Μια ιδιαίτερα σημαντική συμμαχία υπογράφει σήμερα στο Λονδίνο ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, επεκτείνοντας τις συμμαχίες της χώρας μας, την ώρα που η Άγκυρα επιμένει στην τακτική των προκλήσεων και των απειλών.

Η Μεγάλη Βρετανία μετά το «Brexit» αναζητά τρόπους πρόσβασης στην ανατολική Μεσόγειο και προς την Κύπρο. Η επιλογή να συνεργαστεί στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας επιβεβαιώνει τον αναβαθμισμένο ρόλο της Ελλάδας ως παράγοντα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.

Σ’ αυτό σημαντικό ρόλο έπαιξαν και οι συμφωνίες με ΗΠΑ, Γαλλία, Αίγυπτο, Ισραήλ και ΗΑΕ που προηγήθηκαν.

Ο υπουργός Εξωτερικών συζήτησε για πρώτη φορά το ενδεχόμενο συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, όταν είχε επισκεφθεί το Λονδίνο τον περασμένο Φεβρουάριο.

Το «Brexit» δημιούργησε νέα δεδομένα, τα οποία εκμεταλλεύτηκε η Αθήνα που κινήθηκε γρήγορα προκειμένου να συνάψει συμφωνία με μία παραδοσιακά σύμμαχο χώρα.


Τι περιλαμβάνει η συμφωνία

Η διμερής συμφωνία με την Μεγάλη Βρετανία περιλαμβάνει όλους τους κρίσιμους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας αλλά και της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας και θα καθιστά τη Μεγάλη Βρετανία εταίρο της Ελλάδας πάρα το "Brexit".

Θα επεκτείνεται, όμως, και στο εμπόριο, την εκπαίδευση και τον πολιτισμό, γεγονός που θα ισχυροποιήσει την χώρα μας και σε οικονομικό επίπεδο.

«Αποτελεί Συμφωνία - Πλαίσιο, η οποία θα επιτρέψει την εμβάθυνση των σχέσεων μας με μια χώρα, με την οποία μας συνδέουν παραδοσιακοί δεσμοί φιλίας αιώνων», υποστήριξε ο υπουργός Εξωτερικών.

Στις συναντήσεις που θα έχουν οι δύο ομόλογοι στο Λονδίνο θα τεθούν και οι επόμενοι στόχοι οι οποίοι θα έχουν ως βασικό γνώμονα την προάσπιση των εθνικών συμφερόντων, στο πλαίσιο της αλληλοκατανόησης και του αλληλοσεβασμού μεταξύ των κρατών, στη βάση πάντα του Διεθνούς Δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας.