Στα Παραπολιτικά 90,1 μίλησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, αναφορικά με τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν χθες για την αναχαίτιση του νέου πανδημικού κύματος.

Ειδικότερα, όπως ο ίδιος τόνισε, από το Σάββατο θα γίνονται έλεγχοι πιστοποιητικών εμβολιασμού, νόσησης και rapid test σε όλους τους χώρους που είναι απαραίτητη η διενέργειά τους.

Την ίδια στιγμή, απαντώντας στις ανησυχίες των επαγγελματιών του λιανεμπορίου, τόνισε ότι το 72% των ενηλίκων που αποτελούν το αγοραστικό τους κοινό είναι εμβολιασμένο.

Ακόμη, ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος δήλωσε ότι οι έλεγχοι γίνονται για να διαφυλάξουμε την υγεία μας και την ασφάλεια μας ενώ αναγνώρισε ότι θα υπάρξουν καθυστερήσεις κατά τον έλεγχο των πιστοποιητικών σε μεγάλα εμπορικά καταστήματα και mall, υπογραμμίζοντας πως τα μέτρα είναι μια πίεση σε όσους δεν έχουν κάνει το εμβόλιο.

Τέλος, δεν παρέλειψε να αναφέρει πως έλεγχοι θα γίνονται και στις εκκλησίες, ενώ σε ότι αφορά την τρίτη δόση είπε ότι θα πρέπει να πάμε προς αυτήν την λογική.

Aναλυτικά η συνέντευξή του


Με αφορμή τα νέα μέτρα και τους ελέγχους: «Θα πρέπει να υπάρχει έλεγχος για το αν είμαστε εφοδιασμένοι είτε με το πιστοποιητικό εμβολιασμού είτε με τα rapid test. Το πιστοποιητικό εμβολιασμού πλέον θα πρέπει να το δείχνεις γιατί θα σου ζητάνε αν έχεις rapid test, αν είσαι εμβολιασμένος θα πρέπει να δείχνεις το πιστοποιητικό εμβολιασμού. Είναι πάρα πολύ σημαντικό να καταλάβουμε πως πρέπει να δώσουμε έμφαση στους ελέγχους και εννοώ να δώσουμε έμφαση όλοι εμείς, είτε είμαστε εμείς που επισκεπτόμαστε για να κάνουμε χρήση μιας υπηρεσίας ή να πάμε κάπου είτε οι επιχειρηματίες. Έχει στρεβλά κατά τη γνώμη μου εδραιωθεί η αντίληψη ότι έλεγχος γίνεται μόνο εκεί που εμφανίζεται η αστυνομία αυτό ούτε μπορεί να είναι εφικτό και ούτε είναι δουλειά της Αστυνομίας να κάνει αυτό. Δουλειά της Αστυνομίας είναι να βλέπει αν τα μέτρα εφαρμόζονται, να κάνει ελέγχους, να επιβάλλει τις κυρώσεις. Είναι προς τα συμφέρον του κάθε επιχειρηματία είτε έχει ένα εστιατόριο, είτε έχει μια ταβέρνα είτε έχει ένα κέντρο διασκέδασης, ένα μπαρ θέλει ο καθένας να μπουν στο χώρο του ανθρωποι που δεν είναι προστατευμένοι απέναντι στον ιό με κίνδυνο να κολλήσει και ο ίδιος και να το πάει σπίτι του;».

