«Η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει πλέγμα μέτρων ώστε να αντιμετωπιστούν οι αυξήσεις στην ενέργεια», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε Φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, σημειώνοντας ότι εάν χρειαστεί η κυβέρνηση θα λάβει νέα μέτρα.

Ο κ. Πέτσας εκτίμησε ότι οι αυξήσεις στην ενέργεια είναι ένα παροδικό φαινόμενο.

Ακόμη τόνισε ότι ο Αλέξης Τσίπρας φοβάται τις εκλογές και για αυτό δεν τις ζητάει.

Για την πανδημία, ανέφερε ότι θα πρέπει να εμβολιαστούν όλοι, να γίνει η τρίτη αναμνηστική δόση και όλοι να τηρούν τα μέτρα.

Παράλληλα σημείωσε πως δεν εξετάζεται επέκταση της υποχρεωτικότητας ενώ είπε πως εάν χρειαστεί θα γίνει επίταξη ιδιωτών γιατρών.

Τέλος επανέλαβε πως η κοινωνία και η οικονομία δεν θα ξανακλείσει.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Στέλιο Πέτσα στα Παραπολιτικά 90,1

Αναφορικά με τις αυξήσεις στην ενέργεια και στα προϊόντα, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών σημείωσε: «Και τα δυο απορροφούν μεγάλο μέρος του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών και γι’ αυτό το λόγο κρίθηκε απαραίτητη η παρέμβαση της κυβέρνησης και στα δυο επίπεδα. Στο πρώτο επίπεδο που είναι της ενέργειας ξέρετε ότι έχουμε ανακοινώσει ένα πλέγμα μέτρων από το υπουργειο Ενέργειας και Περιβάλλοντος με τη στήριξη του οικονομικού επιτελείου σημαντικό».

Ερωτηθείς αν θα έρθουν και άλλα μέτρα λόγω της δυναμικής του φαινομένου, ο κ. Πέτσας απάντησε: «Φυσικά ναι γιατί έχουμε πει ότι επειδή η ελληνική οικονομία απολαμβάνει της εμπιστοσύνης επενδυτών, αγορών και των πολιτών έχει τη δυνατότητα να απορρόφησα εν μέρη εξωτερικές διαταραχές όπως είναι αυτή η εισαγόμενη ανατίμηση του κόστους της ενέργειας. Και όπως έχει πει και ο κος Σταϊκούρας και ο κος Σκρέκας όσο προχωρούμε μέσα στον χειμώνα θα προλαμβάνονται και νέα μέτρα στήριξης για να τιθασεύσουμε ένα παροδικό εισαγόμενο φαινόμενο. Εκτιμώ μετά και από όσα έχω ακούσει από ηγέτες που έχουν μια σοβαρή παρέμβαση στην ενέργεια, όπως οι δηλώσεις του κ. Πούτιν, ότι μετά τον Δεκέμβρη και αρχές Γενάρη αναμένω μια αποκλιμάκωση των τιμών αυτών».

«Έχει σημασία να καταλάβουμε για το κόστος της ενέργειας ότι είναι άλλα τα μέτρα που λαμβάνεις αν πιστεύεις ότι είναι ένα παροδικό φαινόμενο και άλλα αν είναι μόνιμο. Επειδή εκτιμούμε όλοι ότι ειναι ένα παροδικό φαινόμενο η τόσο μεγάλη αύξηση παίρνουμε μέτρα γενναία γιατί έχουμε τις αντοχές να το κάνουμε επειδή έχουμε εμπιστοσύνη», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Κληθείς να σχολιάσει τη φράση του ΣΥΡΙΖΑ «αν δεν μπορείτε να φύγετε», τόνισε: «Το αν μπορούμε ή όχι το αποδεικνύει η εμπιστοσύνη που έχει αυτή η κυβέρνηση από τους πολίτες σε όλες τις δημοσκοπήσεις όλων των εταιρειών όλο το τελευταίο διάστημα. Η απόσταση ανάμεσα στο δεύτερο κόμμα είναι τεράστια, η απόσταση ανάμεσα στον πρωθυπουργό και τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης επίσης τεράστια που δεν έρχεται καν δεύτερος, έρχεται τρίτος μετά τον ''κανένα''. Επίσης όσον αφορά το αν είναι κάποιος να φύγει κάποιος πρέπει να τον διαδεχτεί, για να τον διαδεχτεί σε ένα δημοκρατικό πολίτευμα κάποιος πρέπει να γίνουν εκλογές. Αν τολμούσε και αν μπορούσε ο κ. Τσίπρας θα έβαζε στο στόμα του και τη λέξη εκλογές, ούτε τολμά ούτε μπορεί ούτε ο ίδιος».

