Στο κέντρο της ευρωπαϊκής πολιτικής σκηνής -αλλά και της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου- επιχειρεί να φέρει τη χώρα µας ο Κυριάκος Μητσοτάκης, µε µια σειρά διπλωµατικών κινήσεων και επαφών.

Μετά τη συµφωνία στρατηγικής εταιρικής σχέσης µε τη Γαλλία και την ενδυνάµωση της συµµαχίας µε την Αίγυπτο και την Κύπρο, ακολούθησε η παρέµβαση του πρωθυπουργού στη Σύνοδο Κορυφής που ολοκληρώθηκε χθες στις Βρυξέλλες, για την αγορά φυσικού αερίου κεντρικά από την Ευρωπαϊκή Ενωση, ώστε να επιτευχθεί χαµηλότερη τιµή.

Το πρόγραµµα επαφών και συναντήσεων του κ. Μητσοτάκη στο εξωτερικό όλο το προσεχές διάστηµα είναι πυκνό: Μέσα στον επόµενο µήνα θα έχει συναντηθεί διαδοχικά µε τους ηγέτες της Γερµανίας, της Γαλλίας και του Ηνωµένου Βασιλείου, Άνγκελα Μέρκελ, Εµανουέλ Μακρόν και Μπόρις Τζόνσον, αντίστοιχα.

Η αρχή γίνεται από σήμερα, καθώς ο πρωθυπουργός έχει μεταβεί στο Ριάντ για να συμμετάσχει στο Future Investment Initiative, ενώ θα συναντηθεί µε τον πρίγκιπα διάδοχο του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας (και αναπληρωτή πρωθυπουργό του βασιλείου), Μοχάµεντ Μπιν Σαλµάν. Πρόκειται για τη δεύτερη επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στο Ριάντ τον τελευταίο ενάµιση χρόνο, δείγµα της σηµασίας που αποδίδει στο άνοιγµα προς τον αραβικό κόσµο.

Πρόσφατα, δε, ο πρωθυπουργός συναντήθηκε στο Μαξίµου µε τον υπουργό Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας και συζητήθηκαν τρόποι περαιτέρω διεύρυνσης της ήδη δυναµικά αναπτυσσόµενης συνεργασίας των δύο χωρών, µε έµφαση στους τοµείς της οικονοµίας, του εµπορίου και των επενδύσεων.

Η συζήτηση αυτή «έστρωσε» ουσιαστικά το έδαφος και για τη συνάντηση που θα έχει την Τρίτη το πρωί στο Ριάντ ο κ. Μητσοτάκης µε Σαουδάραβες επιχειρηµατίες. Από το Ριάντ το κυβερνητικό αεροσκάφος θα µεταβεί στη Ρόδο και από εκεί στη Χάλκη, όπου την Τετάρτη, παρουσία του πρωθυπουργού, θα γίνει η εκδήλωση «Gr-Eco», για το «πράσινο νησί», µε ηλεκτρικά οχήµατα, φωτοβολταϊκά, ηλεκτρικό πλοίο και άλλες ενέργειες για την «πράσινη» µετάβαση.

Ο κ. Μητσοτάκης θα µείνει στα ∆ωδεκάνησα και θα γιορτάσει την Εθνική Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου στους Λειψούς και τους Αρκιούς, ενώ το ίδιο βράδυ θα υποδεχθεί στην οικία του την απερχόµενη καγκελάριο της Γερµανίας, Άνγκελα Μέρκελ, που πραγµατοποιεί την Πέµπτη το πρωί επίσηµη επίσκεψη υψηλού συµβολισµού, έπειτα από πρόσκληση που της απηύθυνε ο πρωθυπουργός στο περιθώριο της πρόσφατης Συνόδου Ε.Ε. - ∆υτικών Βαλκανίων στη Σλοβενία.

Η Γερµανίδα καγκελάριος εκτιµάται ότι θα αξιοποιήσει την ευκαιρία αυτή για να αναγνωρίσει, στις κοινές της δηλώσεις µε τον Ελληνα πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίµου, τους υπερβολικούς χειρισµούς που έγιναν σε βάρος της Ελλάδας κατά τη διάρκεια της σχεδόν δεκαετούς κρίσης χρέους.



