Η πρόσφατη συζήτηση στη Βουλή για τη συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας για την προμήθεια φρεγατών και την αμυντική συνδρομή έβγαλε για ακόμα μία φορά στην επιφάνεια ένα έλλειμμα το οποίο χαρακτηρίζει τον Αλέξη Τσίπρα και προκαλεί μεγάλο πρόβλημα στον ΣΥΡΙΖΑ.

Πρόκειται για την αδυναμία που παρατηρείται στην επιχειρηματολογία που αναπτύσσει η αξιωματική αντιπολίτευση σε διπλωματικά ζητήματα, όπως είναι η ελληνογαλλική συμφωνία, με το έλλειμμα να γίνεται πιο ξεκάθαρο από τη ρηχότητα των επιχειρημάτων που προκρίθηκαν για να αιτιολογηθεί η αρνητική ψήφος.

Πετάνε την μπάλα στην εξέδρα

Το συγκεκριμένο φαινόμενο δεν εμφανίζεται πρώτη φορά καθώς έχει παρατηρηθεί και όταν η Ελλάδα πρέπει να αντιμετωπίσει τον τουρκικό αναθεωρητισμό που προκαλεί επιθετικότητα από τη γειτονική χώρα, όπως και στην πρωτοφανή δραστηριοποίηση της κυβέρνησης με τις συμφωνίες για οριοθέτηση ΑΟΖ με Ιταλία και Αίγυπτο. Ο ΣΥΡΙΖΑ είτε δεν λέει κάτι είτε βρίσκει επιχειρήματα που το μόνο που κάνουν είναι να πετάνε την μπάλα στην εξέδρα.

Τα αίτια αυτού του φαινομένου διχάζουν όσους το έχουν παρατηρήσει. Πολλοί βλέπουν πίσω από αυτό το γεγονός ότι όσο ο ΣΥΡΙΖΑ βρισκόταν στην κυβέρνηση, τον κύριο και αποκλειστικό χειρισμό τέτοιων ζητημάτων είχε ο τότε υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, ο οποίος πλέον δεν συνεργάζεται με τον ΣΥΡΙΖΑ, με αποτέλεσμα να υπάρχει κενό και το «φάντασμα» του πρώην υπουργού να πλανάται πάνω από την αξιωματική αντιπολίτευση.

Οφείλει να ξεπεράσει το «διαζύγιο» με τον Κοτζιά

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι η επιχειρηματολογία Τσίπρα έχει κολλήσει στη Συμφωνία των Πρεσπών, η οποία αποτελεί δημιούργημα του Νίκου Κοτζιά. Από την άλλη υπάρχουν και εκείνοι που υποστηρίζουν ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης οφείλει να ξεπεράσει το «διαζύγιο» με τον Νίκο Κοτζιά και να προχωρήσει παρακάτω.

Οι ίδιοι άνθρωποι θεωρούν ότι στην αξιωματική αντιπολίτευση οφείλουν να αξιοποιήσουν περισσότεροι τον αρμόδιο τομεάρχη του ΣΥΡΙΖΑ και διάδοχο του Νίκου Κοτζιά, Γιώργο Κατρούγκαλο, ο οποίος μπορεί να μην έχει την κουλτούρα του προκατόχου του, έχει όμως την επάρκεια των γνώσεων για τον συγκεκριμένο ρόλο και την απαραίτητη πολιτική εμπειρία. Εκείνο που προσθέτουν είναι ότι δεν έχει δοθεί «γήπεδο» στον Γιώργο Κατρούγκαλο.

Και οι δύο ομάδες πάντως, συμφωνούν ότι το αποτέλεσμα και των δύο σεναρίων είναι το ίδιο. Εκείνος που βγαίνει εκτεθειμένος είναι ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος δεν μπορεί να αρθρώσει δομημένο πολιτικό λόγο σε αυτό το επίπεδο και μάλιστα σε μία περίοδο που τα διπλωματικά θέματα βρίσκονται πολύ ψηλά στην ατζέντα.