Συνεχίζει το στρατηγικό άνοιγμα στον αραβικό κόσμο η κυβέρνηση, καθώς σήμερα ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στο Ριάντ και θα συμμετέχει στο Future Investment Initiative, ενώ θα συναντηθεί με τον Πρίγκιπα Διάδοχο του Θρόνου της Σαουδικής Αραβίας (και Αναπληρωτή Πρωθυπουργό του Βασιλείου), Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν.

Πρόκειται για τη δεύτερη επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στο Ριάντ τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, δείγμα της σημασίας που αποδίδει στη σύσφιξη των σχέσεων με τον αραβικό κόσμο.

Θυμίζουμε ότι οι σχέσεις των δύο χωρών έχουν ενισχυθεί σε όλα τα επίπεδα, όπως δείχνει και η άφιξη στο Ριάντ της Ελληνικής Δύναμης Σαουδικής Αραβίας, μαζί με μία πυροβολαρχία κατευθυνόμενων βλημάτων Patriot της Πολεμικής Αεροπορίας, κατόπιν συμφωνίας Ελλάδας-Σαουδικής Αραβίας.

Η Σαουδική Αραβία, παράλληλα, συμμετέχει σε νέα περιφερειακά σχήματα στην ευρύτερη περιοχή μας, όπως το «Philia Forum», το οποίο σηματοδοτεί, όπως έχει τονίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τη σύμπραξη Ελλάδος - Κύπρου - Αιγύπτου με νέους εταίρους, το Μπαχρέιν, τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, συνδέοντας πλέον τη Μεσόγειο, την Ερυθρά Θάλασσα και τον Κόλπο.

Πρόσφατα δε, ο πρωθυπουργός συναντήθηκε στο Μαξίμου με τον Υπουργό Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας και συζητήθηκαν τρόποι περαιτέρω διεύρυνσης της ήδη δυναμικά αναπτυσσόμενης συνεργασίας των δύο χωρών, με έμφαση στους τομείς της οικονομίας, του εμπορίου και των επενδύσεων.

Η συζήτηση αυτή «έστρωσε» ουσιαστικά το έδαφος και για τη συνάντηση που θα έχει την Τρίτη το πρωί στο Ριάντ ο κ. Μητσοτάκης με Σαουδάραβες επιχειρηματίες.

Ειδικότερα, το πρόγραμμα του πρωθυπουργού έχει ως εξής: Σήμερα θα συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής της πρωτοβουλίας «Middle East Green Initiative», όπου θα μιλήσει στο πλαίσιο των παρεμβάσεων αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων.

Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παρακαθήσει σε επίσημο δείπνο που θα παραθέσει στους συμμετέχοντες ηγέτες ο Διάδοχος του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας, Πρίγκιπας Mohammed bin Salman bin Abdulaziz Al Saud.

Την Τρίτη, ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Πρίγκιπα Διάδοχο Mohammed bin Salman bin Abdulaziz Al Saud στο ανάκτορο Al Yamamah. Μετά το πέρας των επαφών ο Διάδοχος θα παραθέσει γεύμα προς τιμήν του πρωθυπουργού.

Στη συνέχεια, ο κ. Μητσοτάκης θα λάβει μέρος στις εργασίες του επενδυτικού και οικονομικού φόρουμ «Future Investment Initiative», όπου θα έχει συζήτηση με τον δημοσιογράφο John Defterios.

Από το Ριάντ το κυβερνητικό αεροσκάφος θα μεταβεί στη Ρόδο και από εκεί στη Χάλκη, όπου την Τετάρτη παρουσία του πρωθυπουργού θα γίνει η εκδήλωση «Gr-Eco», για το «πράσινο νησί», με ηλεκτρικά οχήματα, φωτοβολταϊκά, ηλεκτρικό πλοίο και άλλες ενέργειες για την πράσινη μετάβαση.

Ο κ. Μητσοτάκης θα μείνει στα Δωδεκάνησα και θα γιορτάσει την Εθνική Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου στους Λειψούς και στους Αρκιούς, ενώ το ίδιο βράδυ θα υποδεχθεί στην οικία του την απερχόμενη καγκελάριο της Γερμανίας, Άγγελα Μέρκελ, που πραγματοποιεί την Παρασκευή το πρωί επίσημη επίσκεψη υψηλού συμβολισμού, έπειτα από πρόσκληση που της απηύθυνε ο πρωθυπουργός στο περιθώριο της πρόσφατης Συνόδου Ε.Ε. – Δυτικών Βαλκανίων στη Σλοβενία.