Πλήρως αλλαγμένα είναι τα δεδομένα στις εσωκομματικές διαδικασίες ανάδειξης νέας ηγεσίας στο Κίνημα Αλλαγής, καθώς το βράδυ της Τετάρτης, ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για τον προεδρικό θώκο του ΚΙΝΑΛ.

Τα τελευταία 24ωρα και ειδικότερα, μετά τη σωρεία υποψηφίων για την προεδρία της «Δημοκρατικής Παράταξης», στον κ. Παπανδρέου ασκήθηκαν έντονες πιέσεις για να κατέλθει ως υποψήφιος. Κοινό μυστικό αποτελεί το γεγονός ότι από το Σαββατοκύριακο, ο πρώην πρωθυπουργός είχε πάρει τις αποφάσεις του, κρατώντας σε αγωνία μέχρι την τελευταία στιγμή τον πολιτικό κόσμο. Πλέον, τα δεδομένα και οι ισορροπίες έχουν εκ βάθρων διαφοροποιηθεί, καθώς μπορεί να μπήκε τελευταίος στη μάχη για τις εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για τις 5 και 12 Δεκεμβρίου, ωστόσο είναι βέβαιο ότι το πολιτικό μέγεθος αλλά φυσικά και το όνομά που έχει συνδεθεί με τον ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ και πατέρα του, Ανδρέα Παπανδρέου, γεννά έντονα συναισθήματα στους ψηφοφόρους του κεντροαριστερού χώρου.

Η «Νέα Αλλαγή» που επιδιώκει

Η ανακοίνωση της υποψηφιότητας Παπανδρέου έγινε χθες το βράδυ με βασικό σύνθημα ότι «χρειαζόμαστε μια Νέα Αλλαγή».

Ο πρώην πρωθυπουργός, μιλώντας για συμπόρευση με τις άλλες προοδευτικές δυνάμεις στην Ευρώπη και τον κόσμο, που επανέρχονται δυναμικά ανέφερε ότι θέλοντας να δώσει το στίγμα της επόμενης ημέρας σε περίπτωση που εκλεγεί, ευελπιστεί να συμβάλει ώστε να ξαναγίνει η παράταξη μεγάλη και ισχυρή καθώς και καταλύτης για την διαμόρφωση μιας προοδευτικής πρότασης διακυβέρνησης.

Κάτι που έγινε αντιληπτό, ήταν πως ο πρόεδρος του ΚΙΔΗΣΟ στη δήλωσή του, δεν αναφέρθηκε στο «Κίνημα Αλλαγής», μιλώντας για τη Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη, ενώ έκανε λόγο για «νέα αλλαγή» -που είναι και προγραμματική κατεύθυνση του ΚΙΝΑΛ και της κας Γεννηματά.

Ποιοι θα κρατήσουν την υποψηφιότητά τους;

Ένα από τα ερωτήματα που έρχεται σε όλους όσους ασχολούνται με τις εσωκομματικές εκλογές στο Κίνημα Αλλαγής, είναι εάν θα φτάσουν και οι επτά υποψήφιοι μέχρι το τέλος ή αν κάποιος ή κάποιοι από αυτούς αποσύρουν την υποψηφιότητά τους. Όπως αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες, όλοι ανεξαιρέτως οι υποψήφιοι εκφράζουν τη βούλησή τους να μην κάνουν πίσω λόγω της υποψηφιότητας Παπανδρέου.

Είναι δε χαρακτηριστικό το γεγονός ότι ο Βασίλης Κεγκέρογλου που τις προηγούμενες ημέρες είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο της απόσυρσής του αν ο πρώην πρωθυπουργός ανακοίνωνε την υποψηφιότητά του, επέλεξε τελικά χθες, λίγο πριν τις ανακοινώσεις Παπανδρέου να επισημοποιήσει τη δική του υποψηφιότητα με την κατάθεση των υπογραφών στήριξης στην αρμόδια επιτροπή του ΚΙΝΑΛ.

Ο έβδομος υποψήφιος

Ο Γιώργος Παπανδρέου είναι κατά σειρά ο έβδομος υποψήφιος πρόεδρος που ανακοινώνει την υποψηφιότητά του, ενώ ήδη οι Ανδρέας Λοβέρδος, Χάρης Καστανίδης και Βασίλης Κεγκέρογλου έχουν καταθέσει τις απαιτούμενες υπογραφές στήριξης στην αρμόδια επιτροπή (ΕΔΕΚΑΠ) του ΚΙΝΑΛ.

Σήμερα, όπου λήγει η προθεσμία υποβολής των υποψηφιοτήτων θα καταθέσει και τυπικά τις απαιτούμενες υπογραφές ο Νίκος Ανδρουλάκης ενώ κανονικά στη μάχη της συλλογής υπογραφών στήριξης των δικών τους υποψηφιοτήτων παραμένουν οι Παύλος Χρηστίδης και Παύλος Γερουλάνος.

Το «πρόβλημα» στο «προεδρικό μπλοκ» με την αλλαγή δεδομένων

Πριν την ανακοίνωση Παπανδρέου, αρκετοί που γνωρίζουν τις ισορροπίες στο ΚΙΝΑΛ εκτιμούσαν ότι η μάχη θα κρινόταν ανάμεσα στους Ανδρουλάκη και Λοβέρδο. Τώρα τα δεδομένα αλλάζουν, αν και ουδείς αυτή τη στιγμή μπορεί να προβλέψει την απήχηση που θα έχει ο Γιώργος Παπανδρέου.

Αναφορικά με τη δεξαμενή την εν δυνάμει κοινή δεξαμενή των ψηφοφόρων, το μεγαλύτερο πρόβλημα θα έχουν υποψήφιοι όπως οι κ.κ. Καστανίδης, Κεγκέρογλου αλλά Χρηστίδης και Γερουλάνος. Στον αντίποδα, δεν φαίνεται να επηρεάζονται πολύ οι Ανδρουλάκης και Λοβέρδος.