιουργούν τον «χώρο» ώστε και οι δημόσιες δαπάνες να διατηρηθούν στα αναγκαία επίπεδα, αλλά και τα απαραίτητα εξοπλιστικά προγράμματα να προχωρήσουν μέσα στην επόμενη δεκαετία. Αυτό είναι το διάστημα εξάλλου στο οποίο «απλώνεται» και η προμήθεια των φρεγατών και των κορβετών, η αναβάθμιση των F-16 και η αγορά των Rafale.

Την Παρασκευή η συζήτηση στη Βουλή για την πανδημία 

Έχοντας ολοκληρώσει έναν σημαντικό κύκλο επαφών και συναντήσεων στο εξωτερικό (Νέα Υόρκη, Παρίσι, Βαλένθια, Σλοβενία), ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αντιπαρατεθεί και για το μείζον ζήτημα της πανδημίας με τον Αλέξη Τσίπρα, απαντώντας την προσεχή Παρασκευή σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο πρωθυπουργός αναμένεται να στηλιτεύσει την πολιτική εκμετάλλευση του κορονοϊού και των συνεπειών του από την αξιωματική αντιπολίτευση και να παρουσιάσει το σχέδιο της κυβέρνησης για το φθινόπωρο και τον χειμώνα.

Μία πρόγευση της αντιπαράθεσης της προσεχούς Παρασκευής και της κυβερνητικής επιχειρηματολογίας έδωσε με άρθρο του χθες («Εφ.Συν.») ο υπουργός Επικρατείας Ακης Σκέρτσος. «Η Ελλάδα, χάρη στη δυναμική διαχείριση του φαινομένου και παρά τους περιορισμένους πόρους που διαθέτει σε σύγκριση με άλλες χώρες, βρίσκεται στη 17η θέση μεταξύ των 27 της Ε.Ε. σε απώλειες από ή με Covid. Εξακολουθεί δηλαδή να βρίσκεται κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας έως και σήμερα. Σε χειρότερη θέση βρίσκονται αρκετές χώρες της αντικειμενικά πιο ανεπτυγμένης Δυτικής Ευρώπης. Όποιος επιλέγει λοιπόν στοιχεία θνητότητας φωτογραφικά χάνει σκοπίμως ή μη τη μεγάλη εικόνα», υπογράμμισε χαρακτηριστικά. Μετά από αυτή τη διπλή αντιπαράθεση με τον κ. Τσίπρα (ελληνογαλλική συμφωνία και πανδημία), ο κ. Μητσοτάκης θα επιδιώξει απευθείας επαφή με τη νεολαία σε όλη την επικράτεια, μέσω διαβούλευσης που θα ξεκινήσει για το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τη νεολαία, το οποίο θα οριστικοποιηθεί μέσα στο επόμενο δεκαπενθήμερο.

Ήδη είναι γνωστό ότι το σχέδιο περιλαμβάνει την παροχή κινήτρων για ένταξη των νέων στην αγορά εργασίας («πρώτο ένσημο»), μείωση του τέλους συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας (κατάργηση για τους νέους έως 29 ετών) και σύσταση ταμείου ενεργειακής μετάβασης για την απομείωση των αυξήσεων στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος.