δενδιασ
Πολιτική

Στις ΗΠΑ ο Δένδιας την Πέμπτη για τις υπογραφές της συμφωνίας αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας

«Δυστυχώς, δεν μοιράζονται όλοι στη γειτονιά μας το όραμά μας, την προώθηση δηλαδή της ειρήνης, της σταθερότητας και της ασφάλειας».

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας αναχωρεί για τις ΗΠΑ την Τετάρτη, προκειμένου να συμμετάσχει στις 13 και 14 Οκτωβρίου στον τρίτο γύρο του Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας-ΗΠΑ και να υπογράψει με τον Αμερικανό ομόλογό του Antony Blinken, το δεύτερο τροποποιητικό πρωτόκολλο της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας.

Ο υπουργός εξωτερικών θα συναντηθεί επίσης με τον με τον Ισραηλινό υπουργό Εξωτερικών Yair Lapid και τον Εμιρατινό ομόλογό του Σεΐχη Abdullah bin Zayed Al Nahyan, ο οποίος θα βρίσκεται επίσης στην Ουάσιγκτον.

Λίγες ώρες πριν από το ταξίδι ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας έστειλε ένα ακόμα μήνυμα στην Άγκυρα, μιλώντας σε τηλεδιάσκεψη του ΟΑΣΕ.

«Δυστυχώς, δεν μοιράζονται όλοι στη γειτονιά μας το όραμά μας, την προώθηση δηλαδή της ειρήνης, της σταθερότητας και της ασφάλειας, προς όφελος όλων των εμπλεκόμενων χωρών και λαών. Ας στείλουμε όλοι το μήνυμα ότι η απάντηση στις κοινές μας προκλήσεις έγκειται αποκλειστικά στον σεβασμό του διεθνούς δικαίου» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών.

Η Άγκυρα επανήλθε με έκτακτη ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Άμυνας το οποίο προσπαθώντας να δικαιολογήσει τον νέο πλου του «Oruc Reis» έδωσε στη δημοσιότητα χάρτη με τους ισχυρισμούς της για τα όρια της υφαλοκρηπίδας και την περιοχή που κινείται το ερευνητικό της σκάφος.

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου προσπαθεί να ρίξει γέφυρες στις ΗΠΑ σε μία προσπάθεια να «επουλώσει τις πληγές» από το ναυάγιο με τα F35.

«Ως αντάλλαγμα για το ποσό που πληρώσαμε (για τα F-35) θα μπορούσε να εξεταστεί το ενδεχόμενο της επέκτασης του στόλου των F-16 ή του εκσυγχρονισμού αυτών που διαθέτουμε» υποστήριξε ο Ιμπραήμ Καλίν.

Οι δηλώσεις αυτές του Καλίν ήρθαν λίγη ώρα μετά τις ιαχές Ακάρ πως η Ελλάδα δεν μπορεί να αποκτήσει υπεροχή έναντι της Τουρκίας.

Δείτε το σχετικό βίντεο