Στη Σκοτία και συγκεκριμένα στη Γλασκόβη βρέθηκε τη Δευτέρα, για να συμμετάσχει στη Διάσκεψη του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, τη στιγμή που στην Αθήνα μπαίνουν οι τελευταίες «πινελιές» για τον κλιματικό νόμο. Πρόκειται για μία ακόμα φιλόδοξη παρέμβαση που έκανε ο πρωθυπουργός, ο οποίος διεκδικεί για τη χώρα μας τον ρόλο του «μπροστάρη» στην καταπολέμηση της κλιματικής κρίσης και στη λεγόμενη πράσινη μετάβαση, τόσο πανευρωπαϊκά, όσο και διεθνώς.

Υπενθυμίζουμε ότι στην πρώτη του κιόλας ομιλία στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το 2019, δύο μόλις μήνες μετά την εκλογή του στην πρωθυπουργία, τόνιζε πως «η ελληνική κυβέρνηση έχει θέσει την κλιματική αλλαγή ως βασικό στοιχείο της ατζέντας της» και έκανε λόγο για «μια νέα, φιλόδοξη εθνική στρατηγική για την ενέργεια, το περιβάλλον και το κλίμα».

Στο πλαίσιο της στρατηγικής αυτής έρχεται σύντομα στη Βουλή ο κλιματικός νόμος, με στόχο τη μείωση στα αέρια θερμοκηπίου κατά 55% έως το 2030, κατά 80% ως το 2040 και κατά 100% μέχρι το 2050. Με ορίζοντα δηλαδή το 2050, μπαίνει για πρώτη φορά ως στόχος η επίτευξη μιας οικονομίας μηδενικών ρύπων.

Ο κλιματικός νόμος, που θα καταθέσει ο αρμόδιος υπουργός Κώστας Σκρέκας, θα περιλαμβάνει έναν οδικό χάρτη για το τι και πως θα γίνει στο εξής για την πραγμάτωση του στόχου αυτού, με δεσμευτικούς στόχους για κάθε δραστηριότητα που παράγει ρύπους («επιβολή τομεακού προϋπολογισμού άνθρακα», όπως θα ονομάζεται): Τη βιομηχανία, τις μεταφορές, τα κτήρια. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα περιλαμβάνει και καινοτόμες ρυθμίσεις που θα προκαλέσουν συζητήσεις, όπως την υποχρέωση να είναι αμιγώς ηλεκτρικά όλα τα νέα ταξί που θα ταξινομούνται από το 2026 κι έπειτα στη χώρα μας.

Οι δεσμεύσεις και οι καινοτόμες παρεμβάσεις - Υποχρέωση να είναι αμιγώς ηλεκτρικά όλα τα νέα ταξί που θα ταξινομούνται από το 2026 και έπειτα


Την ίδια ώρα, στην τελική ευθεία για να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση είναι ένα δεύτερο νομοσχέδιο, που θα καθορίζει το πλαίσιο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μέσω υπεράκτιων αιολικών πάρκων. Η κυβέρνηση φέρεται να κρίνει ότι η υπεράκτια αιολική ενέργεια μπορεί να βοηθήσει να αυξηθεί πιο γρήγορα το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) στο ενεργειακό μείγμα της χώρας, καθώς η εγκατάσταση ανεμογεννητριών σε διάφορα σημεία της επικράτειας συναντά ισχυρές αντιστάσεις από κατοίκους των περιοχών και από τοπικά συμφέροντα. Ο στόχος που θέτει ο κ. Μητσοτάκης είναι να παράγονται 2 GW υπεράκτιας αιολικής ενέργειας, ως μέρος του μείγματος παραγωγής της ηλεκτρικής μας ενέργειας, μέχρι το 2030.

Ο πρωθυπουργός, ο οποίος από την περίοδο που ήταν πρόεδρος της επιτροπής περιβάλλοντος της Βουλής ασχολείται συστηματικά με το ζήτημα της «πράσινης οικονομίας», έχει ζητήσει και τη σύνταξη ενός ξεχωριστού σχεδίου για την
αποθήκευση της ενέργειας που παράγεται από ΑΠΕ, καθώς όπως εκτιμάται μέχρι το 2030 θα χρειαστούν έργα για 2-3 GW αποθήκευσης ενέργειας, τις ώρες που οι ανεμογεννήτριες και τα φωτοβολταϊκά δεν λειτουργούν.

Πέρα από την εγχώρια παραγωγή ενέργειας, η κυβέρνηση φιλοδοξεί να καταστήσει την χώρα μας κόμβο για την «καθαρή» ενέργεια στην ευρωπαϊκή αγορά. «Πρόσφατα ολοκληρώσαμε μια πολύ σημαντική διαπραγμάτευση με την Αίγυπτο που αφορά την κατασκευή ενός ηλεκτρικού καλωδίου διασύνδεσης που θα επιτρέψει την είσοδο πολύ φθηνής ενέργειας στην ευρωπαϊκή αγορά, ενέργεια που θα παράγεται από τον ήλιο», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης μιλώντας προ ημερών σε φόρουμ στο Ριάντ. Από τη Σαουδική Αραβία, ο πρωθυπουργός αποκάλυψε και το σχεδιαζόμενο άνοιγμα της Ελλάδας σε ένα από τα καύσιμα του μέλλοντος, το υδρογόνο. Όπως υποστήριξε, «μπορούμε να αποτελέσουμε το φυσικό σημείο εισόδου για το υγροποιημένο φυσικό αέριο και για το υδρογόνο. Εάν υπάρξει ενδιαφέρον για εξαγωγή υδρογόνου στην Ευρώπη, η Ελλάδα θα είναι η πρώτη χώρα που θα καλωσορίσει αυτές τις εξαγωγές υδρογόνου και στη συνέχεια θα διασφαλίσει ότι θα μεταφερθούν στην ευρωπαϊκή αγορά».

Για να επιτευχθούν όλα αυτά, βέβαια, είναι απαραίτητο να βρεθούν και οι απαιτούμενοι πόροι. Μόνο η ηλεκτρική διασύνδεση, για παράδειγμα, Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου είναι ένα έργο που συνολικά αναμένεται να κοστίσει σχεδόν 2.5 δις ευρώ. Η αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ, του Ταμείου Ανάκαμψης, του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και η προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων είναι απαραίτητες για τη μετάβαση σε μια κλιματικά ουδέτερη οικονομία. «Συνολικά, στοχεύουμε να κινητοποιήσουμε πάνω από 25 δισ. ευρώ σε επενδύσεις στην προσπάθειά μας να πετύχουμε τον στόχο της πράσινης μετάβασης», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Είμαστε αρκετά τυχεροί που λαμβάνουμε σημαντική στήριξη από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την επίτευξη αυτού του στόχου μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Συνολικά θα διατεθούν στην Ελλάδα 32 δισ. ευρώ τα επόμενα επτά χρόνια και ένα σημαντικό μέρος από αυτά τα κεφάλαια θα διατεθεί για πράσινες επενδύσεις».