Στη Βουλή με αφορμή τη συζήτηση που συγκάλεσε ο πρωθυπουργός για την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία μίλησε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Συγκεκριμένα, ο ίδιος τόνισε ότι η Ελλάδα δεν έχει κανένα συμφέρον να στοιχίζεται πίσω από το ΝΑΤΟ, ενώ κατηγόρησε την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι συμμετέχει στην περικύκλωση της Ρωσίας, φτάνοντας να αποκαλέσει «Κάιζερ Γουλιέλμο» τον καγκελάριο Σολτς.

Συγκεκριμένα, ο ίδιος τάχθηκε κατά της εμπλοκής της χώρας μας στην κρίση αυτή, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα θα γίνει στόχος αντιποίνων, δεδομένης της προκλητικότητας και των προειδοποιήσεων της Ρωσίας. Αναρωτήθηκε δε χαρακτηριστικά: Μήπως έχετε έτοιμη καμιά μονάδα να φύγει προς τα κει; Ο ελληνικός λαός πρέπει να επαγρυπνεί, ο κίνδυνος είναι άμεσος για τον ελληνικό λαό, είπε ο γραμματέας του ΚΚΕ. Το δίλημμα δεν είναι ΝΑΤΟ ή Ρωσία, Ε.Ε ή Ρωσία, είπε ο κ. Κουτσούμπας, υπογραμμίζοντας ότι δεν πρέπει να υπάρξει η παραμικρή εμπλοκή της χώρας στον πόλεμο της Ουκρανίας.

Την ίδια στιγμή, κατηγόρησε για υποκρισία τον ΣΥΡΙΖΑ επιδίδοντάς του μεγάλη ευθύνη αναφορικά με την αναβάθμιση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων στα χρόνια της διεκυβέρνησής του. Παράλληλα, μίλησε και για την συμμετοχή ελληνικού εκστρατευτικού σώματος εναντίον των μπολσεβίκων το 1919, για να υποστηρίξει από εκείνη την κίνηση του Ελευθέριου Βενιζέλου προέκυψε η ήττα του ελληνικού στρατού στη Μικρά Ασία.

Ο κ. Κουτσούμπας έκανε εκτενείς αναφορές στον πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας, για να επισημάνει ότι η συμμετοχή στο ΝΑΤΟ δεν εγγυάται την ακεραιότητα των χωρών, ενώ τάχθηκε κατά του εξοπλισμού της Γερμανίας. Παράλληλα, ανέφερε ότι πίσω από ό,τι συμβαίνει στην Ουκρανία, ΗΠΑ και Κίνα μάχονται για την πρωτοκαθεδρία στο ληστρικό, καπιταλιστικό σύστημα.

Ακούστε την ομιλία του