«Υπάρχει το θεσμικό πλαίσιο που δικαιολογεί και τον έλεγχο της ταυτοπροσωπίας και τον έλεγχο των εγγράφων, η Ελληνική Αστυνομία είναι αρμόδια με το να πηγαίνει και να βλέπει αν όλα αυτά τηρούνται. Είμαι βέβαιος ότι αν πολύ γρήγορα όλοι πούμε ότι αυτή η κουλτούρα των ελέγχων γίνεται πρώτα και πάνω από όλα για να προστατευτούμε εμείς και δεύτερον και η πολιτεία από την πλευρά της κοιτάξει έτσι ώστε με τους ελέγχους που θα κάνει να εφαρμόζονται παντού, και είδατε με το καινούργιο πλαίσιο αυστηροποιηθήκανε πάρα πολύ οι ποινές αλλά δεν είναι θέμα ούτε ποινών ούτε τιμωρίας βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια έξαρση, όπως και στην υπόλοιπη Ευρώπη, οφείλουμε να προσαρμόσουμε το πλαίσιο, οφείλουμε να το προσαρμόσουμε κυρίως στους συμπολίτες μας που είναι ανεμβολίαστοι. Ακούω μια κριτική από το λιανεμπόριο «γιατί μας δυσκολεύεται» όμως μην ξεχνάμε ότι το 72% του κόσμου είναι εμβολιασμένοι άρα η κύρια ομάδα του αγοραστικού κοινού αυτοί έτσι κι αλλιώς θα μπαίνουν με το πιστοποιητικό εμβολιασμού. Το 72% είναι εμβολιασμένο και θωρακισμένο με βάση και αυτούς που έχουν νοσήσει, στους ενήλικούς πληθυσμούς».

Για τις ουρές που θα δημιουργούνται από τους ελέγχους στα καταστήματα και στα mall

«Οι έλεγχοι γίνονται για να διαφυλάξουμε την υγεία μας, την ασφάλειά μας και τη λειτουργία μας και εν πάση περιπτώσει οι ουρές προκαλούν κάποια μικρή καθυστέρηση για παράδειγμα στα γήπεδα, δεν έχουν παρατηρηθεί τόσο εξοντωτικές ουρές. Μην ξεχνάμε ότι βρισκόμαστε σε κάποιες ειδικές συνθήκες, είμαστε αντιμέτωποι με μια κατάσταση που είναι σε όξυνση πρέπει να έχουμε ένα πλαίσιο μέτρων το οποίο θα μας βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε την επίθεση της πανδημίας. Είναι το ένα από τα τρία επίπεδα. Θα έλεγα να μην το δραματοποιούμε με τις ουρές. Τα διλήμματα εδώ είναι συγκεκριμένα, και τα διλήμματα είναι θα προσαρμόσουμε ένα πλαίσιο σε τέτοιο βαθμό έτσι ώστε να μην κάνουμε βήματα πίσω από την ελευθερία μας, από το δικαίωμα να έχουμε κανονική οικονομική λειτουργία, εκπαίδευση στα σχολεία, κοινωνική ζωή και θα τηρούμε κάποια μέτρα που αφορούν κυρίως τους ανεμβολίαστους ή θα καθόμαστε να παρακολουθούμε την κατάσταση με κίνδυνο να βρεθούμε σε χειρότερες καταστάσεις από ότι είμαστε τώρα. Η κυβέρνηση αντιδρά, αντιδρά ανάλογα με τη δυναμική εξέλιξη της πανδημίας. για τους ανεμβολιαστους».

Για τους ανεμβολίαστους

«Είναι μια παγιοποιημένη κατάσταση η οποία δείχνει ότι δυστυχώς όσοι επιμένουν να μην εμβολιάζονται μένουν σε αυτό, από την άλλη πλευρά η πολιτεία οφείλει, και αυτό κάνει από την πρώτη στιγμή, ότι περνάει από το χέρι μας είτε αυτό έχει να κάνει με τη διάθεση και την πρόσβαση του εμβολίου είτε έχει να κάνει με την ενημέρωση, με την επιστημονική τεκμηρίωση να μην σταματά να φέρνει το εμβόλιο στην πόρτα του καθενός. Τα μέτρα είναι και ένας έμμεσος τρόπος διότι κακά τα ψέματα δυσκολεύουν αρκετά τους ανεμβολίαστους σε μια σειρά από δραστηριότητες και τους επιβαρύνουν και οικονομικά. Ας σκεφτούμε λίγο ώριμα, δισεκατομμύρια ανθρωποι σε όλο τον κόσμο κάνουν το εμβόλιο, 6,5 εκατομμύρια εδώ το κάναμε εμείς δεν προβληματιστήκαμε, δεν ψάξαμε μέσα μας; Ακούσαμε τους ειδικούς τους εμπιστευτήκαμε, είδαμε τον κόσμο που φεύγει, τον κόσμο που περνάει άσχημα και αποφασίσαμε να αξιοποιήσουμε αυτό που η επιστήμη μας δίνει με ασφάλεια για να προχωρήσουμε παραπέρα».

