Tα ξίφη τους διασταύρωσαν ο Νεκτάριος Φαρμάκης και ο Κώστας Αγοραστός αναφορικά το ζήτημα της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το Υδροηλεκτρικό Έργο (ΥΗΕ) Μεσοχώρας, στον ποταμό Αχελώο. 

Οι δύο περιφερειάρχες βρέθηκαν σε κοινό πάνελ με τους Cees Loggen, πρόεδρος παραθαλάσσιων περιοχών στο Συμβούλιο της Ευρώπης και Csaba Borboly, μέλος επιτροπής Περιφερειών και συνομίλησαν με τον δημοσιογράφο Σωτήρη Πολύζο, στο πλαίσιο των συζητήσεων της πρώτης μέρας του Olympia Forum II.

Η συζήτηση ωστόσο χτύπησε κόκκινο όταν ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας και ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας αναφέρθηκαν στην αναγκαιότητα ή μη της ολοκλήρωσης του υδρο-ηλεκτρικού έργου.

Ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας επανέλαβε την κάθετη αντίθεση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και ανέφερε ότι: «Η μελέτη είναι ελλιπής και βασίζεται σε παρωχημένα στοιχεία. Είναι ένα πολιτικό κείμενο και για αυτό το λόγο δεν το στηρίζει η περιφερειακή αρχή της Δυτικής Ελλάδος»,  ενώ τόνισε ότι και η διαφωνία αυτή θα διευθετηθεί από τα δικαστήρια.

Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός έκανε λόγο για έλλειψη σύμπνοιας από την πλευρα του συναδέλφου του στη Δυτική Ελλάδα: « Χωρίς σύμπνοια και συνεργασία δεν προχωράμε μπροστά. Η Θεσσαλία έχει στηρίξει αντίστοιχα έργα στη Δυτ. Ελλάδα». 

Ο κ. Αγοραστός ανέφερε σχετικά με τους Αιτωλοακαρνάνες ότι θα είναι: «Υπεύθυνοι για μελλοντικές καταστροφές στη Θεσσαλία λόγω των ημιτελών έργων, για το γεγονός πως οι αγρότες και οι νοικοκυρέοι δεν θα έχουν φθηνή ενέργεια και που λένε το νερό…νεράκι».«Αν θέλουν να πνίγονται από τον Αχελώο και να πληρώνει το κράτος είναι άλλο», είπε θυμίζοντας τη θετική στάση της Θεσσαλίας για τα φράγματα σε Στράτο και Καστράκι. Ζήτησε συνεργασία και συνέργεια από τη Δυτική Ελλάδα υποστηρίζοντας παράλληλα τις γνωστές θέσεις για το Υδροηλεκτρικό της Μεσοχώρας κάνοντας λόγο για απώλεια 450 εκατ. ευρώ για τον ελληνικό λαό στα 12 χρόνια που δεν λειτουργεί.

Ο Νεκτάριος Φαρμάκης αρχικά επισήμανε πως «πρόκειται για μία Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που «ψέγει» αποφάσεις της δικαιοσύνης, κάνοντας πολιτικές κρίσεις και άρα, δεν είναι μία επιστημονική μελέτη αλλά μάλλον μία. Για Μελέτη Πολιτικών Επιπτώσεων την οποία όλοι οι αρμόδιοι φορείς της Πολιτείας οφείλουν να επανεξετάσουν».«Εμείς στηριζόμαστε στη νομιμότητα. Άκουσα στοχοποίηση μιας ολόκληρης κοινωνίας. Αυτό σαν περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας δεν το ανέχομαι, το επιστρέφω», απάντησε στις αιτιάσεις Αγοραστού.

«Το νερό…νεράκι κάποιοι το λένε γιατί επέλεξαν και ζούσαν όχι όπως έπρεπε», πρόσθεσε ο κ. Φαρμάκης υπονοώντας τις λάθος επιλογές στη διαχείριση νερού στη Θεσσαλία. Αναφορά που ξεσήκωσε τον κ. Αγοραστό που υποστήριξε πως η Δυτική Ελλάδα καταστρέφει το περιβάλλον. Ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας επέμενε στις αποφάσεις της Δικαιοσύνης και τη νομιμότητα.

Δείτε το απόσπασμα από το 16ο λεπτό και μετά