Ο περιορισμός της αναχαίτισης του πανδημικού κύματος, δεδομένης και της απειλητικής μετάλλαξης Όμικρον, αλλά και η επιτάχυνση του εμβολιασμού των πολιτών με την πρώτη και την αναμνηστική δόση του εμβολίου αποτελεί αυτή την περίοδο το Νο1 θέμα στην ατζέντα της κυβέρνησης.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρωθυπουργός θα ζητήσει την αρωγή της Εκκλησίας στην τήρηση των μέτρων και στο δύσκολο στοίχημα της επίσπευσης των εμβολιασμών, κατά τη συνάντηση που θα πραγματοποιήσει με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο στο Μέγαρο Μαξίμου, το πρωί της Παρασκευής.

Ο Γιάννης Οικονόμου, κατά την ενημέρωση πολιτικών συντακτών, έκανε λόγο για προγραμματισμένη συνάντηση στο πλαίσιο των τακτικών επαφών του πρωθυπουργού με τον Αρχιεπίσκοπο.
koronoios-mitsotakis-ieronymos
Ενόσω πλησιάζουμε προς τα Χριστούγεννα ο πρωθυπουργός αναμένεται να θέσει στον κ. Ιερώνυμο την αναγκαιότητα της τήρησης των μέτρων στους ιερούς ναούς, ένα θέμα που βρίσκει απολύτως σύμφωνη την ηγεσία της Εκκλησίας, η οποία ωστόσο έχει δηλώσει ότι δεν μπορεί να ανταποκριθεί στους ελέγχους των πιστοποιητικών εμβολιασμού, με την σκέψη για υπαλλήλους σεκιούριτι, να υπάρχει στο τραπέζι των συζητήσεων.

Παρουσία Μητσοτάκη η συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου

Σύμφωνα με πληροφορίες, μάλιστα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρεθεί στην έκτακτη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, την ερχόμενη εβδομάδα. Το πρωθυπουργικό γραφείο έχει κάνει ήδη μία καταρχήν συνεννόηση με την Αρχιεπισκοπή και η επίσκεψη στη Διαρκή Ιερά Σύνοδο να οριστικοποιηθεί στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας.

Ο στόχος της παρουσίας του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ιερά Σύνοδο είναι από κοινού με τους ιεράρχες και τον κ. Ιερώνυμο, να στείλουν μήνυμα στους πιστούς, καταρχήν για την ανάγκη να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις εκκλησίες την περίοδο των γιορτών και κατά δεύτερον για την ανάγκη να κάνουν τόσο την πρώτη, όσο και την τρίτη δόση του εμβολίου.

Μπαίνοντας στην τελική ευθεία για τις γιορτές η πολιτεία αναμένεται να απευθύνει έκκληση στην εκκλησία να ενεργοποιήσει κάθε μηχανισμό που έχει στη διάθεση της ώστε να τηρούνται όλα τα μέτρα για την προστασία πιστών και κληρικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός επιθυμεί να συζητήσει το θέμα με τους ίδιους τους ιεράρχες που έχουν ακριβή εικόνα για την κατάσταση στις εκκλησίες. Να ακούσει τις προτάσεις τους για τα «κενά» και τις δυσκολίες στους ελέγχους.

Κάτι ακόμη που προκαλεί σοβαρή ανησυχία είναι τα στοιχεία που αποτυπώνουν ότι υπάρχει ένα μεγάλο ποσοστό ιερέων που δεν έχουν εμβολιαστεί, ενώ το ποσοστό φέρεται να είναι ακόμη μεγαλύτερο μεταξύ των μοναχών, γυναικών και ανδρών.