Ήταν λίγο μετά τις 7 το απόγευμα (ώρα Ελλάδος), όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρισκόταν στο μέσον περίπου του δρόμου που οδηγεί από την Λιουμπλιάνα στο κάστρο Μπρντο, 30 χιλιόμετρα περίπου από την πρωτεύουσα της Σλοβενίας. Είχε μόλις αναχωρήσει από τη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και κατευθυνόταν προς τη συνεδρίαση του άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, εν όψει της σημερινής Συνόδου Κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης - Δυτικών Βαλκανίων.

Λεπτομέρεια: Η χρήση κινητών τηλεφώνων απαγορευόταν για τους ηγέτες μετά την είσοδό τους στην αίθουσα της συνεδρίασης στο σλοβένικο κάστρο, για λόγους διαφύλαξης της εμπιστευτικότητας της συζήτησης.

Την ώρα εκείνη, λοιπόν, στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού τον ενημερώνει από την Αθήνα για όσα είχε πει λίγο νωρίτερα στη Βουλή ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος. Ο κ. Μητσοτάκης ζητά να του σταλεί αμέσως το βίντεο με την τοποθέτηση του βουλευτή της ΝΔ και τον βλέπει στο κινητό του να λέει μεταξύ άλλων: «Εγώ θυμίζω και τον Γρίβα της ΕΟΚΑ, που λέει πως είχαμε τρεις εχθρούς, τους Βρετανούς τους Τούρκους και τους κομμουνιστές και ο μεγαλύτερός μας πονοκέφαλος ήταν οι κομμουνιστές».

Λίγα λεπτά χώριζαν τον πρωθυπουργό από την άφιξή του στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής, όπου θα παρέδιδε και το κινητό του στην είσοδο. Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν του χρειάστηκαν για να λάβει την απόφασή του.

Έδωσε αμέσως σχεδόν την εντολή για διαγραφή του Κωνσταντίνου Μπογδάνου από την κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας. Στις 8 το βράδυ ακριβώς, το γραφείο Τύπου του Μεγάρου Μαξίμου εξέδωσε μια λιτή ανακοίνωση: «Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ενημερώθηκε στη Σλοβενία όπου βρίσκεται, για τα τεκταινόμενα στη Βουλή και με απόφασή του τίθεται εκτός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, ο βουλευτής Ά Αθήνας, Κωνσταντίνος Μπογδάνος».

Τρία στοιχεία προκάλεσαν, σύμφωνα με πληροφορίες, την σφοδρή ενόχληση του πρωθυπουργού. Πρώτον, οι εμφυλιοπολεμικές αναφορές του βουλευτή Α΄ Αθηνών.

Δεύτερον, το γεγονός ότι σε μια ιστορικής σημασίας συμφωνία, όπως είναι η στρατηγική εταιρική σχέση με τη Γαλλία, εκφωνεί μια τέτοια ομιλία στη Βουλή και δίνει το πάτημα στην αντιπολίτευση να αλλάξει την ατζέντα.

Τρίτον, το ότι ο κ. Μπογδάνος προέβη στην κίνηση αυτή παρά το γεγονός ότι είχε δεχθεί δημόσια προειδοποίηση. «Η πράξη του κ. Μπογδάνου (σ.σ. με τη δημοσιοποίηση ονομάτων νηπίων) ήταν ένα λάθος», έλεγε πριν από τρεις εβδομάδες ακριβώς ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου. «Ήταν ένα λάθος, ήταν μια πράξη που δεν συνάδει με τις αρχές και την ιστορία της παράταξής μας. Ήταν ένα λάθος, που ο ίδιος αναγνώρισε μεν, απολογούμενος για το γεγονός ότι αναπαρήγαγε στοιχεία παιδιών, που είχαν δημοσιοποιηθεί. Ωστόσο, οφείλω να ξεκαθαρίσω ότι ανάλογα λάθη στο μέλλον δεν θα μπορούν να γίνονται ανεκτά».

«Είχε υπάρξει προειδοποίηση ότι τέτοιες συμπεριφορές δεν θα γίνουν ανεκτές στο μέλλον. Είχε υπάρξει κίτρινη κάρτα την προηγούμενη φορά», τόνιζαν χαρακτηριστικά αργά χθες το βράδυ κυβερνητικές πηγές και συμπλήρωναν: «Για τον πρωθυπουργό τα ζητήματα αρχής είναι αδιαπραγμάτευτα. Απόψεις απαράδεκτες, που βρίσκονται εκτός του αξιακού και ιδεολογικού συστήματος της Νέας Δημοκρατίας και παραπέμπουν σε εποχές διχασμού δεν έχουν χώρο στη σύγχρονη ευρωπαϊκή κεντροδεξιά παράταξη».

Οι ίδιες πηγές επεσήμαναν πως «η κυβέρνηση και η Νέα Δημοκρατία κοιτάζουν μπροστά, άλλοι είναι εκείνοι που κοιτάζουν προς τα πίσω. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χτίζει την Ελλάδα της επόμενης μέρας. Και αυτή δεν μπορεί να χτιστεί με τοξικότητα και συνθήματα που παραπέμπουν σε ταραγμένες εποχές, από όπου και αν προέρχονται».

Υπενθύμιζαν μάλιστα πως «είναι η πολλοστή φορά που ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποπέμπει στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας που περνά τα όρια. Κάτι που ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει τολμήσει ποτέ».

Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά τον έντονο διάλογο που είχε ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος με τον Θανάση Παφίλη, που απάντησε εκ μέρους του ΚΚΕ στην τοποθέτησή του, το λόγο πήρε ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο οποίος αποδοκίμασε με σαφήνεια τα όσα είπε ο βουλευτής της ΝΔ, λέγοντας:

«Θα ήθελα να πω εκ μέρους της κυβερνήσεως ότι δεν βρισκόμαστε εδώ για να επιστρέψουμε στο κακό παρελθόν της χώρας μας. Είμαστε εδώ για να συζητήσουμε την επιβίωση της πατρίδας στο μέλλον. Εγώ δεν γνωρίζω, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ποιος παρέστη στην εκδήλωση για το Βίτσι. Ο πατέρας μου παρέστη στο Βίτσι.

Λέω, όμως, το εξής: ότι οποιαδήποτε προσπάθεια, σήμερα, προβολής στη σύγχρονη πολιτική ζωή των οδυνηρών στιγμών της χώρας στο παρελθόν, για την αποκόμιση μικροκομματικού οφέλους, είναι απαράδεκτη. Και η συμπαράταξη με τον Κασιδιάρη είναι πάντοτε απαράδεκτη, διαχρονικά απαράδεκτη. Και η κατάθεση στεφάνου από τη Χρυσή Αυγή στο αίμα νεκρών για τη δημοκρατία, είναι επίσης απαράδεκτη.

Και είναι ώρα να σοβαρευτούμε, διότι η χώρα αντιμετωπίζει εθνική απειλή. Και όσο εκπροσωπώ εγώ την κυβέρνηση εδώ, δεν θα ξαναγίνει ανεκτή στην αίθουσα τέτοια προσπάθεια».