Μεγάλη ικανοποίηση επικρατεί στην κυβέρνηση για την έναρξη λειτουργίας τριών κέντρων μεγάλων αμερικανικών εταιρειών στην Ελλάδα, κάτι που, εκτός από τη δημιουργία πρόσθετης αξίας και νέων θέσεων εργασίας, στέλνει κι ένα σήμα στη διεθνή επιχειρηματική κοινότητα για το φιλικό για επενδύσεις περιβάλλον στη χώρα μας και τον ηγετικό ρόλο που προβλέπεται να έχει σε ευρύτερες γεωπολιτικές περιοχές.

Παράλληλα, μια σειρά κινήτρων που έχουν δοθεί τα τελευταία δύο χρόνια για την προσέλκυση κεφαλαίων και επενδύσεων δείχνουν να αποδίδουν καρπούς: Σύμφωνα με πληροφορίες των «Π», μάλιστα, μόνο η έκπτωση φόρου 50% για μεταφορά φορολογικής έδρας στην Ελλάδα έχει φέρει περίπου 1.000 αιτήσεις μέχρι σήμερα στο υπουργείο Οικονομικών για υπαγωγή στη ρύθμιση αυτή και συνεπώς για εγκατάσταση στην Ελλάδα.

Πρόκειται για την απαλλαγή για επτά χρόνια και από τον φόρο εισοδήματος και από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης για το 50% του εισοδήματος από μισθωτή εργασία στην Ελλάδα. Αφορά φυσικό πρόσωπο που δεν ήταν φορολογικός κάτοικος Ελλάδος τα τελευταία πέντε χρόνια, ξεκινά νέα δουλειά και μεταφέρει τη φορολογική του κατοικία στην Ελλάδα και δηλώνει ότι θα παραμείνει στην Ελλάδα τουλάχιστον για μία διετία.

Τα δύο κέντρα της Pfizer που εγκαινιάστηκαν την Τρίτη στη Θεσσαλονίκη, το Κέντρο Ψηφιακού Μετασχηματισμού και το Κέντρο Επιχειρησιακών Λειτουργιών, ισοδυναμούν με ψήφο εμπιστοσύνης στις δυνατότητες της Ελλάδας και του εργατικού δυναμικού της, τονίζουν κυβερνητικές πηγές, υπενθυμίζοντας ότι τα εγκαίνια στη Θεσσαλονίκη έρχονται μία ημέρα μετά τη θεμελίωση ενός ακόμα σημαντικού έργου, του νεότερου Data Center της Lamda Hellix (που έχει εξαγοραστεί από την αμερικανική Digital Realty), στην Αττική.

Το επόμενο στάδιο 

Την προηγούμενη Παρασκευή (15/10), το απόγευμα ήταν προγραμματισμένο επίσης να γίνουν τα εγκαίνια για το Διεθνές Κέντρο Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Ψηφιακών Δεξιοτήτων της εταιρείας Cisco, στο κτίριο των Παλιών Δημοτικών Σφαγείων, στη δυτική περιοχή της Θεσσαλονίκης.

ΧΡΙΣΤΟΣ ΔΗΜΑΣ: Η Pfizer έχει προσλάβει πάνω από 500 εργαζομένους και το επόμενο διάστημα θα δημιουργηθούν περισσότερες από 1.100 νέες, ποιοτικές και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας


«Επενδύσεις αυτού του είδους τονώνουν την εξωστρέφεια, την έρευνα και την ανάπτυξη, αλλά και την παραγωγή νέου πλούτου, άυλου και υλικού. Παράλληλα, εκκινούν έναν ενάρετο κύκλο επιχειρηματικότητας, καθώς επενδύσεις κολοσσών, όπως η Pfizer, πλαισιώνονται από ένα οικοσύστημα εταιρειών και δραστηριοτήτων που υποστηρίζουν τις ανάγκες της», υπογραμμίζουν κυβερνητικές πηγές. «Αυτά μεταφράζονται σε αυξημένη οικονομική δραστηριότητα, αυξημένη απασχόληση και αξιοποίηση των προσόντων του επιστημονικού προσωπικού της χώρας, ειδικά των νέων επιστημόνων», συμπληρώνουν. Το συνολικό όφελος της επένδυσης για τη Θεσσαλονίκη εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 600 εκατομμύρια ευρώ σε ορίζοντα δεκαετίας. Οι υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις της Pfizer θα έχουν έκταση άνω των 9.000 τ.μ. και θα απασχοληθούν παραπάνω από 700 εργαζόμενοι επιστήμονες δεδομένων και άλλων ειδικοτήτων. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Νίκο Γκαριμπόλντι, επικεφαλής του Ψηφιακού Κέντρου Τεχνολογίας και Καινοτομίας της φαρμακοβιομηχανίας Pfizer στην πόλη, έχει εκφράσει την εκτίμηση ότι η Θεσσαλονίκη θα μπορούσε υπό προϋποθέσεις να εξελιχθεί στη Silicon Valley της Ελλάδας, τονίζοντας πως «η Θεσσαλονίκη είναι μια πόλη γεμάτη ταλέντα. Δεν είναι τυχαίο ότι διαθέτει εννέα παγκοσμίως αναγνωρισμένα ερευνητικά κέντρα και μερικά από τα μεγαλύτερα πανεπιστήμια στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, με τα οποία και επιθυμούμε τη συνεργασία».

«Η Ελλάδα πρέπει να πρωταγωνιστεί στη Νοτιοανατολική Ευρώπη στην έρευνα και την καινοτομία», δηλώνει στα «Π» ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αρμόδιος για την έρευνα και την καινοτομία, Χρίστος Δήμας. «Με τη νέα επένδυση της Pfizer γνωρίζουμε ότι, όχι μόνο πετυχαίνουμε αυτόν τον στόχο, αλλά μπορούμε να πρωταγωνιστήσουμε και σε παγκόσμιο επίπεδο. Θέλουμε να ξέρουν οι Έλληνες πως έχουν τη δυνατότητα να πετύχουν τους επαγγελματικούς τους στόχους και τα όνειρά τους εντός της πατρίδας τους και να μην οδηγούνται στην υποχρεωτική μετανάστευση. Ήδη η Pfizer έχει προσλάβει τα τελευταία δύο χρόνια πάνω από 500 εργαζομένους και συνολικά το επόμενο διάστημα θα δημιουργηθούν περισσότερες από 1.100 νέες, ποιοτικές και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως το 15% των εργαζομένων είναι Έλληνες επιστήμονες που επέστρεψαν από το εξωτερικό», σημειώνει επίσης ο υφυπουργός