Διχασμό φέρνει η ελληνογαλλική συμφωνία στο ΣΥΡΙΖΑ καθώς σήμερα στη Βουλή, Φίλης και Κατρούγκαλος εμφανίστηκαν με διαφορετικές απόψεις, με τον πρώτο να διαφοροποιείται από την γραμμή του κόμματος, που εξέφρασε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Γιώργος Κατρούγκαλος.

 Κατά την τοποθέτησή του ο κ. Κατρούγκαλος μίλησε για «στρατηγικά ορθή» συμφωνία, ενώ ο κ. Φίλης διέκρινε νεοαποικιακή αντίληψη της Γαλλίας στη Μεσόγειο.

 «Εμείς ως πατριωτική δύναμη προσεγγίζουμε τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής με κριτήριο το εθνικό συμφέρον και όχι το μικροκομματικό. Έχουμε χαρακτηρίσει στρατηγικά ορθή την προσέγγιση με τη Γαλλία αλλά και γιατί η Γαλλία στο κοινό ευρωπαϊκό μας σπίτι έχει θέσεις που βρίσκονται εγγύτερα σε αυτό που επιδιώκουμε εμείς ως χώρα για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ενωσης», είπε ο Γιώργος Κατρούγκαλος.

 Διαφοροποίηση Φίλη

Σε εντελώς διαφορετικό κλίμα, στη δική του τοποθέτηση, ο πρώην υπουργός Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης επισήμανε τα εξής: «Το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων πρέπει να στηρίζεται στη διεθνή διπλωματία, δηλαδή στο Διεθνές Δίκαιο και τη Χάγη. Διεθνές Δίκαιο και προσφυγή στη Χάγη. Τα ξέχασε αυτά η κυβέρνηση, ακούμε για τη Γαλλία».

 Στη συνέχεια πρόσθεσε: «Ακούω αντιλήψεις να γίνει η Ελλάδα το Ισραήλ της περιοχής! Δεν θέλει η ελληνική κοινωνία στρατικοποιήσεις. Στον τουρισμό στηριζόμαστε, τι σημαίνει ''ισραηλοποίηση''; Είναι προφανές ότι όταν έχουμε να κάνουμε με χώρες διαφορετικής ισχύος τα περί διασταλτικής ερμηνείας μού θυμίζουν δημιουργική εφαρμογή. Η συμφωνία καθορίζεται από τον συσχετισμό δύναμης. Είναι αστειότητες αυτά. Mare Nostrum είπε ο Μακρόν. Εκφράζει την κυβέρνηση αυτό; Ο ΣΥΡΙΖΑ καταψηφίζει αυτή τη συμφωνία».