Ο ξαφνικός θάνατος της Φώφης Γεννηματά πάγωσε τους πάντες, καθώς κανείς δεν μπορούσε να πιστέψει ότι η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής θα έφευγε τόσο γρήγορα από τη ζωή, τόσο απρόβλεπτα και τόσο αθόρυβα, ενώ έζησε έντονα δυναμικά.

Οι κομματικές διεργασίες όλων των κομμάτων ανεστάλησαν και μοιραία αυτές του ΚΙΝ.ΑΛ. για την εκλογή του προέδρου του Κινήματος, καθώς και όλες οι καμπάνιες του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης που σχετίζονται με το συνέδριο, το οποίο θα γίνει στις 24-27 Φεβρουαρίου. Με το τέλος της εκεχειρίας, ωστόσο, αναμένεται και πάλι οι τόνοι να ανέβουν και στα δύο κόμματα, μετά και την επανεμφάνιση του Γιώργου Παπανδρέου. Με δεδομένο ότι ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝ.ΑΛ. Μέχρις ενός σημείου θα βαδίζουν παράλληλα στις προεκλογικές τους εκστρατείες, όλα δείχνουν ότι τουλάχιστον από την Κουμουνδούρου θα επιχειρηθεί η ανάδειξη της δικής της ατζέντας, η οποία θα έχει ισχυρά αντιδεξιά χαρακτηριστικά.

Καθώς όλοι αντιλαμβάνονται ότι με κάποιον τρόπο το ΚΙΝ.ΑΛ. ενδέχεται να μπει «σφήνα» στη διαδικασία προσέγγισης των πολιτών από τον ΣΥΡΙΖΑ, αφού λίγο-πολύ έχουν την ίδια ατζέντα η Κουμουνδούρου, επιδιώκει να τραβήξει διαχωριστικές γραμμές στο ιδεολογικό αφήγημα των δύο κομμάτων. Από τη στιγμή που οι υποψήφιοι του ΚΙΝ.ΑΛ. θα απευθύνονται στο ίδιο ακροατήριο με αυτό του ΣΥΡΙΖΑ, λένε τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά ποιος θα είναι ο νικητής σε αυτήν τη διαδικασία. Ήδη γι’ αυτό το θέμα έχουν ξεκινήσει οι γκρίνιες από τα στελέχη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης, τα οποία υποστηρίζουν ότι, με το άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ προς την Κεντροαριστερά και προς το ΠΑΣΟΚ, εγκαταλείφθηκαν οι ευθύνες που είχε το κόμμα του Ανδρέα Παπανδρέου στη χρεοκοπία της χώρας.

Υπενθυμίζουν, μάλιστα, ότι το ΠΑΣΟΚ συνεργάστηκε με τον Αντώνη Σαμαρά, ενώ από το στόχαστρο δεν θα ξεφύγει ούτε και ο Γιώργος Παπανδρέου, που μέχρι τώρα ήταν στο απυρόβλητο, ως ένας από τους ανθρώπους που έπαιξαν ρόλο για να μπει η χώρα στα μνημόνια. Ακόμα, επισημαίνουν πως το γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας εμφανιζόταν μέχρι σήμερα ως ο νέος Ανδρέας Παπανδρέου, προκειμένου να προσεγγίσει τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ, τη συγκεκριμένη στιγμή ενδέχεται να του γυρίσει μπούμερανγκ, αφού τώρα στο πολιτικό προσκήνιο υπάρχει ο αυθεντικός «κληρονόμος» του «παπανδρεϊσμού» και του ΠΑΣΟΚ.

Τα στελέχη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης βλέπουν, ωστόσο, παράλληλα την όλη διαδικασία ως μια ευκαιρία για στροφή του ΣΥΡΙΖΑ προς τα Αριστερά και προς το Κέντρο, καθώς, όπως επισημαίνουν, σε αυτόν τον χώρο θα απευθυνθούν οι υποψήφιοι του ΚΙΝ.ΑΛ., ελπίζοντας ότι θα αναβιώσουν το ΠΑΣΟΚ της Σοσιαλδημοκρατίας.

«Αριστερά το τιμόνι»

Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο πως ο Νίκος Φίλης εξέφρασε την άποψη ότι με τον Γιώργο Παπανδρέου επικεφαλής του ΚΙΝ.ΑΛ. θα πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ να σταματήσει να δίνει μάχες για την κατάκτηση του Κέντρου και να στρίψει το τιμόνι πιο αριστερά.

Από την άλλη, συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα επισημαίνει ότι «οι υποψήφιοι για την ηγεσία του ΚΙΝ.ΑΛ. θα κάνουν τη δουλειά τους και εμείς τη δική μας, αρκεί να ''ξεχάσουμε'' το εσωτερικό των γραφείων μας», θέλοντας να επισημάνει ότι η εσωστρέφεια και όχι το ΚΙΝ.ΑΛ. είναι το πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Πάνος Σκουρλέτης, από την πλευρά του, έβαλε μια σειρά από ερωτήματα για τη συνεργασία με το ΚΙΝ.ΑΛ. την επόμενη μέρα των εκλογών: «Ο κατάλογος των ερωτημάτων είναι μεγάλος και η συνολική απάντηση που θα επιχειρήσει να δώσει το ΚΙΝ.ΑΛ. και η νέα του ηγεσία μέσα από το συνέδριο θα κρίνει πολλά. Ή θα σηματοδοτήσει μια νέα πορεία αυτού του χώρου, πιο κοντά στις ιστορικές του παραδόσεις, ή θα τον ωθήσει στο να ακολουθήσει την οδό της πλήρους δορυφοροποίησής του σε σχέση με τη Ν.Δ. Σύντομα θα γνωρίζουμε».

Το επόμενο διάστημα αναμένεται ο Αλέξης Τσίπρας να περιοδεύσει σε όλες τις περιφέρειες της χώρας, ξεκαθαρίζοντας ότι το δίλημμα είναι σαφές: ή με τον ΣΥΡΙΖΑ ή με τη Δεξιά και την Ακροδεξιά και τους όποιους δορυφόρους προκύψουν το επόμενο διάστημα. «Ή με εμάς ή με τη Ν.Δ., που κινείται ακροδεξιά», θα πει ο Αλέξης Τσίπρας.