Μπρα ντε φερ
Μπρα ντε φερ Δημήτρης Τάκης Χριστίνα Κοραή
voridis_aksiologisi
Πολιτική

Βορίδης για αξιολόγηση στο Δημόσιο: Γίνεται αλλά παίρνουν όλοι πάνω από 7 βαθμούς - Τι πρέπει να αλλάξει

«Είναι ως μη αξιολόγηση», επισήμανε ο υπουργός Εσωτερικών

Την ουσιαστική χρησιμότητα της αξιολόγησης που γίνεται αυτή τη στιγμή στην πλειοψηφία του δημόσιου τομέα , αμφισβήτησε ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, με αφορμή τη σημερινή απεργία των εκπαιδευτικών.

Mιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο υπουργός επισήμανε πως αυτό που γίνεται στον δημόσιο τομέα είναι ως μη αξιολόγηση και εξήγησε ότι το 95% των αξιολογουμένων παίρνει βαθμούς από 7 και 7,5 έως 8,9 και το υπόλοιπο ποσοστό παίρνει πάνω από το 9.

«Άρα λοιπόν έχουμε ένα τεράστιο κομμάτι αξιολογουμένων που βρίσκεται σε αυτή τη βαθμίδα που σας λέω: 7,5 έως 8,9 ώστε τελικώς αυτό δεν έχει καμία σημασία ως αξιολόγηση», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Είναι και ένα ερώτημα αφού όλοι παίρνουν έναν τέτοιο βαθμό τι την κάνουμε την αξιολόγηση; Ποιό το νόημά της δηλαδή;», υπογράμμισε ο κ. Βορίδης.

Παράλληλα ο υπουργός Εσωτερικών σημείωσε ότι πρέπει να ανοίξει μια βαθιά συζήτηση σχετικά με το θέμα, διευκρινίζοντας ότι δεν παραπέμπει σε κάποια τιμωρητική αξιολόγηση, αλλά μιλά για αξιολόγηση βελτιωτική όπως γίνεται σε όλες τις μεγάλες πολυεθνικές εταιρίες. Μάλιστα ο ίδιος διαβεβαίωσε ότι είναι απολύτως σαφές η αξιολόγηση δεν σχετίζεται με απολύσεις.

Προκειμένου να βελτιωθούν οι υπηρεσίες που παρέχονται στους πολίτες, ο υπουργός Εσωτερικών τόνισε ότι χρειάζονται τα εξής:

  • Στοχοθεσία, που είναι μια μεγάλη συζήτηση στο δημόσιο
  • Διοικητικά εργαλεία, όπως μπόνους παραγωγικότητας και τηλεργασία
  • Αξιολόγηση των προϊσταμένων, δηλαδή αυτών που έχουν την ευθύνη για τον τρόπο επίτευξης των στόχων.