ΔΗΜ: Φοβάται δηλαδή ο κ. Τσίπρας τις εκλογές;

«Φυσικά. Λέω ότι σε σχέση με τους λεονταρισμούς στο ποιος φοβάται τις εκλογές είναι καθαρό ο κ. Τσίπρας όχι εμείς. Από εκεί και πέρα δεν πρόκειται να ζητήσουμε εκλογές γιατί όπως έχει πει ο πρωθυπουργός έχουμε μια μεταρρυθμιστική ατζέντα, την ξεδιπλώνουμε, πάρα τις δυσκολίες και τις κρίσεις που αντιμετωπίζουμε αυτή η μεταρρυθμιστική ατζέντα θα μας φτάσει στο τέλος της τετραετίας που θα κριθούμε από τους πολίτες για να ανανεωθεί η εμπιστοσύνη στο πρόσωπο του κ.Μητσοτάκη και της κυβέρνησης. Οι λεονταρισμοί δεν έχουν καμία θέση ιδίως αν χρησιμοποιείται για τους λεονταρισμούς η πανδημία όταν έχουμε δυστυχώς πολλά θύματα», υπογράμμισε ο ίδιος.

Αναφορικά με την έξαρση της πανδημίας, ο κ. Πέτσας δήλωσε: «Για τον αριθμό των κρουσμάτων και τον αριθμό των θυμάτων πρέπει να κάνουμε μια σαφή διάκριση. Για τον αριθμό των κρουσμάτων υπάρχουν τρία εργαλεία που μπορούμε να κάνουμε για να τον αναχαιτίσουμε άμεσα και αυτά έχουν να κάνουν πρώτον με το να γίνει η πρώτη και η δεύτερη δόση από όσους συμπολίτες μας δεν έχουν ακόμα πεισθεί. Το δεύτερο είναι να σπεύσουν όσοι έχουν κάνει τις δύο δόσεις και έχει περάσει εξάμηνο από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού τους και το τρίτο είναι να τηρούμε όλοι τα μέτρα. Για το θέμα των θυμάτων είναι σαφές τουλάχιστον από ότι βλέπω σε προσωπικές ιστορίες που δημοσιεύονται από τα ΜΜΕ ή από προσωπική εμπειρία ότι πολλά από τα θύματα είναι μεταξύ των αρνητών οι οποίοι ακόμα και όταν νοσήσουν δεν πάνε να ζητήσουν τη συμβουλή του γιατρού τους ή ακόμα και όταν καταφεύγουν στο νοσοκομείο είναι πλέον τόσο αργά που δεν μπορεί να γίνει κάτι για να τους σώσει».

«Άρα ξανακάνω έκκληση ακόμα και σε αυτούς που ήταν στη σφαίρα των αρνητών ας μην θυσιάζουν τη ζωή τους και τους ανθρώπους που αγαπάνε στο βωμό μιας ιδεοληψίας και μιας στείρας άρνησης, ας ακούσουν έστω και τώρα τη φωνή του ορθολογισμού και της επιστήμης», διευκρίνισε ο υπουργός.

Αναφορικά με την επέκταση της υποχρεωτικότητας και τις δηλώσεις του κ. Φίλη, σημείωσε: «Ότι έχει πει ο Πρωθυπουργός και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος φυσικά ισχύει, ότι αυτή τη στιγμή δεν εξετάζεται κάτι άλλο για την επέκταση της υποχρεωτικότητας. Δεύτερον ποια είναι η γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ η γραμμή του κ. Φίλη ή η γραμμή του κ. Πολάκη;».

Ερωτηθείς αν θα γίνει επίταξη ιδιωτών γιατρών, απάντησε: «Αν χρειαστεί βεβαίως. ...Ναι θα κάνουμε και επίταξη αν χρειαστεί όπως το είχαμε κάνει και στο άλλο κύμα της πανδημίας είτε μιλάγαμε για ιδιωτικές κλινικές είτε για ιατρικό προσωπικό αλλά πάντα προσβλέπουμε πρώτα στη συνεργασία».

«Θα κάνουμε ότι χρειαστεί χρησιμοποιώντας ακόμα και το εργαλείο των επιτάξεων ιδιωτικών κλινικών και οποιασδήποτε συνέργειας μπορεί να υπάρξει μέσα στο σύστημα ιδιωτικό και δημόσιο υγείας προκειμένου να ανταποκριθούμε στην οποιαδήποτε πρόκληση. Αυτό που έχει σημασία να ξέρουν όλοι είναι ότι η οικονομία και η κοινωνία δεν θα ξανακλείσει και καλώ ξανά όσους δεν έχουν κάνει το εμβόλιο να σπεύσουν να το κάνουν», διαμήνυσε κλείνοντας.