«Η Άγκελα Μέρκελ κυριάρχησε στην ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε Φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή, ο βουλευτής της ΝΔ και καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Δημήτρης Καιρίδης.

Ο κ. Καιρίδης επισήμανε ότι η Μέρκελ αντιστάθηκε στον Σόϊμπλε και προσπάθησε να ισορροπήσει, ενώ κράτησε ενωμένη την Ευρώπη.

Ακόμη τόνισε πως η ΝΔ είναι σταθερά υπέρ της ενισχυμένης αναλογικής.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Δημήτρη Καιρίδη στα Παραπολιτικά 90,1

Αναφορικά με την «κόντρα» Βαρουφάκη –Ζούκεμπεργκ, ο βουλευτής της ΝΔ σημείωσε: «Έχει έναν μεγαλοιδεατισμό ο κ.Βαρουφάκης, δεν εκπλήσσομαι από αυτό θα το δούμε. Φαντάζομαι υπάρχουν οι διαδικασίες για να ελεγχθεί η αλήθεια του ισχυρισμού πάντως ήταν μια βόμβα στα επιχειρηματικά τα παγκόσμια αυτή η επικείμενη μετονομασία του Facebook καλή για εμάς γιατί φέρνει το ελληνικό το ''μετα''».

Αναφορικά με την επίσκεψη της Άνγκελα Μέρκελ, ο κ. Καιρίδης δήλωσε: «Για πρώτη φορά έλληνας πρωθυπουργός εδώ και 16 χρόνια αποχαιρετά την Άνγκελα Μέρκελ αντί να τον αποχαιρετά εκείνη και αυτό δείχνει έναν κύκλο που έκλεισε. Η Ελλάδα δεν είναι στο 2011, δεν είναι στο 2015 έχει προχωρήσει μπροστά και βεβαίως αντί να είναι ο έλληνας πρωθυπουργός που λεει το περίφημο mea culpa είναι τώρα η γερμανίδα καγκελάριος η οποία το μισοείπε πριν από μερικές εβδομάδες, ενδεχομένως να το ολοκληρώσει σήμερα στη συνέντευξη Τύπου. Κλείνει ένας κύκλος με τα καλά και τα κακά με τα συν και τα πλην».

«Η Μέρκελ κυριάρχησε στην ευρωπαϊκή σκηνή όσο ίσως κανένας άλλος ευρωπαίος ηγέτης, θα δούμε τι θα γίνει με το διάδοχο. Έχουμε πολλές απαιτήσεις εμείς από τη Γερμανία τόσο στα δημοσιονομικά μετά την πανδημία να μην επιστρέψει με τίποτα η πολιτική Σόιμπλε. Λεω για το Σύμφωνο Σταθερότητας το οποίο το θέλουμε χαλαρωμένο και θέλουμε το Ταμείο Ανάκαμψης να μονιμοποιηθεί, να προχωρήσει και θέλουμε να έχουμε αυτή τη δημοσιονομική στήριξη την απαραίτητη και βεβαίως τα γεωστρατηγικά».

«Πέρα από τις δικές μας πικρίες η Μέρκελ αντιστάθηκε στον Σόιμπλε, πιέστηκε πάρα πολύ από τη δεξιά πτέρυγα των Χριστιανοδημοκρατών προσπάθησε να ισορροπήσει όχι πάντοτε με επιτυχία και κράτησε την Ευρώπη ενωμένη. Δεν ήταν μικρή επιτυχία με βάση τις εντάσεις που δημιουργήθηκαν και στο ευρώ και στην προσφυγική κρίση, βεβαίως δεν ήταν η μεγάλη μεταρρυθμίστρια η μεγάλη οραματίστρια την οποία ενδεχομένως χρειάζεται η Ευρώπη για αυτό βλέπετε το ρόλο του Μακρόν, της Γαλλίας να βγαίνει μπροστά ενδεχομένως ακόμα και η Ιταλία», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Δεν μπορεί να υπάρχει γεωστρατηγική αφύπνιση της Ευρώπης χωρίς τη Γερμανία, δεν μπορεί μόνο η Γαλλία, η Ελλάδα και μερικές ακόμα χώρες, είναι απαραίτητος ο ρόλος και η συμμετοχή της και έχει πάρα πολύ ακόμα δρόμο να κανει προς αυτή την κατεύθυνση», υπογράμμισε ο ίδιος.

«Είναι σημαντικό που επέλεξε να έρθει στην Αθήνα σε αποχαιρετιστήρια γιατί αυτή την εποχή την καλούν οι πάντες ,όλοι θέλουν να την ξεπροβοδίσουν και να πάρουν λίγο από τη λάμψη της. Μη ξεχνάτε ότι είναι η πιο δημοφιλής γερμανίδα πολιτικός ακόμα και τώρα στην αποχώρησή της. Το βέβαιο είναι ότι με τους γερμανούς πρέπει να έχουμε τη σχέση μέσα την ΕΕ απαραίτητα και ότι ο λαϊκισμός και ο αντι-γερμανισμός δεν βοηθάει, από εκεί και πέρα κάνουμε την κριτική για να βελτιώνουμε και όχι για να μαζεύουμε ψηφουλάκια», δήλωσε επιπρόσθετα.

Για την απλή αναλογική, επισήμανε: «Η ΝΔ είναι σταθερά υπέρ της ενισχυμένης αναλογικής ουδέποτε έπαιξε με την απλή ούτε μίλησε για αυτή ενώ κυβέρνησε με την ενισχυμένη όπως έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ».