Στην αποτελεσματική λύση του ευρωπαϊκού ψηφιακού πιστοποιητικού που κατατέθηκε στην ΕΕ τον Ιανουάριο του 2021 από τον Έλληνα Πρωθυπουργό απέναντι στην προσπάθεια προστασίας από την πανδημία και την διευκόλυνση στις μετακινήσεις, αναφέρθηκε σε ανάρτησή του ο Άκης Σκέρτσος. Ο κ. Σκέρτσος σημείωσε ότι 43 χώρες της Ευρώπης, της Β. Αφρικής και της Μ. Ανατολής έχουν υιοθετήσει το ψηφιακό πιστοποιητικό.

Ειδικότερα αναφέρει στην ανάρτησή του:

Το ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό, μια ελληνική ιδέα που κατατέθηκε στην ΕΕ τον Ιανουάριο του 2021 από τον Έλληνα Πρωθυπουργό, υιοθετήθηκε και υλοποιήθηκε από την Κομισιόν σε χρόνο ρεκόρ για τα ευρωπαϊκά δεδομένα διευκολύνοντας σημαντικά τις ασφαλείς μετακινήσεις το καλοκαίρι που μας πέρασε.

Εννιά μήνες μετά το ψηφιακό πιστοποιητικό είναι ήδη πραγματικότητα για 43 χώρες της Ευρώπης, της Β. Αφρικής και της Μ. Ανατολής (και 15 εν αναμονή) και έχει εκδοθεί σε 468 εκατομμύρια μοναδικά αντίτυπα.

Η Ευρώπη απέδειξε, έτσι, ότι ακούει και μπορεί να εφαρμόζει γρήγορα και αποτελεσματικά καινοτόμες λύσεις που εμβαθύνουν την ευρωπαϊκή συνεργασία και υπηρετούν την ελευθερία των μετακινήσεων ακόμη και σε συνθήκες πανδημίας. Η δε Ελλάδα χάρη στην έγκαιρη κινητοποίησή της και τις συνθήκες ασφαλών μετακινήσεων στις πύλες εισόδου κατάφερε να σημειώσει πολύ θετικές επιδόσεις στον τουρισμό που ξεπέρασαν τις αρχικές προβλέψεις όλων.