Με το βλέμμα στραμμένο προς την Τουρκία, αλλά την προσοχή επικεντρωμένη στο πεδίο της ενέργειας, η Ελλάδα πρωταγωνιστεί στην ανάπτυξη περιφερειακών σχημάτων συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο, κάτι που διεφάνη και από την Τριμερή με την Κύπρο και την Αίγυπτο την περασμένη Τρίτη στην Αθήνα. Οι τρεις χώρες συμμετέχουν άλλωστε και σε νεοσύστατα σχήματα περιφερειακής συνεργασίας, όπως είναι το East Mediterranean Gas Forum και το Φόρουμ Φιλίας, σχήματα που, όπως τονίζουν στο Μέγαρο Μαξίμου, έχουν ως βάση το Διεθνές Δίκαιο, τις σχέσεις καλής γειτονίας και την προώθηση της ειρήνης, της σταθερότητας και της ευημερίας στην περιοχή της Μεσογείου. Εξάλλου, η Αίγυπτος, η πολυπληθέστερη αραβική χώρα, έχει υπογράψει τον τελευταίο χρόνο με την Ελλάδα την ιστορική συμφωνία μερικής οριοθέτησης της ΑΟΖ, αλλά και πρόγραμμα διμερούς στρατιωτικής συνεργασίας, που ήδη υλοποιείται.

H συγκυρία των ανατιμήσεων στην ενέργεια μπορεί να δημιουργεί ανησυχία στους τρεις ηγέτες, αποτελεί όμως ένα πρόκριμα για την ενίσχυση του ρόλου της τριμερούς συνεργασίας στον δρόμο της δημιουργίας μιας νέας πηγής φυσικού αερίου για την Ευρωπαϊκή Ενωση, μιας εναλλακτικής πηγής σχετικά φθηνού φυσικού αερίου. Παράλληλα, η οδός αυτή μπορεί να αξιοποιηθεί για τη μεταφορά στην Ευρώπη φθηνής πράσινης ενέργειας.

Η Ανατολική Μεσόγειος μπορεί να αποτελέσει εναλλακτική πηγή ενέργειας για την ΕΕ

«Η Αίγυπτος έχει πολύ μεγάλες εκτάσεις, που είναι ουσιαστικά έρημος, και δεν υπάρχουν προβλήματα όσον αφορά τη χρήση της γης. Μπορεί να παράγει ηλιακή ενέργεια, πιθανώς ακόμα φθηνότερα συγκριτικά με την Ελλάδα. Η ηλιακή ενέργεια θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή υδρογόνου, αλλά σίγουρα η ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται στην Αίγυπτο πρέπει να βρει τον δρόμο της προς το ευρωπαϊκό δίκτυο. Αυτό το έργο θα προχωρήσει», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στο συνέδριο «Athens ESG & Climate Crisis Summit». Ακόμα και αν τελικά, λόγω υψηλού κόστους, ο διασυνδετήριος αγωγός φυσικού αερίου East Med (Ισραήλ - Κύπρος - Ελλάδα) δεν προχωρήσει, η Ανατολική Μεσόγειος μπορεί να αποτελέσει εναλλακτική πηγή ενέργειας για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Για παράδειγμα, με τη μεταφορά φυσικού αερίου σε υγροποιημένη μορφή από την Αίγυπτο προς την Ελλάδα και από εκεί προς το ευρωπαϊκό δίκτυο φυσικού αερίου ή με τη μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας μέσω φωτοβολταϊκών στην Αίγυπτο και τη μεταφορά της μέσω υποθαλάσσιου καλωδίου διαμέσου της χώρας μας στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Οι κ. Μητσοτάκης, Αναστασιάδης και Αλ Σίσι διακήρυξαν την ισχυρή αποφασιστικότητά τους να συνεχίσουν να εργάζονται στενά σε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος


Η Τριμερής, φυσικά, δεν εξαντλείται στο ζήτημα της ενέργειας, αλλά υψώνει και ένα «τείχος» απέναντι στην προκλητικότητα της Αγκυρας, που εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκειά της με το κείμενο της κοινής διακήρυξης. Οι κ. Μητσοτάκης, Αναστασιάδης και Αλ Σίσι διακήρυξαν την «ισχυρή αποφασιστικότητά» τους να συνεχίσουν να εργάζονται «στενά σε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, ενισχύοντας την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή μας». Παράλληλα, καταδίκασαν «τις παράνομες γεωτρήσεις και σεισμικές έρευνες από τουρκικά σκάφη στην κυπριακή ΑΟΖ/υφαλοκρηπίδα, σε θαλάσσιες περιοχές που έχουν ήδη οριοθετηθεί σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο», «τις συνεχείς παραβιάσεις του ελληνικού εθνικού εναέριου χώρου και των χωρικών υδάτων στο Αιγαίο Πέλαγος και όλες τις άλλες παράνομες δραστηριότητες σε περιοχές που βρίσκονται εντός της υφαλοκρηπίδας της Ελλάδας, κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου».

«Η Ελλάδα δηλώνει τις προθέσεις της με τις πράξεις»


Δίνοντας το στίγμα της στάσης του έναντι του Ταγίπ Ερντογάν και ταυτόχρονα οριοθετώντας την παρουσία της χώρας μας στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα δηλώνει τις προθέσεις της με τις πράξεις της. Θωρακίζει την άμυνά της, υπογράφει συμφωνίες συνεργασίας με όλους, πάντα υπό το φως του Διεθνούς Δικαίου. Και διαμορφώνει συμμαχίες που εδραιώνουν τον στρατηγικό της ρόλο στην ευρύτερη περιοχή, όμως ταυτόχρονα και την ισχύ της ασφάλειας, της διεθνούς νομιμότητας και της ειρήνης». Η επόμενη Τριμερής Σύνοδος Κορυφής θα πραγματοποιηθεί στο Κάιρο το φθινόπωρο του 2022.