Στην Ολομέλεια της Βουλής μίλησε ο γ.γ του ΚΚΕΔημήτρης Κουτσούμπας για το νομοσχέδιο που επικυρώνει την αμυντική συμφωνία μεταξύ Ελληνικής και Γαλλικής Δημοκρατίας, τονίζοντας πως «Τα ιμπεριαλιστικά κράτη όπως είναι η Γαλλία, πουλάνε τους συμμάχους τους όταν μεταβάλλονται τα συμφέροντά τους. Λυπούμαστε που θα σας χαλάσουμε το πανηγυρικό κλίμα κυρίες και κύριοι της κυβέρνησης, αλλά τα πράγματα είναι σοβαρά όσον αφορά την ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία».

«Η συμφωνία δεν υπηρετεί τα λαϊκά συμφέροντα»

Σύμφωνα με κ. Κουτσούμπας, «η συμφωνία αυτή δεν αφορά πραγματικά την άμυνα της χώρας και την προστασία της, δεν υπηρετεί τα λαϊκά συμφέροντα. Αφορούν τη συμμέτοχή της Ελλάδας σε επιθετικά και επικίνδυνα σχέδια των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, της βόρειας Αφρικής και της περιοχής του Σαχέλ στην υποσαχάρια Αφρική. Κι όσο κι αν θέλετε να το κρύψετε αυτό από τον ελληνικό λαό έρχονται τα κείμενα των ίδιων των συμφωνιών που σας διαψεύδουν.

Το άρθρο 18 της συμφωνίας περιγράφει πώς θα υλοποιηθεί η περιβόητη διμερής στρατιωτική συνεργασία. Ουσιαστικά μιλάει για διάθεση υποδομών της χώρας ως βάσεων για τις γαλλικές ένοπλες δυνάμεις, ενώ αναφέρεται και σε κοινές δραστηριότητες στο πλαίσιο της αυξημένης ναυτικής παρουσίας της Γαλλίας στη Μεσόγειο. Μιλάει επίσης για συμμετοχή σε κοινές αναπτύξεις δυνάμεων προς επιχειρήσεις στο Σαχέλ ή άλλα μέρη. Ποιες θα που θα είναι οι κοινές στρατιωτικές αποστολές; Τι δουλειά μπορεί να έχει π.χ. ο ελληνικός στρατός στο Μάλι; Κοροϊδεύετε τον λαό ξεδιάντροπα. Εξυπηρετείτε τους στόχους του κεφαλαίου που θέλει να συμμετάσχει στο πλιάτσικο που γίνεται στην περιοχή και συνοδεύονται με στρατιωτικές αντιπαραθέσεις που τις πληρώνουν με το αίμα τους οι λαοί».