To χρονικό ενός προαναγγελθέντος διαζυγίου αποτέλεσε η διαγραφή Μπογδάνου, καθώς όλες οι κινήσεις που έκανε το τελευταίο διάστημα ήταν σαν να επιδίωκε ηρωική έξοδο από την ΝΔ. Το δυστύχημα για τον κ. Μπογδάνο είναι όμως ότι επέλεξε μια ιστορική στιγμή για τη χώρα, την ώρα που ήταν σε εξέλιξη η συζήτηση στη Βουλή για την ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία, για να προβεί στο νέο εμφυλιοπολεμικό του παραλήρημα.

Ό ίδιος με σημερινή συνέντευξη(ΑΝΤ1) απέδωσε στην…απειρία του το λανθασμένο τάιμινγκ, ωστόσο δεν πήρε τίποτα από όσα είπε χθες στην Βουλή. Παρά ταύτα, προσπάθησε να κλείσει το μάτι στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη ΝΔ λέγοντας ότι θα παραμείνει συντασσόμενος με την κυβερνητική πλειοψηφία, η οποία παρά τη διαγραφή του θα συνεχίσει να αριθμεί 158 βουλευτές, καθώς ο ίδιος θα ψηφίζει τα νομοσχέδια. Σήμερα το πρωί πάντως ο κ. Μπογδάνος είχε προβεί σε ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό με την οποία έριχνε περαιτέρω λάδι στη φωτιά: «Λυπάμαι για τη διαγραφή μου από την Κ.Ο. της ΝΔ. Δυστυχώς, στην πολιτική οι ξεκάθαρες ιδεολογικές τοποθετήσεις έχουν κόστος και ορισμένες αλήθειες δεν λέγονται χωρίς επιπτώσεις».

Με τις επικίνδυνες δηλώσεις του ο κ. Μπογδάνος ουσιαστικά έσπρωξε τον πρωθυπουργό να μετατρέψει σε κόκκινη την κίτρινη κάρτα που του έχει βγάλει πριν δυο εβδομάδες μέσω του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου για τις αθλιότητες που είχε προβεί σε σχέση με τη δημοσιοποίηση ονομάτων νηπίων.

Την ίδια ώρα ο ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τη διαγραφή Μπογδάνου προέβαλε την εικόνα διαφοροποίησης του υπουργού Εξωτερικών από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, με τον Νίκο Δένδια να βάζει τα πράγματα στη θέση τους με μια σκληρή απάντηση: «Κατανοώ την ανάγκη (κατ’ εξοχήν) του ΣΥΡΙΖΑ, λόγω απόλυτης ένδειας πολιτικής πρότασης, να προσπαθεί να οικοδομήσει μία εικόνα διαφοροποίησής μου από τον Πρωθυπουργό, σε μία σειρά θεμάτων. Καθιστώ σαφές, άπαξ και διά παντός: Ως Υπουργό Εξωτερικών με επέλεξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Την κυβέρνησή του εκπροσωπώ και στο εξωτερικό και στο εσωτερικό, όπως τονίζω σε κάθε ευκαιρία. Οι ενέργειές μου είναι το προϊόν της στενής και ειλικρινούς συνεργασίας μου μαζί του και η ισχυρή προσήλωσή μου στην επιτυχία των κυβερνητικών στόχων είναι δεδομένη, ήταν η δήλωση του υπουργού Εξωτερικών για το ζήτημα».

Νωρίτερα αξίζει να σημειωθεί ότι προηγήθηκε μια αιχμηρή δήλωση από τον υπουργό Ανάπτυξης: «Πιστεύω ότι η απόφαση του πρωθυπουργού ήταν απολύτως επιβεβλημένη γιατί αυτή την στιγμή και αυτή την εβδομάδα αυτό που προέχει δεν είναι ούτε τα γεγονότα του ‘44, ούτε του ‘46-‘49. Αυτό που προέχει είναι η ενδυνάμωση της Ελλάδος, η ενίσχυση της αμυντικής μας θωράκισης, η άνοδος της γεωπολιτικής μας αξίας, το μέλλον το οποίο πάμε να χτίσουμε».

Στο ερώτημα αν ζητήσει συγνώμη αν θα επιστρέψει στην Κ.Ο. της ΝΔ είπε: «Εγώ δεν είμαι πρόεδρος της ΝΔ και δεν μου αρέσει ούτε εγώ ούτε κανένας άλλος να υποδύεται τον πρόεδρο της ΝΔ. Πρόεδρος της ΝΔ είναι ένας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Δεν έχουμε άλλον».

