

Θετική είναι η αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ να συσταθεί εξεταστική επιτροπή της Βουλής, όπου επικεντρώνεται «στη διερεύνηση της επιχείρησης πολιτικής χειραγώγησης της κοινής γνώμης».
Υπέρ τάσσεται το Κίνημα Αλλαγής, το ΚΚΕ, το ΜέΡΑ25 αλλά και η Εληνική Λύση για την χρηματοδότηση των Μέσων Ενημέρωσης και τις δημοσκοπήσεις, γεγονός που καθιστά ευκολότερη την εξεύρεση των 120 ψήφων που απαιτούνται από το αναθεωρημένο Σύνταγμα για την συγκρότησή της.
Ειδικότερα, κοινοβουλευτικές πηγές του Κινήματος Αλλαγής σχολιάζοντας την κατάθεση της πρότασης από τον ΣΥΡΙΖΑ για την σύσταση εξεταστικής επιτροπής, ανέφεραν: «Λέμε ναι, όπως άλλωστε έχουμε πράξει και σε όλες τις εξεταστικές» και πρόσθεταν εμφατικά: «Όλα στο φως». Οι ίδιες πηγές ενημέρωσης μετέδιδαν ότι το ζήτημα θα απασχολήσει και την συνεδρίαση της ΚΟ του κόμματος η οποία θα συγκληθεί εντός των προσεχών εικοσιτετράωρων.
Από τον Περισσό επισημαίνουν σχετικά με την πρόταση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής αναφορικά με τη «διερεύνηση ζητημάτων χειραγώγησης της κοινής γνώμης και κατασπατάλησης δημοσίου χρήματος» πως: «Το ΚΚΕ ψηφίζει την πρόταση για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής ζητώντας παράλληλα να γίνει διεύρυνση του περιεχομένου, ιδιαίτερα σε ό,τι έχει να κάνει με την κρατική χρηματοδότηση των ΜΜΕ τα τελευταία χρόνια, με αφορμή διαφημιστικές καμπάνιες».
Και συμπληρώνουν: «Η θέση αυτή του ΚΚΕ είναι συνεπής και με την τροπολογία που έχει καταθέσει εδώ και ενάμιση χρόνο, η οποία προέβλεπε τη δωρεάν προβολή μηνυμάτων σε όλα τα Μέσα, όταν αυτά σχετίζονται με τη δημόσια υγεία, την πλήρη διαφάνεια σε όλες τις άλλες περιπτώσεις, αλλά και την έρευνα για το πώς ξοδεύτηκαν τα χρήματα του ελληνικού λαού τα τελευταία τουλάχιστον δέκα χρόνια, στο πλαίσιο της κρατικής διαφήμισης, μια τροπολογία που είχε απορριφθεί τόσο από την κυβέρνηση, όσο κι από τον ΣΥΡΙΖΑ και τ’ άλλα κόμματα.
Το ΚΚΕ θα συμβάλλει σε αυτή την κατεύθυνση, παίρνοντας υπόψη του την αρνητική πείρα από αντίστοιχες επιτροπές, που εξαντλήθηκαν σε μικροκομματικούς καβγάδες και τελικά εμπόδισαν την ουσιαστική διερεύνηση των ζητημάτων».
Το κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου αναφέρει για το θέμα: «Εδώ και 18 μήνες, από την πρώτη σκανδαλώδη «λίστα» χρηματοδότησης ΜΜΕ με πρόσχημα την πανδημία, η Ελληνική Λύση είχε απαιτήσει την σύσταση εξεταστικής επιτροπής προκειμένου να διερευνηθούν αυτές οι δαπάνες. Συμπεριλαμβανομένων των καταγγελιών για «δουλεμένες» δημοσκοπήσεις, που παρέπεμπαν σε «αδιαφανείς συναλλαγές».
Σήμερα, επιτέλους, η αξιωματική αντιπολίτευση αποφάσισε να υιοθετήσει την δική μας πρόταση και να προτείνει την σύσταση εξεταστικής επιτροπής. Παραλείποντας όμως να αναφερθεί στα «δώρα» της κυβέρνησης στους καναλάρχες, μέσω της αναστολής καταβολής δόσεων, που χρήζουν επίσης διερεύνησης.
Εμείς θα απευθύνουμε στην κυβέρνηση την ρήση του Αμερικανού συγγραφέα Τσαρλς Μπουκόφσκι: «Αν καταφέρεις να ξεγελάσεις κάποιον δεν σημαίνει ότι είναι χαζός. Απλά σημαίνει ότι δεν είσαι άξιος της εμπιστοσύνης του. Όλα λοιπόν στο φως».Την κατάθεση πρότασης από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για σύσταση εξεταστικής σχολιάζει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας.
«Καταθέσαμε πρόταση Εξεταστικής Επιτροπής για να διερευνηθούν όλες οι περιπτώσεις χειραγώγησης της κοινής γνώμης με σπατάλη δημοσίου χρήματος. Από λίστα Πέτσα ως εταιρείες δημοσκοπήσεων που ιδιοκτήτες χρηματοδοτούνται από το Δημόσιο.
Η ΝΔ έχει την πλειοψηφία. Όμως θα το αντέξει;» έγραψε ο κ. Τσίπρας.
Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για να υπερψηφιστεί χρειάζεται μόλις 120 βουλευτές (κι όχι 151), δεδομένου ότι στην αναθεώρηση του Συντάγματος που ψηφίστηκε πρόσφατα, το «όριο» κατέβηκε δίνοντας το δικαίωμα στην μειοψηφία να συστήσει μια τέτοια επιτροπή.
Σύμφωνα με το αναθεωρημένο Σύνταγμα για τη συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής προβλέπονται στο Άρθρο 68: Κοινοβουλευτικές και Εξεταστικές Επιτροπές τα εξής:
1. Η Βουλή στις αρχές κάθε τακτικής συνόδου συνιστά από τα μέλη της διαρκείς κοινοβουλευτικές επιτροπές για να εξετάζουν και να επεξεργάζονται τα νομοσχέδια και τις προτάσεις νόμων που υποβάλλονται, όπως ορίζει ο Κανονισμός της Βουλής.