«Πράσινη» μετάβαση

Το ζήτηµα της λεγόµενης «πράσινης» µετάβασης δεν θα απασχολήσει τον κ. Μητσοτάκη µόνο στη Χάλκη, αλλά κυρίως την 1η Νοεµβρίου στη Σκωτία, όπου θα µεταβεί για να συµµετάσχει στις εργασίες της ∆ιάσκεψης των Ηνωµένων Εθνών για την Κλιµατική Αλλαγή (COP26), που θα πραγµατοποιηθεί στη Γλασκώβη.

Εκεί θα τονίσει για ακόµα µία φορά τον ρόλο του πρωτοπόρου που διεκδικεί στην Ευρώπη η χώρα µας στην καταπολέµηση της κλιµατικής κρίσης, καθώς αποφάσισε το κλείσιµο των λιγνιτικών µονάδων ηλεκτροπαραγωγής τον Σεπτέµβριο του 2019, πριν τη δέσµευση της Ευρωπαϊκής Ενωσης για µείωση των συλλογικών εκποµπών ρύπων κατά 55% έως το 2030.

Σύντοµα, µάλιστα, η κυβέρνηση θα έχει ολοκληρώσει και θα κοινοποιήσει στην Κοµισιόν το νέο εθνικό σχέδιο για την ενέργεια, το οποίο θα περιλαµβάνει συγκεκριµένα µέτρα σχετικά µε το πώς θα επιτευχθεί ο στόχος αυτός µέχρι το 2030 - από το κλείσιµο των λιγνιτικών µονάδων µέχρι την εξάπλωση της ηλεκτροκίνησης και την αύξηση των αιολικών πάρκων και φωτοβολταϊκών σταθµών.

Επόµενος σταθµός του Κυριάκου Μητσοτάκη θα είναι το Παρίσι, για ακόµα ένα θέµα στο οποίο η ελληνική διπλωµατία έχει ανεβάσει ταχύτητα τους τελευταίους µήνες, τις εξελίξεις στη Λιβύη.

Ο Εµανουέλ Μακρόν διοργανώνει στη γαλλική πρωτεύουσα διεθνή διάσκεψη για τη Λιβύη και η χώρα µας θα δηλώσει παρούσα για να συµβάλει στη σταθερότητα και την ανάπτυξη της χώρας και να επαναλάβει το αίτηµα για πλήρη και άνευ όρων αποχώρηση ξένων στρατευµάτων και µισθοφόρων και για την οµαλή διοργάνωση εκλογών στις 24 ∆εκεµβρίου.

Χθες, εξάλλου, επέστρεψαν από τη Λιβύη ο υπουργός και ο υφυπουργός Εξωτερικών, Νίκος ∆ένδιας και Κώστας Φραγκογιάννης, αντίστοιχα, που συµµετείχαν στη διάσκεψη για τη σταθεροποίηση της χώρας (αναλυτικό ρεπορτάζ στη σελ. 8).

Ο διπλωµατικός µαραθώνιος του πρωθυπουργού ολοκληρώνεται στις 16 Νοεµβρίου στο Λονδίνο και στις 17 στο Ρότερνταµ, όπου θα διεξαχθεί το ετήσιο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόµµατος.

Στη βρετανική πρωτεύουσα ο κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί µε τον πρωθυπουργό του Ηνωµένου Βασιλείου, Μπόρις Τζόνσον, αφού πολύ νωρίτερα ωστόσο -εντός των ηµερών- θα έχει υπογραφεί από τους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών το στρατηγικό σχέδιο δράσης που θα θέτει το πλαίσιο διµερούς συνεργασίας στη µετα-Brexit εποχή σε κρίσιµους τοµείς, από την άµυνα µέχρι την οικονοµία.

Στο Λονδίνο ο πρωθυπουργός θα έχει συναντήσεις και µε επιχειρηµατίες και επενδυτές, αλλά και µε µέλη της πολυπληθούς ελληνικής Οµογένειας