Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας αποκάλυψε σε δηλώσεις του το επικείμενο ταξίδι του Έλληνα πρωθυπουργού Kυριάκου Μητσοτάκη στη Βρετανία, αμέσως μετά την υπογραφή της Συμφωνίας, η οποία καλύπτει τομείς όπως η άμυνα και η διπλωματία.

Μάλιστα, όπως τόνισε ο κ. Δένδιας η συζήτησή του με την Βρετανίδα ομόλογό του Ελ. Τρας ήταν εκτεταμένη σε θέματα άμυνας και ευρύτερα της κατάστασης στα Βαλκάνια, ενώ στην αιχμή των συζητήσεων, έστω και αν δημοσίως δεν διατυπώθηκε ρητά, ήταν οι σχέσεις με την Τουρκία.

Άλλωστε όπως ανέφερε ο υπουργός, στη συζήτηση που είχε με την Ελίζαμπεθ Τρας: «Μπορέσαμε επίσης και είδαμε λίγο από κοινού τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στο Κυπριακό, τα προβλήματα στην Ανατολική Μεσόγειο, τα προβλήματα της εφαρμογής του Δικαίου της Θάλασσας».

Σε κάθε περίπτωση πρέπει να σημειωθεί ότι η Βρετανία εμπλέκεται άμεσα στο κυπριακό ως μια εκ των τριών εγγυητριών δυνάμεων μαζί με Τουρκία και Ελλάδα.

Εκτεταμένη συζήτηση για Βαλκάνια και Άμυνα

Αναλυτικά η δήλωση του Νίκου Δένδια έχει ως εξής:

«Συναντήθηκα σήμερα το πρωί με την υπουργό Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου την κυρία Truss. Είχαμε μια εκτεταμένη συζήτηση για ζητήματα που αφορούν στην άμυνα αλλά και ευρύτερα, την κατάσταση στα Βαλκάνια, όπως επίσης και τις επενδύσεις και μορφωτικά θέματα, γενικά το συνολικό εύρος των ελληνο-βρετανικών σχέσεων.

Ενόψει μάλιστα της επίσκεψης του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Ηνωμένο Βασίλειο στα μέσα Νοεμβρίου. Θα ήθελα να πω ότι οι συζητήσεις ήταν εξαιρετικά σημαντικές. Μπορέσαμε επίσης και είδαμε λίγο από κοινού τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στο Κυπριακό, τα προβλήματα στην Ανατολική Μεσόγειο, τα προβλήματα της εφαρμογής του Δικαίου της Θάλασσας.

Είχαμε την ευκαιρία να υπογράψουμε μια ελληνο-βρετανική Συμφωνία που καλύπτει το σύνολο των τομέων, άμυνα, εμπόριο, μορφωτικές σχέσεις, οτιδήποτε μπορεί κανείς να φανταστεί ότι είναι ενδιαφέρον για τις δύο χώρες.

Και αυτό το οποίο θα  ήθελα να γίνει από εδώ και πέρα είναι να μπορέσουμε να προσθέσουμε ουσία σε αυτή την Συμφωνία με το να την εφαρμόσουμε. Να αναπτύξουμε τις σχέσεις μας ακόμη περισσότερο και να αποδείξουμε ότι η έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν σημαίνει με κανέναν τρόπο ελάττωση των σχέσεων του με την Ελλάδα. Αντίθετα, μια ευκαιρία για στενότερες, βαθύτερες, ειλικρινέστερες διμερείς σχέσεις».

Οι δύο χώρες δεσμεύονται για σταθερότητα και ασφάλεια

«Υπογράψαμε ένα πλαίσιο συμφωνίας με την Ελλάδα που θα ανοίξει νέες ευκαιρίες στο εμπόριο και τις επενδύσεις και για τις δύο χώρες» δήλωσε, μεταξύ άλλων, η Βρετανίδα υπουργός Εξωτερικών Ελίζαμπεθ Τρας αμέσως μετά τη συνάντησή της με τον Νίκο Δένδια σήμερα το μεσημέρι στο Λονδίνο.

Όπως σημειώνει η κ. Τρας, η συμφωνία αυτή θα κάνει ευκολότερη τη συνεργασία μεταξύ «επιχειρήσεων, επενδυτών και βιομηχανίας», ενώ παράλληλα ενισχύει τη συνεργασία των δύο χωρών στους τομείς της ασφάλειας και της άμυνας.

Το βρετανικό υπουργείο τόνισε πως «το Στρατηγικό Διμερές Πλαίσιο Ηνωμένου Βασιλείου-Ελλάδας βασίζεται στην ήδη ισχυρή υπάρχουσα σχέση μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και Ελλάδας».

Παράλληλα, σημείωσε πως: «Οι δύο χώρες δεσμεύονται να συνεργαστούν για την προώθηση της σταθερότητας και της ασφάλειας».

Τέλος, επισημαίνει πως η εν λόγω συμφωνία δίνει τη δυνατότητα να πραγματοποιηθούν επιμέρους μεμονωμένες συμφωνίες σε διάφορους τομείς, όπως η εξωτερική πολιτική, η άμυνα, το εμπόριο, οι επενδύσεις, η υγεία, η εκπαίδευση, ο τουρισμός και οι θαλάσσιες υποθέσεις.