mitsotakis_Dendias
Πολιτική

Αύριο στις ΗΠΑ υπογράφεται η νέα αμυντική συμφωνία Ελλάδος-ΗΠΑ – Τα βασικά σημεία της συμφωνίας

Περαιτέρω στρατιωτική και στρατηγική ενίσχυση της Ελλάδας

Ημερομηνία ορόσημο θα είναι και η αυριανή για την περαιτέρω στρατιωτική και στρατηγική ενίσχυση της Ελλάδος, καθώς αύριο υπογράφεται η νέα ελληνοαμερικανική αμυντική συμφωνία. Ο Νίκος Δένδιας βρίσκεται από σήμερα στην Ουάσιγκτον προκειμένου να συμμετάσχει στον τρίτο γύρο του Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας-ΗΠΑ και στην υπογραφή της ελληνοαμερικανικής αμυντικής συμφωνίας.

 Ο Έλληνας ΥΠΕΞ θα υπογράψει, μαζί με τον Αμερικανό ομόλογό του, Αντονι Μπλίνκεν, τo Δεύτερο Τροποποιητικό Πρωτόκολλο της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας.

 Απόψε ο κ. Δένδιας θα συναντηθεί με τον βουλευτή (Congressman) John Sarbanes, καθώς και με τον γερουσιαστή Chris Van Hollen και θα παραβρεθεί σε δεξίωση με εκπροσώπους της ελληνικής ομογένειας.

 Στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ η συνάντηση με Μπλίνκεν

Την Πέμπτη 14 Οκτωβρίου θα μεταβεί στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, όπου θα έχει αρχικά κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών. Θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες. Οι δύο υπουργοί θα εγκαινιάσουν με εισαγωγικές παρεμβάσεις τους τον τρίτο γύρο του Στρατηγικού Διαλόγου.

Οι δηλώσεις αναμένεται να ξεκινήσουν περίπου στις 16:45 ώρα Ελλάδας και θα μεταδοθούν απευθείας από τον ιστότοπο του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών. Αμέσως μετά, θα ακολουθήσει η υπογραφή του Δεύτερου Πρωτοκόλλου Τροποποίησης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας.

Στη συνέχεια, ο υπουργός Εξωτερικών αναμένεται να συναντηθεί με τον Εμιρατινό ομόλογό του, σεΐχη Abdullah bin Zayed Al Nahyan, ο οποίος θα βρίσκεται επίσης στην Ουάσιγκτον.

 Τέλος, θα συμμετάσχει σε εκδήλωση του Center for European Policy Analysis, με θέμα το ρόλο της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο.

 «Οι ΗΠΑ παρακάμπτουν τα Στενά του Βοσπόρου»

Εξαιρετικά σημαντική χαρακτήρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος  Γιάννης Οικονόμου την ελληνοαμερικανική συμφωνία, κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων με αφορμή τη συνάντηση Μητσοτάκη-Δένδια στο Μαξίμου, ενόψει της υπογραφής της συμφωνίας την Πέμπτη.

 Όπως εξήγησε, με τη συμφωνία οι ΗΠΑ παρακάμπτουν τα Στενά του Βοσπόρου.

 Ο Γιάννης Οικονόμου σημείωσε ότι η συμφωνία Ελλάδας-ΗΠΑ ενισχύει το στρατιωτικό αλλά και το στρατηγικό αποτύπωμα των ΗΠΑ στη χώρα μας. Είναι εξαιρετικά σημαντικό που συμπεριλαμβάνεται στη συμφωνία τόπος κοντά στα χερσαία μας σύνορα στον Έβρο, με την αυξημένη σημασία που έχει αποκτήσει η Αλεξανδρούπολη ως τόπος μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου, ως ενεργειακό κέντρο, ως τόπος που θα επιτρέψει στις αμερικανικές δυνάμεις να μεταφέρουν στα Βαλκάνια υλικό, παρακάμπτοντας τα Στενά.

 «Η αξιοποίηση αντίστοιχου χώρου στα νησιά πολλαπλασιάζει τις δυνατότητες και της χώρας μας αλλά και των ΗΠΑ σε ό,τι αφορά την παρουσία τους στην Ανατολική Μεσόγειο», επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

  Ερωτηθείς για την αποστροφή Τσαβούσογλου περί μονομερούς ανακήρυξης ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Γιάννης Οικονόμου σχολίασε ότι δεν θα είναι η πρώτη φορά που η Τουρκία, σε πείσμα του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας, προσπαθεί να δημιουργήσει τέτοιου είδους καταστάσεις, όπως με το απολύτως παράνομο και ανυπόστατο σύμφωνο που έχει υπογράψει με τη Λιβύη. «Η χώρα μας μένει σταθερά σε αυτά που ορίζονται από το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας, και ενισχύοντας την αποτρεπτική της ικανότητα είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμη να υπερασπιστεί το Διεθνές Δίκαιο και τα κυριαρχικά της δικαιώματα», διεμήνυσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

 Τα σημεία-κλειδιά της ελληνοαμερικανικής συμφωνίας

Σε πρόσφατη συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής», ο Νίκος Δένδιας ανέφερε ότι παράλληλα με την υπογραφή της συμφωνίας, αναμένεται και ισχυρή πολιτική δήλωση από τον Αντονι Μπλίνκεν, η οποία θα έχει τρία βασικά σημεία, με ένα από αυτά να αφορά τη στάση της Τουρκίας και τις προκλήσεις απέναντι σε Ελλάδα και Κύπρο.

 Αναφορικά με το περιεχόμενο της επιστολής του Αμερικανού ΥΠΕΞ που θα «συνοδεύσει το πρωτόκολλο και θα αποτελέσει ουσιαστικά μονομερή πολιτική δέσμευση των ΗΠΑ», ο κ. Δένδιας σημειώνει πως «αναμένεται να περιέχει τουλάχιστον τρία σημεία καθοριστικής σημασίας, στη βάση πάντα του Διεθνούς Δικαίου».

 Και οι τουρκικές προκλήσεις στο τραπέζι

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, θα συζητήσει αναλυτικά με τον κ. Μπλίνκεν την κατάσταση στην περιοχή και θα του εκθέσει τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας και τις προκλητικές ενέργειες έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου. Παράλληλα, οι δύο υπουργοί θα εγκαινιάσουν τον τρίτο γύρο του Στρατηγικού Διαλόγου.