Στο πλαίσιο του συνεδρίου Health world 2021: «η κρίση της πανδημίας - η επόμενη μέρα» ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης για θέματα απλούστευσης διαδικασιών, Γιώργος Γεωργαντάς, τόνισε ότι «ο ψηφιακός μετασχηματισμός έρχεται να επιφέρει στην υγεία ότι επέφερε και στις υπόλοιπες δημόσιες υπηρεσίες. Μια ριζική αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο οι πολίτες εξυπηρετούν τις ανάγκες. Μια αλλαγή παραδείγματος στον τρόπο με τον οποίο το κράτος αντιλαμβάνεται την ευθύνη του έναντι των πολιτών».

«Ισχυρή εργαλειοθήκη»

Ο κ. Γεωργαντάς συνέχισε λέγοντας: «Η ψηφιακή μετάβαση αποτελεί μια ισχυρή εργαλειοθήκη που αξιοποιείται με στόχο την διευκόλυνση όλων ανεξαιρέτως των πολιτών» είπε χαρακτηριστικά και τόνισε ότι «θέτει τον πολίτη στο επίκεντρο. Η κρίση στην υγεία έδωσε ώθηση στην επέκταση του ψηφιακού κράτους. Τώρα το ψηφιακό κράτος θα δώσει ώθηση στην βελτίωση του συστήματος υγείας».

Παράλληλα, αναφέρθηκε στον σχεδιασμό του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης που υπήρχε πριν από την έναρξη της πανδημίας. «Το πρώτο βήμα ήταν η ενεργοποίηση της άυλης συνταγογράφησης, η ίδια διαδικασία τους επόμενους μήνες εφαρμόστηκε και για τα παραπεμπτικά. Αποτέλεσμα είναι σε λιγότερο από 18 μήνες να έχουν δηλώσει να εγγραφούν στην άυλη συνταγογράφηση μέσω του gov.gr περισσότεροι από 2,5 εκατ. πολίτες», τόνισε.

Ραγδαίες εξελίξεις

Ο κ. Γεωργαντάς μίλησε επίσης και για τις δυο νέες δράσεις, την αποϋλοποίηση και των ιατρικών βεβαιώσεων και την ενεργοποίηση του myHealth app, η εφαρμογή που επιτρέπει σε όσους την ενεργοποιήσουν να έχουν πρόσβαση σε ιατρικά τους δεδομένα η οποία αποτελεί το πρόπλασμα του ηλεκτρονικού ιατρικού φακέλου υγείας. «Όλες αυτές οι ραγδαίες ψηφιακές εξελίξεις σε συνδυασμό με την ψηφιακή ωρίμανση του πληθυσμού έχουν επιφέρει σημαντικές αλλαγές στις προσδοκίες των πολιτών, οι οποίοι επιθυμούν την παροχή ψηφιακών υπηρεσιών υγείας», είπε.

Ο κ. Γεωργαντάς αναφερόμενος στην τηλεϊατρική τόνισε ότι «θα εξεταστούν η διαμόρφωση του κατάλληλου θεσμικού πλαισίου για σύγχρονα και καινοτόμα μοντέλα παροχής υπηρεσιών υγείας».