Για τη διαγραφή του Κωνσταντίνου Μπογδάνου τοποθετήθηκε ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, τονίζοντας ότι τα όργανα του κόμματος θα αποφασίσουν αν θα του ζητηθεί να παραδώσει την έδρα, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο επιστροφής του στο μέλλον.

«Αυτή τη στιγμή θα περιοριστούμε στη διαγραφή από την Κοινοβουλευτική Ομάδα. Το τι θα πράξουν τα όργανα του κόμματος είναι ένα ζήτημα που αφορά εκείνα», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Πρόσθεσε δε ότι η διαγραφή του κ. Μπογδάνου δεν δημιουργεί κανένα πρόβλημα στη ΝΔ, η οποία λειτουργεί με αυστηρούς κανόνες κοινοβουλευτικής δεοντολογίας περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο πολιτικό φορέα στη χώρα.

Όπως είπε ο υπουργός Επικρατείας, η διαγραφή του δεν προέκυψε από τον μεμονωμένο λόγο του βουλευτή, αλλά ήταν το σωρευτικό αποτέλεσμα άτυχων δράσεων του το τελευταίο διάστημα. «Αντιθέτως με ό,τι ισχύει στον χώρο της κυβέρνησης, η αντιπολίτευση είναι εκείνη, η οποία είναι η επιτομή του πολιτικού αμοραλισμού. Η ΝΔ αντέδρασε με γρήγορα αντανακλαστικά. Υποδείξεις κοινοβουλευτικής ηθικής είναι προφανές ότι δεν μπορούμε να δεχθούμε από εκείνους που έχουν παίξει έναν ρόλο εξαιρετικά μισαλλόδοξο».

Στο ίδιο μήκος κύματος ο Άκης Σκέρτσος άσκησε κριτική στον βουλευτή Α΄ Αθηνών: «Το 2019 η πλειοψηφία του ελληνικού λαού, των Ελληνίδων και των Ελλήνων καταψήφισαν όσους εκφράζουν έναν λόγο διχαστικό, εχθροπαθή, εμφυλιοπολεμικό, αυτά ζήσαμε τα προηγούμενα χρόνια. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε ένα λόγο και μια πολιτική πρόταση ενότητας που κοιτάει στο μέλλον και δεν είναι εγκλωβισμένη στο παρελθόν», είπε ο κ. Σκέρτσος.

Για το θέμα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου τόνισε ότι ο κ. Μπογδάνος είχε λάβει μια ξεκάθαρη προειδοποίηση μετά και τη δημοσιοποίηση της λίστας ονομάτων νηπίων και τελικά «οι συμπεριφορές κρίνονται σωρευτικά». «Μας χωρίζει άβυσσος με το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος σε μια σειρά από πράγματα, αλλά δεν μπορεί βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας να λέει ότι οι κομμουνιστές είναι χειρότεροι εχθροί της πατρίδας από τους Τούρκους. Να υπονοεί τέτοια πράγματα χρησιμοποιώντας αναφορές του παρελθόντος σε άλλα πλαίσια και άλλες εποχές», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Συμπεριφορές που στο αξιακό, ιδεολογικό τους υπόβαθρο, στη ρητορική τους φέρνουν στο προσκήνιο εποχές και σκιές του παρελθόντος που σκοτεινιάζουν και το παρόν και το μέλλον μας δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές, πρόσθεσε ο κ. Οικονόμου. Κληθείς να σχολιάσει την τοποθέτηση του Κωνσταντίνου Κυρανάκη πως αναμένει «εξηγήσεις» για την απόφαση διαγραφής του κ. Μπογδάνου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι τα γεγονότα μιλούν από μόνα τους, «είναι πάρα πολύ καθαρά, είναι πάρα πολύ απλά».

Σε όσους ισχυρίζονται ότι ο κ. Δένδιας «έσπρωξε» τις αποφάσεις για τη διαγραφή Μπογδάνου, ο κ. Οικονόμου απάντησε ότι ο πρωθυπουργός είχε προειδοποιήσει με πολύ καθαρό τρόπο ότι δεν θα γίνουν ανεκτές τέτοιες συμπεριφορές. «Η αντίδραση του κ. Δένδια ήταν η αντίδραση που έπρεπε να έχει ένας υπουργός του Κυριάκου Μητσοτάκη απέναντι σε τέτοια φαινόμενα», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του γραμματέας της Κ.Ο της ΝΔ Γιάννης Μπούγας με συνέντευξή του στα Παραπολιτικά 90,1 και ερωτηθείς αν υπάρχουν περιθώρια επιστροφής του κ. Μπογδάνου στην Κ.Ο της ΝΔ υποστήριξε πως «η προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι στο εγγύς μέλλον το βλέπω από πολύ δύσκολο έως απίθανο».