Η τρίτη και ενδεχομένως φαρμακερή προσπάθεια για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ (φαίνεται πως) θα είναι η επικείμενη για τον Γιώργο Παπανδρέου.

Η πρώτη ήταν χωρίς αντίπαλο το 2004 και η δεύτερη, η σκληρότερη όλων, το 2007 απέναντι στον Ευάγγελο Βενιζέλο. Τώρα, όλες οι εκτιμήσεις συγκλίνουν στο συμπέρασμα πως ο πρώην πρωθυπουργός είναι εκ νέου διατεθειμένος να αναβαπτιστεί από τη βάση του κόμματος, παίρνοντας μέρος στην κούρσα για την ηγεσία.

Συνεργάτες του ούτε επιβεβαιώνουν ούτε διαψεύδουν τα σενάρια, λέγοντας πως «δεν υπάρχει ακόμα καμία οριστική απόφαση». Απολύτως διασταυρωμένες πληροφορίες, ωστόσο, αναφέρουν ότι ο ίδιος κ. Παπανδρέου τηλεφωνεί προσωπικά σε βουλευτές και στελέχη του κόμματος και τους ενημερώνει για τις προθέσεις του. Παραλλήλως, από τις συναντήσεις που είχε σήμερα Δευτέρα με τους κυρίους Ανδρουλάκη και Κεγκέρογλου, ενισχύεται ακόμα περισσότερο η σχετική συζήτηση, όπως επίσης και από την ανάρτηση που έκανε με αφορμή την επέτειο της ιστορικής νίκης του ΠΑΣΟΚ το 1981.

Την Τρίτη ο κ. Παπανδρέου θα βρεθεί στην Κωνσταντινούπολη, προκειμένου να πάρει μέρος σε τιμητική εκδήλωση για τον σπουδαίο Μίκη Θεοδωράκη.

Άρα, με βάση όλες τις εκτιμήσεις ο Γιώργος Παπανδρέου θα εξαντλήσει τα χρονικά περιθώρια που αποφάσισε η επιτροπή εκλογών και θα ανακοινώσει την, όπως όλα δείχνουν, υποψηφιότητά του την Τετάρτη ή την Πέμπτη που είναι και η καταληκτική ημερομηνία. Ήδη, μάλιστα, φαίνεται πως στελέχη με μεγάλη οργανωτική εμπειρία όπως η Τόνια Αντωνίου, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος, η Κατερίνα Μπατζελή, προετοιμάζουν την υποψηφιότητά του. Το ίδιο ισχύει και με βουλευτές που φαίνεται να είναι κοντά του, μεταξύ αυτών, ο Γιώργος Καμίνης, ο Γιώργος Αρβανιτίδης, ο Ιλχάν Αχμέτ, ο Μπαράν Μπουρχάν κ.α.

Από εκεί και πέρα, το ερώτημα που προκύπτει είναι τι θα πράξουν οι υπόλοιποι υποψήφιοι, με εξαίρεση, φυσικά τους κυρίους Ανδρουλάκη και Λοβέρδο, οι οποίοι δεν επηρεάζονται από τη διαφαινόμενη υποψηφιότητα Παπανδρέου. Μάλιστα το διαμήνυσαν σχετικά και στον ίδιο τον κ. Παπανδρέου κατά τη διάρκεια των επαφών που είχαν μέσω Skype. Ο κ. Ανδρουλάκης στη ζεστή συνομιλία που είχε μαζί του τόνισε πως είναι η ώρα να πάρει την ευκαιρία της και η δική του γενιά, επιμένοντας και στην ανάγκη ανανέωσης της παράταξης.

Ο κ. Λοβέρδος σχολίασε χαρακτηριστικά: «Αν θέλει να κατέβει, είναι ευπρόσδεκτος, αν δεν θέλει, να μας το πει γρήγορα, γιατί απασχολούμαστε χωρίς λόγο για ένα θέμα που δεν θα υπάρξει».

Η σχετική συζήτηση συνεπώς αφορά τους κυρίους Καστανίδη, Χρηστίδη, Γερουλάνο και Κεγκέρογλου. Ο τελευταίος σχεδόν προανήγγειλε την αποχώρησή του στην περίπτωση που υπάρξει υποψηφιότητα Παπανδρέου. Αντιθέτως με τα έως τώρα δεδομένα οι υπόλοιποι τρείς δεν δείχνουν διατεθειμένοι να εγκαταλείψουν την μάχη, με την προϋπόθεση φυσικά ότι θα συγκεντρώσουν τον απαραίτητο αριθμό των υπογραφών που απαιτούνται. Άλλωστε, τα δυο αυτά 24ωρα και εν αναμονή των αποφάσεων Παπανδρέου θα γίνουν αρκετές ζυμώσεις και επαφές, προκειμένου και οι τρεις προαναφερθέντες-Γερουλάνος, Καστανίδης, Χρηστίδης-να οριστικοποιήσουν τις αποφάσεις τους.

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι έμπειρα στελέχη του κόμματος, όπως ο Κώστας Σκανδαλίδης, θεωρούν πως έτσι όπως έχει εξελιχθεί η κατάσταση με τους πολλούς υποψηφίους θα αυξηθεί κατά πολύ ο αριθμός των ανθρώπων που θα πάνε να ψηφίσουν. «Θα πάνε πάνω από 200χιλιάδες», εκτιμά στα «Π» ο πρώην γραμματέας του κόμματος.