Αναφορικά με την κριτική που γίνεται ότι καθυστέρησαν τα νέα μέτρα

«Όλο αυτό το διάστημα κατά καιρούς προσαρμόζαμε το πλαίσιο των μέτρων και κάναμε διάφορα πράγματα. ... Ανάλογα με την πίεση που δέχεται το σύστημα υγείας, παρακολουθώντας συγκεκριμένα μεγέθη παρεμβαίνουμε, όπως παρενέβη και τώρα η πολιτεία με την προσαρμογή αυτού που πλαισίου που αφορά κυρίως τους ανεμβολίαστους, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε όσο το δυνατόν καλύτερα μπορούμε αυτή τη έξαρση της πανδημίας».

Για τις εκκλησίες

«Και οι ιερείς και οι ψάλτες υπόκεινται στον έλεγχο που τα εντεταλμένα όργανα της πολιτείας μπορούν να κάνουν και στους ναούς. Μην έχετε αμφιβολία ότι θα γίνουν έλεγχοι και στις εκκλησίες. Με την ίδια λογική του ότι δεν υπάρχει η υποχρεωτικότητα του rapid test για εκείνον που θα πάει να ψωνίσει τρόφιμα και φάρμακα κρίθηκε ότι και η άσκηση των θρησκευτικών καθηκόντων εντάσσεται σε αυτή την κατηγορία. Αν θέλαμε να αποκομίσουμε πολιτικά οφέλη ή αν το βλέπαμε ψηφοθηρικά και εκλογικά δεν θα κλείναμε τις εκκλησίες ποτέ. Η κυβέρνηση δεν βάζει στη ζυγαριά το πολιτικό κόστος με την προστασία της δημόσιας υγείας».

Ερωτηθείς γιατί δεν βάζουν τους νεωκόρους να ελέγχουν εκκλησιαζομένους

«Για τον ίδιο λόγο που κανείς πάει και αγοράζει τρόφιμα, για τον ίδιο λόγο που ισχύουν στα super market, στα φαρμακεία οι περιορισμοί με τη μάσκα τους, με το να μπαίνουν λίγοι μέσα, με το να έχουν αποστάσεις το ίδιο θα ισχύει και εκεί. Δεν διαφοροποιείται τίποτα, όπως δεν διαφοροποιείται τίποτα και για τους «εργαζόμενους» όπως είναι οι ιερείς ή οι ιεροψάλτες που θα είναι υποχρεωμένοι να έχουν τα διαγνωστικά τεστ και προφανώς και προφανώς και οι ίδιοι θα υφίστανται τον έλεγχο των εντεταλμένων οργάνων της πολιτείας. Η αντίληψη ότι κρύβεται κάποια διάθεση να μην έχεις κάποιο πολιτικό κόστος ή οτιδήποτε είναι πολύ μακριά, και το έχουμε αποδείξει πάρα πολλές φορές αυτό, από την κουλτούρα της κυβέρνησης σε ότι αφορά την αντιμετώπιση ζητημάτων που έχουν να κάνουν με την υγεία και τη δημόσια ασφάλεια. Μάλλον για το αντίθετο μας κατηγορούν παρά για αυτό».

Για το αν η τρίτη δόση του εμβολίου θα πρέπει να γίνει υποχρεωτική 

«Νομίζω ότι προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει να πάμε. Η φιλοσοφία του πιστοποιητικού ήταν ότι είσαι καλυμμένος με βάση το εμβόλιο που έχεις, τα αντισώματα που έχεις όπως λένε όλες οι μελέτες η τρίτη δόση χρειάζεται για να ενισχυθούν τα αντισώματά σου αυτά πιστεύω ότι πρέπει να πάμε προς αυτή τη λογική».

Ακούστε αναλυτικά τη συνέντευξη